Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

Zielona 09:11, 16 kwi 2015

Dokładnie taki jak u mnie Przeszedl sobie od Sąsiada i nie pozbywam się go, bo jest ładny cały rok.
Gardenarium 09:29, 16 kwi 2015

siakowa napisał(a)
MAd czytam u Juzi że masz barwinka..powiedz coś o nim a nalepiej zdjęcia pokaż ...własnie o nim myśle żeby zamiast runianki dać bo na tą pewnie długo poczekam az zadarni...czy ten barwinek zimozielony? nie przymarza? jak przekwitnie to dalej ladny?

Barwinka nie warto sadzić, jest ładny tylko wtedy gdy kwitnie a potem brzydkie kołtuny rozłażace się skokowo po rabacie.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 09:31, 16 kwi 2015

Barwinek to zaczarowana roślina. Po zimie jest suchym dywanem, takim nieciekawym o brązowym zabarwieniu i nagle zaczynają z niego kukać malutkie gałązki z listkami niczym igiełki. W oka mgnieniu brzydki dywan znika, zmieniając widok na piękną zieleń z fioletowymi kwiatkami.
Nawet nic nie skubię w tym barwinku. Jest po prostu samowystraczalny. Ślimaki nie lubię go i to jest to.
popcorn 09:35, 16 kwi 2015

A to żółte na wizualizacji to co to? Kulki to bukszpany? między nimi jeżówki i jeszcze cos?
piękna kompozycja
MAD 09:55, 16 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Dokładnie taki jak u mnie Przeszedl sobie od Sąsiada i nie pozbywam się go, bo jest ładny cały rok.

Gardenarium napisał(a)
Barwinka nie warto sadzić, jest ładny tylko wtedy gdy kwitnie a potem brzydkie kołtuny rozłażace się skokowo po rabacie.

Borbetka napisał(a)
Barwinek to zaczarowana roślina. Po zimie jest suchym dywanem, takim nieciekawym o brązowym zabarwieniu i nagle zaczynają z niego kukać malutkie gałązki z listkami niczym igiełki. W oka mgnieniu brzydki dywan znika, zmieniając widok na piękną zieleń z fioletowymi kwiatkami.
Nawet nic nie skubię w tym barwinku. Jest po prostu samowystraczalny. Ślimaki nie lubię go i to jest to.

U mnie kiedyś ktoś zasadził małą kępeczkę i się rozlazł na całą rabatę. Zielony jest cały czas, nie brązowieje u mnie, nie schnie. Te liście na ostatnim zdjęciu sa zeszłoroczne - dopiero startuje z nowymi listkami. Fakt, najlepiej wygląda jak ma młode przyrosty i kwiatki. Rośnie u mnie pod drzewami liściastymi i za nic nie da się z niego wygrabić jesienią liści, a ręczne wybieranie jest masakrą. Ja osobiście za nim nie przepadam i w tym roku zamierzam go eksmitować. Także chętnym mogę oddać z pocałowaniem ręki niemal.
MAD 10:00, 16 kwi 2015

popcorn napisał(a)
A to żółte na wizualizacji to co to? Kulki to bukszpany? między nimi jeżówki i jeszcze cos?
piękna kompozycja

Żółte to niższy żywopłot z cisa 'elegantissima'. Kulki bukszpany/cisy, a różowe m.in. jeżówki i inne byliny kwitnące na różowo.
MAD 12:05, 16 kwi 2015

Moje plany ogrodowe na ten weekend zostały mocno okrojone przez 3 imprezy dzieciowe...
Będę musiała się ograniczyć do zagospodarowania carexowych nabytków od Toszki. Dziękuję Ci Dobra Kobieto straszliwie!
W następny piątek kawka u mnie!
Toszka 15:38, 16 kwi 2015

Już wpisałam w kalendarz - co by nie zapomnieć
paulina_ns 10:40, 17 kwi 2015

MAD napisał(a)

Dziękuję

Ale o którą pytasz? Bukietową czy ogrodową?

bukietową
tusiawka 14:02, 17 kwi 2015

hej, zapisuję się do śledzących.

Mam barwinek i u mnie jest zimozielony ale tak jak pisze Danusia nie zadarnia całkowicie, szczególnie na początku, tylko takie rozety są. U mnie dosyć wolno rośnie. Moim jednak zdaniem ma kolor bardzo ładny i liści i kwiatów. Runiaka natomiast jak kwitnie robi się taka nieporządna.