Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:11, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Saletra nie....to chemia. Obornik to natura i mączka także natura.

Mączka z saletrą - nie. Skoro dziecko to bez saletry.

Najpierw wygrabianie filcu - w momencie gdy trawnik obeschnie, czyli w porze kwitnienia forsycji.

Potem aeracja i piaskowanie. Potem mączka i obornik granulowany - mogą być razem.
Mączka nie zawiera azotu, obornik zawiera azot. Mączka neutralizuje zapach obornika.

Bydlęcy obornik granulowany może być? Znalazłem takie coś
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:24, 06 mar 2021

Do góry
Idealnej mieszanki nie ma. Ja bym wzięła ten pierwszy, podstawowy skład.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:20, 06 mar 2021

Do góry
Saletra nie....to chemia. Obornik to natura i mączka także natura.

Mączka z saletrą - nie. Skoro dziecko to bez saletry.

Najpierw wygrabianie filcu - w momencie gdy trawnik obeschnie, czyli w porze kwitnienia forsycji.

Potem aeracja i piaskowanie. Potem mączka i obornik granulowany - mogą być razem.
Mączka nie zawiera azotu, obornik zawiera azot. Mączka neutralizuje zapach obornika.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:14, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mączka ma za zadanie poprawić strukturę, odkwasić glebę, wzmocnić trawnik.

Jako nawóz na start saletra wapniowa. Ale skoro podałam że granulowany obornik to albo obornik albo saletra. Polecam obornik, to naturalny nawóz (z azotem przecież).
A jeśli kompost to mączka i kompost.

Hmm chciałbym coś gotowego i przede wszystkim naturalnego. Po trawce biega małe dziecko i piesek. Proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli źle rozumuje. Zaczynam od wygrabienie starego filcu , następnie aeracja po której mączka bazaltowa wraz z piaskiem. Na sam koniec saletra wapniowa. Jakieś odstępy czasowe między mączka a saletra? Dziękuję za podpowiedzi
Ogród Małej Mi 2017 10:22, 06 mar 2021

Do góry
Też obejrzałam tę śniegową bajkę. cudnie było.
System automatycznego nawadniania 10:19, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najgorsze jest to, że ktoś zarabia na złych (z reguły w większości złych) projektach, a my musimy to wszystko korygować i poprawiać.
A nie prościej zamawiać projekty w sprawdzonych firmach i robić nawadnianie prawidłowo?

A sprawdzone firmy to jakie wg Ciebie? Możesz kogoś polecić?
Nawożenie tui 09:03, 06 mar 2021

Do góry
Może będzie ci łatwiej gdy spojrzysz na tę tabelę

Tabela rozcieńczeń

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:50, 06 mar 2021

Do góry
Mączka ma za zadanie poprawić strukturę, odkwasić glebę, wzmocnić trawnik.

Jako nawóz na start saletra wapniowa. Ale skoro podałam że granulowany obornik to albo obornik albo saletra. Polecam obornik, to naturalny nawóz (z azotem przecież).
A jeśli kompost to mączka i kompost.

Miskant olbrzymi - Miscanthus giganteus 08:48, 06 mar 2021

Do góry
Miskant olbrzymi nie nadaje się do donic, po latach rozsadzi te donice.
Miskant Morning Light, albo Gracillimus, Memory.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:39, 05 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posyp trawnik granulowanym obornikiem, jeśli masz dostęp do kompostu, posyp i przegrab, zakup mączkę bazaltową i również posyp. Masz duży wachlarz poprawy stanu trawnika, ale przede wszystkim pokaż jak wyglądał ten trawnik.

Musisz się jeszcze wiele nauczyć o pielęgnacji trawnika, zrozumieć jak to działa. Daję ci dwa lata na popełnienie błędów. Najważniejsze sprawy do nauczenia to zrównoważone nawożenie i umiejętność równomiernego rozsypywania nawozu, aby nie było plam.

Planuje zakup mączki bazaltowej. Teraz pytanie czy nawozić jeszcze potem jakimś nawozem? Ponieważ mączka ma mało azotu a wiadomo że jest on potrzebny trawce do rozrastania się. Proszę o podpowiedź
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:50, 05 mar 2021

Do góry
Nawet nie tyle zielonego, ale kolorowego
Czubajkowy Ogród 17:54, 05 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładny listopad, ale pokaż wiosnę z zeszłego roku

Danusiu, wiosnę - mówisz - pokazać? Ojoj... zaraz coś postaram się wygrzebać, bo jak tu nie spełnić życzenia Szefowej?

Sezon 2020 rozpoczęłam 8 lutego. Wiosna była już ... zaawansowana Co prawda nadal zdobiły trawy, ale wśród zeszłorocznych resztek było też mnóstwo zieloności.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:13, 04 mar 2021

Do góry
Mnie się też zdawało, że miłość jest tylko jedna, tak jest jedna , do roślin, ale mogą być one różne w różnych ogrodach I ja tak mam. To wspaniałe mieć takie dwa, zupełnie inne światy
W kamiennym kręgu od początku 20:25, 04 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czekam na ciepło jak na zbawienie W donicach tulipany śpią, martwię się. Ukorzenione, ale nic nie rośnie.

Danusiu, ja obserwuję takie późne wschody u nowo zakupionych tulipanów. Moje wychodzą zawsze ok dwóch tygodni wcześniej niż te nowo kupione.
Myślę, że są one traktowane jakąś substancją, coś w rodzaju "stop kiełek"
Pewnie to sposób by sprzedającym nie wypuszczały kiełków w sklepach.
W następnym roku, już zachowują się tak samo jak inne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:53, 04 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja też mam w gruncie, kiedyś trafiłam przecenę i wybrałam wszystkie o ciemnych listkach.

O Flamingach odpisałam Ci co wiem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:42, 04 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam takie bordowe pełne prymulki od dwóch lat, ładnie przyrastają w kępce, kwitną u mnie sporo później po tych zwykłych. Są śliczne, ja dostałam od kolegi z forum

Ja też mam w gruncie, kiedyś trafiłam przecenę i wybrałam wszystkie o ciemnych listkach.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:37, 04 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciekawa jestem papug i w ogóle jakie ptaki będą. Kiedyś żartowałam, że będę miała różowe flamingi, w Anglii były w Coton Manor. Ciekawe u nas, czy by żyły?

Z papug na razie mam kupiona samiczkę nimfy, ale jeszcze będzie samczyk na pewno i faliste ale raczej standardy niż te co w sklepach zoologicznych. Standardy są większe i spokojniejsze. Już mam nabyta kurkę kochin miniaturowy i parę kaczek biegusów, jadę w niedzielę na dalsze polowania A potem to całe ptactwo przynoszę do nas od hodowców. W sobotę zakładamy siatkę, ziarno już mam

Co do flamingów w naszym Krakowskim Zoo mają te ptaki i w sezonie są na zewnątrz przy zbiornikach wodnych, nie wiem gdzie trzymają je w zimie.... w ich przypadku karmienie może się okazać chyba kłopotliwe bo one coś tam odcedzają z wody do jedzenia przez to mają taki wykrzywiony ten dziób. Trzeba by dopytać w ogrodzie zoologicznym opiekunów tych ptaków.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:33, 04 mar 2021

Do góry
Kolory świetne, w moim guście też
Czubajkowy Ogród 19:31, 04 mar 2021

Do góry
Ładny listopad, ale pokaż wiosnę z zeszłego roku
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:28, 04 mar 2021

Do góry
Nie no, nie żartuj. Kupiłam też śliczny róż zwyczajne takie, oraz bordowe o ciemnych listkach, zdjęcia zapomniałam zrobić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies