Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ślimaki 20:45, 15 kwi 2015

Do góry
Gdy jeż zje zatrutego ślimaka, zginie.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 20:30, 15 kwi 2015

Do góry
Taki sposób to ekskluzywna konstrukcja i zdaje się że kosztuje sporo, jeden agregat ponad 9.000 zł, kilka no to można policzyć.

Tryskające strumienie wody mogą być podświetlone nawet różnymi kolorami.

Zasięg strumienia wody może się zmieniać, można dowolnie ustawić jakiś program i kolory. Niestety, ze względu na cenę nie montowałam jeszcze takiego systemu.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 20:30, 15 kwi 2015

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Danusiu! W jednym z ostatnich odcinków Mai w ogrodzie, pokazany był ogród w stylu japońskim. Spodobały mi się tam fontanny zanurzone w żwirku, strzelające co jakiś czas niskim strumieniem wody. Czy są do tego jakieś specjalne systemy, czy to były tylko krótkie dysze? Jak to było ze sobą połączone? Woda zapewne w jakimś zbiorniku, w obiegu zamkniętym?

Na pewno robiłaś już coś podobnego w swoich ogrodach. Podpowiedz coś, proszę. Zrobiło mi się miejsce przy tarasie i rozważam właśnie wykonanie takiej fontanny ukrytej w pasie żwirku wzdłuż krawędzi tarasu, na tle cisów. Dysze nie muszą strzelać pod samo niebo, wystarczy na wysokość 60-70 cm. Myślisz, że to dobry pomysł?

Aha, jeszcze jedno pytanie: może są takie dysze podświetlane?
Czyszczenie zaniedbanego stawu 20:27, 15 kwi 2015

Do góry
Najprawdopodobniej staw się zamulił i wypłycił. Na pewno nie ma 2 metrów jak pierwotnie miał. Liście spadające jesienią bardzo zanieczyściły staw. Na pewno śmierdzi bo liście gniją a w wodzie nie ma tlenu. Wypompuj wodę, pogłęb staw i dopiero napuść wodę.

O tym, czy będą są glony, decyduje równowaga biologiczna w stawie bądź jej brak.

Za mało roślin, za dużo ryb i spadające liście, to najważniejsze powody występowania nadmiernej ilości glonów. Nadmierna zawartość fosforanów.

Moim zdaniem w twoim stawie jest po prostu za dużo składników odżywczych i glony rosną na potęgę, a konkurencji w postaci roślin - nie mają. Duża ilośc ryb i ich odchodów jeszcze spotęgują "kwitnienie wody".

Poczytaj o stawach kąpielowych oczyszczanych naturalnie, może coś się przejaśni. W każdym razie trzeba oczyścić staw z obumarłej materii organicznej, nasypać piasku na dno.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/390-stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:23, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli przyjedziesz, a nie stchórzysz - to jak najbardziej, z największą przyjemnością
Jam odważna kobita
Brzoza - Betula 20:23, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:21, 15 kwi 2015

Do góry
Jeśli przyjedziesz, a nie stchórzysz - to jak najbardziej, z największą przyjemnością
Ogród Magdalenka 20:15, 15 kwi 2015

Do góry

Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 15 kwi 2015

Do góry
Magdah napisał(a)
Danusiu,

Pomyślałam, że może mogłabyś stworzyć wątki regionalne, np. dla poszczególnych województw. Mogłoby to pomóc użytkownikom znaleźć osoby z sąsiedztwa. Ułatwiłoby organizację spotkań, wymianę roślin a także wymianę informacji np. gdzie w okolicy można kupić jakie rośliny itp.

Pozdrawiam

Problem tkwi w tym, że jak ktoś chce się spotykać i chce się ujawniac skąd jest, to ma to napisane w profilu i bez problemu dziewczyny i chłopaki się znajdują. Druga strona medalu jest taka, że występuje się anonimowo pod nickiem i nikt nikomu się nie zwierza skąd pochodzi.. i to trzeba uszanować.

Jest mapa. Jak ktoś szuka znajomych to znajduje. To takie moje obserwacje.
Ja mam okolice Warszawy, inni tez mają, albo nic nie mają napisane. Jedni chcą się spotykać, inni wręcz odwrotnie - nikogo obcego do domu nie wpuszczą Jawnie i oficjalnie spotykamy się na zlotach Ogrodowiska, ogłoszonych w dziale "Spotkania". Najważniejsze w tym roku - 5 lecie Ogrodowiska u Szmitów w Pęchcinie w dniu 11 lipca
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 19:07, 15 kwi 2015

Do góry

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 19:07, 15 kwi 2015

Do góry
Początki marcowo-kwietniowe

Hakonechloa macra 19:02, 15 kwi 2015

Do góry
I tyle i tyle, zależy ile ma lat i ile sztuk rośnie w jednej kępie. Mój internet twierdzi:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

I na tych zdjęciach ma nawet 90 cm.

To tak jakbyś zapytała, ile wzrostu ma człowiek, sama wiesz że są karły i są olbrzymy, zależy od genów, karmienia, warunków wzrostu i innych czynników.

W piachu, szmacie to i diabeł nie urośnie, a w żyznej ziemi i karzeł będzie olbrzymem

Małymi krokami - od koncepcji czas zacząć 19:01, 15 kwi 2015

Do góry
Normalnie jak któryś z moich ogrodów, albo z Ogrodowiska

To raczej "moja" wiśnia 'Umbraculifera'.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:55, 15 kwi 2015

Do góry
No i prawidłowa reakcja, nigdy w życiu.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:55, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak się spisuje, że trawa wrasta pomiędzy szpary w kostce i potem trawa wyrywa się razem z kostką, a łapy po takim zabiegu bolą jak nie wiem co.

Miałam taki ogród w pielęgnacji, sami robiliśmy to obrzeże na życzenie klienta - dziękuję bardzo za taką przyjemność w utrzymaniu takich kantów.

Acha czyli wszystko jasne. Konkretnie i na temat. Kostkę przeznaczę na pokój wypoczynkowy w ogrodzie. Dziękuję Pani Danusiu.
Problemy z tujami 18:54, 15 kwi 2015

Do góry
Wyciąć pas rabaty. Spulchnić, wyściółkować korą sosonowa przekompostowaną, podlewać wodą nie nawozem póki co.

Poobcinać wszystkie martwe gałązki. Obserwować i pokazać wyniki swojej pracy, czyli czyste, zielone tuje

Tuje są tak złej jakości (jako materiał do zakupu) że mnie klient by pogonił z ogrodu precz
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 18:51, 15 kwi 2015

Do góry
Grandiflorum ma dość niewyrazisty kolor, smutny. Jest silnie rosnącą odmianą, wyrastają bardzo duże krzewy. Jeśli kolor ci odpowiada i masz miejsce - to sadź.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:48, 15 kwi 2015

Do góry
Tak się spisuje, że trawa wrasta pomiędzy szpary w kostce i potem trawa wyrywa się razem z kostką, a łapy po takim zabiegu bolą jak nie wiem co.

Miałam taki ogród w pielęgnacji, sami robiliśmy to obrzeże na życzenie klienta - dziękuję bardzo za taką przyjemność w utrzymaniu takich kantów.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:11, 15 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Czy pikujemy rzodkiewki, jeśli tak, to kiedy? mam gęsto bardzo..

Nie pikujemy, rzodkiewki przerywamy, czyli wyrywamy to co za gęsto i pozostawiamy przerwy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 15 kwi 2015

Do góry
Musisz zmienić link, bo prowadzi do mojego wątku, a powinien do Twojego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies