Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Anda 12:50, 21 maj 2018

Niezle podzialalas na dzialce Pieknie tam masz. Bardzo jestem ciekawa, czy sie ogrodzisz
Gnojowke tez musze nastawic. Z mleczy juz mi sie skonczyla, teraz czas na pokrzywe.
Zywokost chyba musze sobie posadzic, bo nigdzie tu nie rosnie. Na razie kupilam susz.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 21:27, 21 maj 2018

Gosiu,
piękna okolica.
Twoja działka przypomina mi moją ze stawem jednak Twoja bardziej "obsadzona".
Cudnie
Doranma 22:38, 22 maj 2018

Jakaż malownicza okolica!I ten domek na podmurówce - cudowny!!! Za kilka lat, gdy Twój ogród zacznie się rozrastać wzwyż i wszerz, będziesz mogła oszukiwać, że te pagórki porosłe drzewami, to też Twoje włości, bo nie będzie widać granicy działki po horyzont. Myślę, że jesteś tam bardzo szczęśliwa
Gosialuk 17:11, 23 maj 2018

Makusiu dziękuję.

Ewo mam nadzieję, że nie. Ty nie masz żywokostu, a ja na wrotycz muszę się zaczaić i ukopać gdzieś na polach.

Wacku twoja działka też będzie obsadzona, to wszystko pomału się dzieje, jak się działa z doskoku.

Dorotko właśnie o to chodzi. Jakiekolwiek ogrodzenie by to wrażenie zepsuło. Szczęśliwa jestem i ciągnie mnie tam bardzo. Czekam na wakacje, bo zamierzamy tam nocować też w tygodniu.

Wczoraj poszłam na rynek po truskawki. I wróciłam niosąc 6 sadzonek poziomek, 4 cukinie zielone i 2 żółte. A i jeszcze dużą kępę floksa płożącego w kolorze białym. Lubię kupować od kobiet, które sprzedają nadmiary ze swoich ogródków. Może nie znam wtedy odmiany, ale wiem, że rośliny dobrze znoszą nasze warunki klimatyczne, I sadzonki też trochę większe niż te zamawiane przez internet.
Tyle kwiatów jednorocznych i bylin, że ciężko przejść i czegoś nie kupić. Do szkółek nawet nie zaglądam, bo jeszcze na balkonie piwonie w doniczkach czekają.
Waclaw 21:25, 23 maj 2018

Gosialuk napisał(a)
Makusiu dziękuję.

Ewo mam nadzieję, że nie. Ty nie masz żywokostu, a ja na wrotycz muszę się zaczaić i ukopać gdzieś na polach.

Wacku twoja działka też będzie obsadzona, to wszystko pomału się dzieje, jak się działa z doskoku.

Dorotko właśnie o to chodzi. Jakiekolwiek ogrodzenie by to wrażenie zepsuło. Szczęśliwa jestem i ciągnie mnie tam bardzo. Czekam na wakacje, bo zamierzamy tam nocować też w tygodniu.

Wczoraj poszłam na rynek po truskawki. I wróciłam niosąc 6 sadzonek poziomek, 4 cukinie zielone i 2 żółte. A i jeszcze dużą kępę floksa płożącego w kolorze białym. Lubię kupować od kobiet, które sprzedają nadmiary ze swoich ogródków. Może nie znam wtedy odmiany, ale wiem, że rośliny dobrze znoszą nasze warunki klimatyczne, I sadzonki też trochę większe niż te zamawiane przez internet.
Tyle kwiatów jednorocznych i bylin, że ciężko przejść i czegoś nie kupić. Do szkółek nawet nie zaglądam, bo jeszcze na balkonie piwonie w doniczkach czekają.

fajnie, że masz taki rynek na którym można kupować "nadmiary"
AgataM 15:44, 25 maj 2018

Masz pięknie położoną działkę w ślicznej okolicy.
Nie mogę doczekać się kwitnienia bylin i kwiatów wsadzonych przez Ciebie.
ElzbietaFranka 08:24, 26 maj 2018

Gosialuk napisał(a)
Margerytki i złocienie w różnych odsłonach.

Obok rosną kępy śmiałka darniowego, takiego dzikiego przekopanego z różnych miejsc. Posadziłam go zbyt rzadko i dosadziłam pomiędzy mikołajka. Większość to tegoroczne siewki. Na efekt będę musiała poczekać.

Gosiu piekny widok i ten domek. Ile on ma metrow, rozumiem ze piwniczka i schowek na narzedzia jest na dole, a wewnatrz masz schody do podziemia?

Łąka to jest cos. Margaretki kwitnace tez czekam jak u mnie zakwitna dlugo kwitna.
Poucinaj tulipanom glowki nasienne i liscie, zostaw tylko 2 liscie od ziemi.
Za 2 lata bedziesz wszystko rozsadzac wszystko sie rozrasta na stoku.

Milej soboty i niedzieli u nas spokojna burza przechodzi.
Gosialuk 21:34, 29 maj 2018

Agatko okolica piękna. Na kwitnienie to i ja czekam niecierpliwie. Mam mocne postanowienie zrobić jeszcze kilka kęp margerytkowych. Trochę mniejszych, bo na razie dość już mam przekopywania.

Elu domek 5x6 łącznie z tarasem. Schodów nie ma. Tulipany już praktycznie całkiem zżółkły, więc problem na ten rok z głowy. Trochę będę robić roszady, bo tam na skarpie posadziłam rośliny, takie jak dostałam od sąsiadki. Już wyeksmitowałam rudbekie w łąkę, a następne w kolejce czekają.
Gosialuk 21:51, 29 maj 2018

W ostatnią sobotę sąsiad przyjechał kosiarką i skosił dużą łąkę.
Widok na prawo,

na lewo

i z dołu.

Widok na jagodnik jeszcze przed plewieniem. Najgorzej, że rośnie dużo skrzypu i powój. Wieczorem już było wszystko wyplewione i trawa wokół wykoszona. Między krzakami porzeczek posadziłam cukinie. Mam nadzieję, że się nie pogryzą. Czerwone porzeczki już zaczynają różowieć. Pomidorki koktajlowe już kwitnące posadziłam tydzień wcześniej.
Zebrałam już dwie garści owoców jagody kamczackiej. Mam dwie odmiany. Wcześniejsza ma drobniejsze owoce. Późniejszej jeszcze nie próbowałam.
Gosialuk 22:06, 29 maj 2018

Niektóre pąki róż tak mają. Czy wystarczy opryskać na grzyba?

Tak się miewa moja tojeść kropkowana sadzona na początku maja. Jak widać przyjęła się ładnie. Podagrycznik wokół bujnie rośnie.

Floksy wiechowate już trochę podrosły.