Pani Danusiu proszę o pomoc, ponieważ w internecie niewiele znalazłam na ten temat. Mam dwie rabaty ziemia gliniasta. Pomimo nawiezienia dużej ilości ziemi pod dużych i obfitych opadach w rabatach robią się kałuże. Proszę mi powiedzieć tak z doświadczenia co jest lepsze dla roślin, czy wysypanie takich rabat korą czy kamieniem.
Odpowiedź
Tutaj moja rada nie powinna dotyczyć czym wysypać rabaty, a jak przygotować glebę pod uprawy w ogrodzie.
Nie wiem co jest lepsze, wszystko zależy od tego co jest posadzone a nie co jest lepsze. Na rabaty preriowe, z roślinami o mocnej strukturze, plus trawy pasuje żwir,a do bylin - kora, a najlepiej kompost.
Z dolomitu robi się podbudowę pod autostrady, ja mam pod kostkę tłuczeń dolomitowy, dlatego uważam że nie rozpuszcza się. Wapień rozpuszcza, ale dolomit - nie.
Dolomit jest używany do budowy systemów przeciwpowodziowych, gdyby się rozpuszczał nie byłoby o tym mowy
Sama nie wiem, sporo myślenia, bo nie wiem dlaczego murki są zygzakowate? Przez to sporo chaosu wydaje się powstaje i w sumie nie wiem co pasuje. Zadałaś ćwieka, murki nie powinny być takie zygzaki.
Nawierzchnię oceniałabym gdybym miała robić kostkę w porównaniu do całości budowli, wykończenia domu itd... Po samych murkach można łatwo przedobrzyć, bo już jest "przedobrzone"
To jest to. Też uwielbiam, chociaż to co ja mam, ogrodem nazwać nie można,ale lubię w nim przebywać i marzyć jak mogę (z Waszą pomocą) go urządzić. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za zidentyfikowanie roślin.
Czy mogę prosić o krótką informację na temat każdej z nich:
(1) Jak uprawiać - czym nawozić, jak podlewać, czy i kiedy przycinać
(2) Co lubią, a czego nie
(3) Wszystko co może się przydać by wyglądały efektownie
Czekam z niecierpliwością ma majówkę.... leżak, wino i śpiew - wieczorem, a w ciągu dnia - rzeźbienie na rabatach Kontemplacja i refleksja... oraz ćwiczenia ze szpadelkiem i łopatką. Niczego tak nie pragnę, jak "sam na sam" ze swoim ogrodem
Skrzynia bez dna, boki wyłożone membraną jak do izolacji fundamentów lub inną.
Drenaż niekoniecznie bo skrzynia bez dna, odpowiednia ziemia jak najbardziej pożądana. Właśnie dzisiaj zakupiłam pomidorki koktajlowe i karczochy do skrzyń w ogrodzie z lustrem.
Są tak pomarańczowe, że aż biją po czach Nawet w donicy, gdzie są jednakowe narcyzy białe wszystkie- jeden mi taki wyrósł ale ucięłam do wazonu, bo gryzie się niemiłosiernie