Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:27, 22 lis 2022

Do góry
Bodziszki przycinasz a to konieczność czy można wiosna. Ciekawa jestem czy długie badyle niebieskiego bodziszka by wypuściły boczne.
A może je zostawić i zadolowac przytwierdzić do ziemi. Czy one marzną.
Masz doświadczenie Wiola co ty na to.
Glina i zielsko 13:22, 22 lis 2022

Do góry
Lidka jak ładnie czysciutko i biało u ciebie. U nas śniegu już nie ma jest +6.
Może mi się uda w sobotę ogarnąć listowie i oczko.
Glina i zielsko 13:20, 22 lis 2022

Do góry
Chętnie bym też traw nie wiązała,ale jednak jak związane mniej sprzątania wiosna.
Nie mogę sobie pozwolić na nie wiązanie u mnie wydmuchow miałabym słomę na drzewach więc nie chce ryzykować
W tym roku tak wiało w lutym-marcu, że miałam gałązki brzoz połamane i rozsiane po ogrodzie. Jakby do tego doszła słoma z traw można się pociąć.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:01, 21 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
O Viola zmieniłaś awatara.
Znowu trzeba się przyzwyczajać.
Ja tam nie zmieniam lubię swojego kozibroda.

Dziasiaj rankiem nie źle zmroziło. Wodę na oczku mam ścięta a siatka nie ściągniętą. Trzeba czekać na cieplejsze dzionki. Tak do tyłu jeszcze nigdy nie byłam. O tej porze miałam zawsze wypucowane.

Nie zmieniałam bardzo dawno, ten jest w wersji letniej szybko się przyzwyczaisz

Tak wyskoczył ten mróz bez sensu. Bo dalej już mają być ładne plusy, więc jeszcze ogarniesz Elu

Ja też meble miałam schowane o tej porze, ale to mały problem. Wszystko inne schowane i woda opróżniona i zakręcona.
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:11, 20 lis 2022

Do góry
O Viola zmieniłaś awatara.
Znowu trzeba się przyzwyczajać.
Ja tam nie zmieniam lubię swojego kozibroda.

Dziasiaj rankiem nie źle zmroziło. Wodę na oczku mam ścięta a siatka nie ściągniętą. Trzeba czekać na cieplejsze dzionki. Tak do tyłu jeszcze nigdy nie byłam. O tej porze miałam zawsze wypucowane.

Ptasi gaj 17:55, 20 lis 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
WOW, noto dla mnie szok takie spore krzaczki idrzewka po kilka złotych? Przebiło szkółkę Kryta

Ela, dobrze, że kupujesz teraz, bo na wiosnę wszystko będzie sporo droższe.

No właśnie jeszcze jutro się przyjrzeć w necie co można jeszcze kupić i zadolowac.
Wiosna obudzimy się w innym świecie cenowym.
Ptasi gaj 17:53, 20 lis 2022

Do góry
Byłam na wsi wszystko zmarznięte nawet ziemia. Oczko siatka nie ściągniętą kołki mocujące zamarznięte.
Zachciało mi się Wisły teraz mam chodzę i biadole.sniegu trochę.
Jest nadzieja, że mróz odpuści i będzie można wszystko doprowadzić do porządku.
Ptasi gaj 17:50, 20 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Elu niestety nie dotarliśmy jeszcze na ten cmentarz co dęby są, a zasypało i mrozi, nie wiem kiedy dotrzemy niestety życie nam plany skomplikowało Emuś daleko od Krakowa do pracy jeździ nie ma kiedy podjechać, a po ciemku nie znajdzie grobów o żołędziach nie mówiąc. Przykro mi nie wiem czy w tym sezonie się uda

Sylwia nic się nie stało nie przejmuj się przy okazji.
Powiem ci, że jakieś czerwone dęby kupiłam, ale czy to te jak ty masz czy ten co sfociłam nie wiem.
Dopiero w przyszłym sezonie się okaże.

Może twoje w przyszłym roku będą miały owoce to pozbierasz.
Ja w przyszłym roku tego dęba którego sfocilam też muszę obserwować i czuwać jak będą żołędzie.
Ogród z koniczynką 13:18, 20 lis 2022

Do góry
Jakieś dobre anioły wysypywały tyle śniegu?
U nas ledwo popstrzyło,
U nas tylesniegu nasypało 2-3 kwietnia br., Miałam połamane sosny i tuje.
Ma być jeszcze mocno na plusie.
Pozdrawiam

Elu, chciałabym, by te plusowe temperatury dotarły i do mnie, bo nie zdążyłam powiązać traw...a lubię te "snopki" związane na zimę...
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 08:16, 20 lis 2022

Do góry
Bardzo ładny domek wybudowany.
Zimy należało się spodziewać, ale jeszcze będą plusowe i cieplejsze dni.

Miłej niedzieli
Ogród z koniczynką 22:53, 19 lis 2022

Do góry
Jakieś dobre anioły wysypywały tyle śniegu?
U nas ledwo popstrzyło,
U nas tylesniegu nasypało 2-3 kwietnia br., Miałam połamane sosny i tuje.
Ma być jeszcze mocno na plusie.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:41, 19 lis 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ela, na razie to Ty zdrowiej, bo teraz trochę za zimno na ogrodowe prace .

Widzę, że ostro finiszujesz w tym sezonie, jeszcze ładne zakupy zrobiłaś!
Nie zgubiłaś tam jakiegoś zera przy podawaniu ceny za dęby i klony?

Oj Agnieszko katar mija jednak ciepła herbata z goździkami to dobry suplement przynajmniej dla mnie
Tak jeszcze w poniedziałek będzie jedną paczką, ale wszystko zadołuje. Coś mnie nawiedziło aby teraz tak późno nakupic drzew i krzaków.
Widzisz co mamy za oknem śnieg i mróz na oczku siatka nie wyciągnięty filtr. Liście wszędzie, trawy nie wszystkie powiązane. Jestem daleko jak nigdy.
Mielismy dzisiaj jechac eM wczoraj zabalował i jazda samochodem wykluczona.
Ptasi gaj 19:31, 19 lis 2022

Do góry
Kasiu one nie są małe. Pecherznice Ok 60-70 cm wys. ładne krzaki. W razie czego wsadzę w jeden dolek 2 szt lub posadzę gęściej.
Chce posadzić między drzewami po długości jak drzewa posadzone (szpalery).
Chce też miskanty z nimi posadzić np Rosi czy Memory.
Coś tam wymyślę.
Na dole posieje smagliszke pomorska biała, rozowa. Wiosna będą kwitły żonkile, niezapominajki.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:55, 19 lis 2022

Do góry
Hryzantymy bardzo ladne koralowa i wrzosowa tez. Szkoda, że tak późno teraz przyszedł mróz i pewnie zmarzną.

Jeżeli chodzi o grudnia u mnie każdego roku kwitnie ok świat Bożego Narodzenia i w kwietniu ok Wielkiej nocy.
Nie mam z nimi problemu nie można dużo podlewać. Niewolni ich też obracać muszą stać w jednym miejscu i skierowany na południe to na południe.
Ptasi gaj 23:54, 18 lis 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)

O, to nam się obu zrobiło bogato w pęcherznice Od lat mam kilka sztuk 'Luteus', niektóre to wielkie krzaki po 3 metry średnicy i wysokości. A teraz dostałam od córki 'Diabolo' i 'Darts Gold', a jako bonus za zakupy przyjechała 'All Black'. Chyba dokupię jeszcze 'Diable d'Or' i 'Zdechovice' albo 'Andre'. Ta twoja 'Magic Ball' też kusi.

Jeszcze kilka lat wstecz były pęcherznice o ciemnych liściach i jasnych. Teraz jest kilkanascie odmian.
Ta Megic Ball bardzo ładnie się przebarwia. Kupiłam jeszcze kilka sadzonek
Little Angel też ładna może ja posadzę do donicy.

Wczoraj zadolowalam zakupione pęcherznice diabolo, tamaryszek i hortensje Vanilla freis dopiero wiosna posadzę na stałe miejsce.
Piękne sadzonki byłam zszokowana, że za taką cenę można dostać tak piękne krzaki.
Kupiłam też dęby czerwone dorodne drzewka 5 szt po 7 zl za szt. Klon Ginalla - 5 szt po 6 zł za szt.
Jeszcze jedną przesyłką przyjdzie z brzozami i ambrowcami ale to z Allegro.
Ptasi gaj 14:51, 18 lis 2022

Do góry
Kupiłam takie pęcherznicy 3 szt i 5 szt diabolo.

O, to nam się obu zrobiło bogato w pęcherznice Od lat mam kilka sztuk 'Luteus', niektóre to wielkie krzaki po 3 metry średnicy i wysokości. A teraz dostałam od córki 'Diabolo' i 'Darts Gold', a jako bonus za zakupy przyjechała 'All Black'. Chyba dokupię jeszcze 'Diable d'Or' i 'Zdechovice' albo 'Andre'. Ta twoja 'Magic Ball' też kusi.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:22, 18 lis 2022

Do góry
Zaworka olbrzym piękny chociaż śmierdzacy.

Przyszłam od Moniki temat ciemiernikow. Ciemierniki nie znoszą ziemi kwaśnej.
Ja moje nawiozlam jesienią nawozem jesiennym i skorupki z jajek gniotę i zalewam wodą później podlewam. Skorupy mieszam z ziemią.
Jeszcze 3 tygodnie temu podsypalam wapnem. U mnie też ładne ciemno zielone liście. Mają dużo pąków kwiatowych.
Wydaje mi się, że twoje sobie dadzą radę mimo, że głęboko posadzone.

Zobacz w razie czego odsun ziemię od głównego pędu.

Właśnie tak zrobiłam odsunęłam ziemię skorupki mielę i podsypuję dałam też nawóz jesienny . no i czekam .

Dzięki
Ptasi gaj 23:11, 17 lis 2022

Do góry
Danusiu u nas zimno się zrobiło. Też jestem przeziębiona. Przyjechałam z gór pogoda ładna zgrzalam się to się rozbierałam. Jeszcze na basenie przeciągi. I tak się dorobiłam. Teraz się nasmarowalam maścią rozgrzewająca i mnie piecze zwariuje.

Byłam dzisiaj na wsi. Róże jeszcze kwitną nie wszystkie liście opadły.

Muszę zdrowieć bo na działce liści od groma nie pograbione na oczku siatka może zmarznąć. Jeszcze nigdy tak późno nie sprzątałam oby tylko śniegu nie napadało.

Kupiłam takie pęcherznicy 3 szt i 5 szt diabolo.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:38, 17 lis 2022

Do góry
Zaworka olbrzym piękny chociaż śmierdzacy.

Przyszłam od Moniki temat ciemiernikow. Ciemierniki nie znoszą ziemi kwaśnej.
Ja moje nawiozlam jesienią nawozem jesiennym i skorupki z jajek gniotę i zalewam wodą później podlewam. Skorupy mieszam z ziemią.
Jeszcze 3 tygodnie temu podsypalam wapnem. U mnie też ładne ciemno zielone liście. Mają dużo pąków kwiatowych.
Wydaje mi się, że twoje sobie dadzą radę mimo, że głęboko posadzone.

Zobacz w razie czego odsun ziemię od głównego pędu.
Ogród prawie wymarzony … 21:42, 16 lis 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kilka fot z coraz to bardziej jesiennego ogrodu. Brzozy pożółciały w niespełna kilka dni…

Bardzo ładne brzózki. Mam też derenbosy, ale jak byłam jeszcze ciemna ogrodowi źle je posadziłam MIEDZY WYSOKIE i wyrosły wysoki. Spodziewam się zamówionych jutro brzózek teraz posadzę w słoneczku. Może też między trawy. Zadoluje je a wiosną posadzę. Muszę się zastanowić jak wszystko zmieścić.
U mnie już łyso pojedyncze liście. Mam dużo grabienia szczególnie liści dębowych bo to one kończą u mnie opadanie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies