Hakonehloa już na rabacie - mikruski jeszcze, ale urosną
W tle ciemierniki (promocja z O..) i zastanawiam się czy wsadzić tutaj w tle
ale lepiej wyglądają tutaj przy iglakach na pniu i tu je wsadzę
i miskanty powędrowały między cisy
Dzisiaj trochę poplewiłam i trochę sadziłam. Teść dał mi różnych ziółek . Mam znów mięty, melisę, piołuny i inne. Trochę lubczyka i żywokostu.
M znów zrobił zakupy i mam nowego żylistka, kilka gatunków irysów syberyjskich, nowe powojniki, kolejna obiela. Jutro spiszę i zrobię fotki, grunt że już wszystko rośnie
W ogrodzie jakby bardziej cywilizowanie się robi, ile ja na to czekałam...
Bo
1 bliżej domu
2 stodołę można by przerobić na domek gospodarczy
3 lub imprezownię( nie w tym stanie jakim jest, ale po przeróbkach z materiału rozbiórkowego
4 daszek orynnować i deszczówka do beczki do podlewania warzywnika
5 słońca tam dużo, dopiero od zachodu zacienia stodoła( jeśli dobrze te kierunki rozumiem)Jakby przerobić na powyższe byłby niższy budynek i cienia mniej
6 pod ścianą widzę drewnianą ławeczkę i rabatę bylinowo( jednoroczne) ziołową,piwonie, malwy, dziewanny, nagietki, nasturcje plus zioła
Róża rozpięta na ścianie lub winorośl
Okienko jak w "Ogrodzie z rowem"
Ale to Twój ogród ma być i Twoje wyobrażenia o nim
Nadal nie do końca wiem jaki chcesz styl tego ogrodu? Z tego co zrozumiałam to taki bardziej swobodny, sielski i naturalny?
A obok warzywnika mogła by być malownicza piwniczka na plony i przetwory
pomiędzy warzywnikiem, a jagodnikiem i sadem
Bardzo jestem ciekawa efektu, ale na to trzeba poczekać do przyszłego sezonu. Dostałam kiedyś sadzonki palbina od Ani - siostry Doni. Dwa mi się przyjęły, jeden jest na prawdę piękny, jak zakwitnie to nie będzie widać listków tyle ma pączków. Twój też na pewno zakwitnie, daj mu trochę czasu.
Jak mam dzień fotorelacji, to jeszcze dodam z mojego dobrodziejstwa warzywno-kwiatowego w domku
Mówię do męża, że na przyszły rok zamówię sobie jeszcze jedną miniszklarenkę, em mówi, kup sobie od razu dwie, po co dwa razy płacić za koszty przesyłki nie wiem, czy żartował, ale ja wzięłam to do siebie, pomysł mi się spodobał, przypomnę mu w odpowiednim czasie, że mówił, że dwie mam brać
Dzisiaj przyszła paczka z trawkami
Hakonechloa macra Aureola
Miskant Graziella
No i konwalnik - koszmar - przesuszony, dzielony przed wysyłką i włożony do doniczek, ale dostałam jeden więcej. Czyżby rekempensata za tego co z doniczki wyskoczył
Gosiu ja uwielbiam spędzać czas w ogrodzie nawet jak ostro w nim pracuję czuję pełnię szczęścia
To idealny odstresowywacz
Może kiedyś uda się regularnie leżeć na poduchach
W warzywniku zbiera się do kwitnienia cebula siedmiolatka. Po kwitnieniu ja ścinam, a ona ładnie odbija i do późnej jesieni mamy ładny szczypiorek. Dorodnie rośnie lubczyk. Kwitnie bez NN.
Zapełnia się rabata podokienna od zachodu.
Zakwitają ostatnie tulipany. Dobrze, że się trochę ochłodziło. W tym sezonie cebulowe (krokusy, narcyzy) kwitły krótko.
Na garażowej kolejne rośliny wysuwają się na pierwszy plan. Czekam aż trzmielina zarośnie murek. W okresie bezlistności hortensji i braku liści irysów będzie na czym oko zawiesić.