Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 19:02, 20 maj 2018

Magleska napisał(a)
trawiszcza cudowne ,a warzywnik rewelacja ta jabłonka dodała niesamowitego uroku

Dziękuję MAdziu To prawda, warzywnik wiele zyskał dzięki jabłonce
polinka 19:07, 20 maj 2018

Mazan napisał(a)
Polinka

Cięcie letnie rozpoczynasz na odmianach wczesnych w drugiej połowie lipca, natomiast na późniejszych w pierwszym tygodniu sierpnia. Teraz jeszcze rośliny są w fazie intensywnego wzrostu i rozwój wilków jest nieunikniony.
Jeśli chodzi o bez czarny to podobnie jest także z podagrycznikiem. Należy jednak pamiętać, że tylko łodygi zielone i kwiaty są zasobne w te składniki. Liście zawierają dużo białek, a to mówi, że jest dużo azotu. Robiąc napar pozbywasz się części azotu /ulatuje/. Na zimno azot pozostaje. Najlepiej użyć do tego celu superfosfatu wzbogaconego do oprysku jesiennego. Wzmocni rozwój pąków i korzeni, a mikroelementy zawarte w naparze dostarczą budulca do produkcji fitohormonów ułatwiających przyswajanie makroskładników.

Nie wiem czy wystarczająco, ale próbowałem wyjaśnić niektóre zależności.

Pozdrawiam

Buuu...zanim przeczytałam to przycięłam jabłonkę Czyli będę póżniej ciąć wilki...
Z bzem wszystko rozumiem i cały czas używam podagrycznika więc nie będę już kombinować.
A jeszcze podpowiedz Walerek czy w tym sezonie czymś podlewać jabłonkę?
Stosuję HT i PW ale nie wiem czy jakąs gnojówkę zastosować w korzenie?
polinka 19:08, 20 maj 2018

adewzuol napisał(a)
Zachwycam się warzywnikiem, rośnie zdrowo, a wokół tak estetycznie, czysto, nie wspomnę o prowadzeniu owocowego i jeszcze ta ściana z cegły. Trawy mega.

Bardzo dziękuję za miłe słowa. Uwielbiam jak mam czysto w ogrodzie
polinka 19:11, 20 maj 2018

JoannaDe napisał(a)
Poli, chyba zapomniałam podziękować za odpowiedź. Przeczytałam w biegu z myślą że podziękuje i mi umknęło.

Posadziłam moje gracki tak jak Ty co 40 cm. Jednego dzieliłam na trzy i jedna z tych części coś mi więdnie. Jak myślisz co im może być?Za mało wody?

Warzywnik masz obłędny, gratulacje. Ciężko było drzewko tak uformować?

Joasiu, nie ma za co Mam nadzieję, że te Gracilimusy chciałaś na naprawdę gęsty żywopłot bo sadzenie co 40 cm to taki ścisk dla roślin, ale u mnie nic nie widać przez taką zieloną ścianę. Gracilimus należy do wytrzymałych miskantów i myślę, że jak więdnie to brakuje mu wody.

Drzewko czyli jabłonkę już kupiliśmy taką uformowaną
polinka 19:13, 20 maj 2018

Johanka77 napisał(a)

Poli co ile sadziłaś te graby?
Ja właśnie planuje frontową więc wpadnij i doradź pliiis

Byłam Asiu ale nic nie doradziłam Moimi grabami nie ma co się sugerować bo musiały być posadzone w takiej a nie innej odległości ze względu na małą rabatę MAdzia Arbuzowa i Ola pewnie Ci doradzą a kwestii odległości grabowych
polinka 19:14, 20 maj 2018

beta napisał(a)
O Jezu jakie trawy! !!!!
A warzywnik cudniasty. Pokazowy
Pozdrawiam Polinko kochana

Cześć Betko
Gdzie Ty zniknęłaś? Tęskno mi
Trawy i warzywnik bardzo dziękuję za ciepłe słowa!

Buziaki Kochana
polinka 19:24, 20 maj 2018

W drugim ogrodzie odchwaściłam prawie cały teren i dzięki dużej zniżce na korę jaką udzielił mi producent, zaczęłam wysypywać wszystkie rabaty drobną korą.

Żółte hakone zaczynają mnie denerwować...Nie takich przyrostów się spodziewałam po dwóch sezonach...

Szałwia już za moment będzie fioletowa a z Evergoldem będę się w tym roku rozstawać...

Molinie

polinka 19:27, 20 maj 2018

Ice Dance z Red Baronem.

Pole moliniowe z młodziutką rozplenicą LadyU.

Do miniaturowych rozplenic nie doszłam jeszcze z drobną korą ale najważniejsze, że ładnie ruszyły po zimie

I z drugiej strony

nawigatorka 20:56, 20 maj 2018

Ładniutko
Kawa 09:57, 21 maj 2018

Poliś pięknie
a to molinia morherx czy jakoś tak?