Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 09:29, 20 mar 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka, co powiesz na połączenie śmiałka z rozchodnikiem ?Mam 7 szt śmiałka i nie wiem z czym go połączyć żeby w połowie lata zakryć sianowaty dół śmiałka.

Fajny pomysł. Nie wiem tylko czy wszystkie kolory rozchodnikow by pasowały. Ale do koloru slomkowego fajny kontrast moze być jesienią.
Znalazłam zestawienie śmiałam z hortensjami. Ale dół i tak trzeba zakryć
asica napisał(a)

Hortensje i trawy - tu śmiałek darniowy:
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 09:27, 20 mar 2018

Do góry
musze coś zrobić z 20sztukami rozchodników i sobie pomyślałam ,,że może tak bym je umieściła? tylko łagodniej nie wiem czemu taka góra mi się narysowała....
Zielona przestrzeń 09:14, 20 mar 2018

Do góry
Aksamitka wzniesiona - dzielna jest

Natomiast aksamitka rozpierzchła też chyba ma doła i jej się nie chce

Cynia skabiozowa i rudbekia 'Cherry Brandy' niewątpliwie czują wiosnę

Cynie daliowe zebrane jesienią z mojego ogrodu pozytywnie mnie zaskoczyły i dzisiaj wygladają tak

Jedynie trojeść śpi jeszcze zmorzona snem zimowym i ani myśli o wystawianiu łebków
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 09:06, 20 mar 2018

Do góry
co do ilości to nie ma problemu jak tylko wiosna będzie jadę na zakupy i kupuję w ilości hurtowej.
Zielona przestrzeń 09:05, 20 mar 2018

Do góry
Pomidorki od Ali coraz większe

Pomidorom 'Malinowy Ożarowski', 'Oxheart' i 'Black From Tula' pokazują się liście właściwe
(Dzięki Wam wiem co to znaczy)

Pomidory żółte od mamy też niczego sobie

Papryka, podobnie jak ja, też chyba nie czuje wiosny

Zielona przestrzeń 08:57, 20 mar 2018

Do góry
Na pocieszenie siebie bardziej przyjemne widoczki moich sadzonek i siewek

Pelargonie dobrze się mają i pięknie zaczynają kwitnąć

Małymi kroczkami do celu... 08:48, 20 mar 2018

Do góry
Dzisiaj u nas - 9, to są już jakieś żarty...zimno, dalej sypie, masakra jakaś...wiosennie tylko w domu, w sumie dobre chociaż to miłego dnia wszystkim życzę

Szmaragdowy Zakątek 08:45, 20 mar 2018

Do góry
Matkę Naturę wzięła w swe posiadanie zima.

Dziś astronomiczna wiosna, jutro kalendarzowa. I mimo, że w kalendarzu będzie wiosna to pogoda wciąż nas nie rozpieszcza i nadal zimowa. Temperatury u nas cały czas od -6 stopni w nocy do +1 w dzień.
Powinnyśmy według tradycji jutro topić Marzannę – boginię zimy, lecz jak to zrobić, gdy na rzekach gruba tafla lodu?
Ehhh…wiosno, gdzie jesteś? Przybywaj !!!
Zielona przestrzeń 08:45, 20 mar 2018

Do góry
U mnie WIOSNA niestety wygląda tak...

I jak tu się cieszyć??? Mokro, zimno, biało i na dodatek cały czas prószy śnieg

Chyba mam doła
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 08:37, 20 mar 2018

Do góry
Na rysunku wygląda ok, ale na zdjęciu już nie.

W realu wygląda tak, jakby projekt sobie, a realizacja sobie, bo jałowce są różniste a tutaj potrzeba konsekwencji i dużej ilości roślin jednego gatunku (odmiany, koloru generalnie). Znacznie więcej niż zaprojektowane jest (przynajmniej tych małych), a 4 perowskie to za mało jak na taką sporą skarpę.

Nie wiem, czy dobrze tak geometrycznie, ja bym to widziała falami, no chyba że cały ogród jest kwadratami zagospodarowany.

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 08:36, 20 mar 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:28, 20 mar 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Nie oparłam się

Teraz czekam na bratki!

Ja też bym się nie oprła
Czekam aż śnieg zejdzie z gór, a słoneczna wiosna zimę przegoni
Za drzwiami do ogrodu... 08:19, 20 mar 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Pomyślimy nad dużymi świerkami.Te dwa (na czerwono na mapce są) mają ścięte czubki i są gęściejsze ogólnie ładniejsze.Ale może faktycznie pozbyć się w pierwszej kolejności tych środkowych? Ale na pewno nie wszystkich, bo RM mówi że cienia możemy nie doczekać...hahaha...)A te świerki naprawdę dają fajny chłodek w upalne dni.Żadna parasolka nie da rady ,a na wszystkie drzewa trzeba czekać!

Doskonale go rozumiem! Sama jestem wielką orędowniczką drzew i wciskam je komu się da. Tylko - czemu akurat świerki? I czemu tyle? I czemu w tym miejscu?

anpi napisał(a)
Myślę ciągle o tych ścieżkach,szczególnie o takiej z drzwi ,tylko jak ją poprowadzić?Coś nabazgrałam co mi chodzi po głowiewyszedł mi chyba "układ rozrodczy" W każdym razie zielona linia to jakiś wąski ciąg nasadzeń jakby mini żywopłocik z roślin ...

Aniu, właśnie o te linie mi chodziło przy pierwszym rysunku.
Tylko że aby uzyskać taki efekt jak na inspiracjach, trzeba się trzymać linii prostych. Nie w sensie: linie rabat wyprostować, tylko w sensie: linia od drzwi MUSI iść prostopadle do linii drzwi. Dlatego narysowałam te jasno szare linie pomocnicze. Na końcu tej osi widowkowej od drzwi powinien być jakiś "focal point", czyli coś, co skupia wzrok. W to miejsce przestawiłam altanę. Byłaby blisko studni i trzebaby je jakoś razem zaaranżować, do czego masz wielki talent i tu nic nie muszę tłumaczyć.
Drugą oś widokową poprowadziłam od schodów. Na ich przecięciu zrobiłam to kółko, które teraz - wybacz szczerość - jest gdzieś tam z boku kompletnie od czapy.

Dokładnie takich rabat jakbyś chciała, w obecnym kształcie ogrodu nie da się zrobić:

To wymagałoby kompletnej rewolucji w ogrodzie.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 08:17, 20 mar 2018

Do góry
Lilie - Lilium 08:15, 20 mar 2018

Do góry
Lilie - Lilium 08:15, 20 mar 2018

Do góry
Lilie - Lilium 08:14, 20 mar 2018

Do góry
Lilie - Lilium 08:14, 20 mar 2018

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 08:01, 20 mar 2018

Do góry
Aniu, przepraszam - nie wiem czemu nie zajarzyłam, że ta rabata z prawej strony też jest nie do ruszenia. Myślałam, że tam nie ma obrzeża i że w związku z tym likwidację tego jednego kółka jakoś przeżyjecie.

Po wczorajszym rysunku Ewy, a przed Twoim wpisem, narysowałam jeszcze jedną wersję do przemyślenia:

Zrobić jedną wielką rabatę (wycinanie świerków jak najbardziej aktualne) a w jej przewężeniu wpasować placyk. Nie będzie okrągły i trochę dalej od tarasu, za to przejście w dwie strony będzie wygodniejsze. Placyk nie musi mieć takiego idealnie prostego kształtu. Do rozważenia jako jedna z opcji.

Jeśli wolisz dwie rabaty, tak jak narysowała Ewa, to placyk mimo wszystko polecałabym przesunąć wgłąb rabaty - między świerki. Jak będzie trochę odsunięty od kostki, będzie lepiej wyglądał. Okrągły, granitowy placyk obok kostki w linii prostej? Jestem na nie
Ptasi gaj 07:39, 20 mar 2018
Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Chciałam pokazać moje wysiewy szara ziemia bo przysypalam piaskiem

Stipa 2 kuwety. Tydzień temu tez wysiałam już wschodzi.

Orliki od Sylwii też 2 kuwety.

Mam wysiane jeszcze petunie i rudbekia.

Pięknie powschodziły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies