Elu roślinki nad stawem ruszyły, tak więc za trochę będzie można cyknąć im fotkę. No i trzeba staw wyczyścić ale tu eM potrzebny- ale to musowo w sobotę, musimy jakoś czas wykombinować. Boćka od mojego powrotu nie widuję, ale codziennie z jakąś maszyną latam to może się boi.
Pozdrawiam serdecznie.
Mazanku heptacodium posadzone w dołek z korą maczką bazaltową kompostem obornikiem w zeszłym roku 9ziemia wczesniej na całej rabacie była przekopana z maczką i korą)
przyrosło bardzo ładnie od zeszłego roku i na wysokość i szerokość ma dużo gałazek i listków
u mnie gleba średniej klasy ale nie glina
ph gleby u mnie zasadowe
w tym roku podsypałam kompostem i przemieszałam
tu zdjęcie z kwietnia - obecnie ma więcej liści i gałęzi
No właśnie, Aniu. Przeczytałam ponownie naszą wcześniejszą korespondencję nt. host i chyba mam problem Otóż ta odchwaszczona, przygotowana na hosty rabata przy tujach ma w całości szerokość 1,5 m. Tuje nie są szerokie i rozłożyste, co widać, ale te 1,5 m to może być mało??? jak myślisz? Jeśli mało to ile musiałabym ją jeszcze poszerzyć? Dużo nie dam rady, bo na końcu tego szpaleru tujowego weszłabym w drzwi komórki i pewnie to wiązałoby się ze skróceniem tam hostowych nasadzeń
I tak planuję zakończyć nasadzenia równo z pniem ostatniej tui. Na zdjęciu widać kawałek szopy, której drzwi otwierają się na ostatnią tuję
Na prawo i lewo od pergoli dać jakiś żywopłocik, albo krzewy, albo niskie drzewka...jak myślisz?
a taki żywopłot z buka na przykład piękny by był cały sezon , bo wiosna zieloniutki(lub czerwoniutki, zależnie od odmiany, lub dwukolorowy naprzemiennie)jesienia pieknie się buki przebarwiają, a zimą zachowują liście, aż do wiosny( przynajmniej u mnie odmiana zielona tak ma). Bardzo by tu pasował
z takich innych to dąb sie przyjął
nie próżnowałem przez weekend też bo huśtawka odrestaurowana...
wszędobylskie mlecze mnie wkurzają i się ząłamałem po przyjeździe..."trawa" wypalona a wszędzie pełno mleczy... posadzone hibiskusy od Taty koło placu zabaw +_ laweczka z dęba+ orzecha przycinka drzew czasem fajna jest... jak widać trampolinę tez juz poskładałem