Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:39, 16 kwi 2015

Do góry
500 zł miałam na myśli trzy granitowe (w końcu kamienne nie plastikowe) słupy z których wypływa wodą. Takie coś widziałam w tej cenie i było dość ładne choć tanie. MOżna samemu przewiercić kamień za cenę kamienia.

O tym co piszesz to nawet nie muyślę, nie mam takiego gustu jakby co

A do wypasionych pałacowych fontann nie będę linkować co by reklamy darmowej nie robić. Jak ktoś zainteresowany to znajdzie i droższe niż 35 tys. bo są.
Basen lub staw kąpielowy 08:34, 16 kwi 2015

Do góry
To wszystko jest niedorzeczne i nie ma tutaj żadnego sensu po prostu. To jakbyś specjalnie drążył ten temat i nie chciał się przyznać do oczywistej pomyłki.

Betonowy krąg jest ustawiony zupełnie przypadkowo.

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:29, 16 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
od 500 zł do 35 tys jeśli z piaskowca.
Te proste do samodzielnego montażu, te ekskluzywne do budowy przez specjalistyczną firmę.

Pokażę żonie ten wpis Może kwota do 35 tys. odwiedzie ją od tego pomysłu, bo nie sądzę, że chodzi jej o białą fontannę z śmieszną figurką za 500zl
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:00, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Problem tkwi w tym, że jak ktoś chce się spotykać i chce się ujawniac skąd jest, to ma to napisane w profilu i bez problemu dziewczyny i chłopaki się znajdują. Druga strona medalu jest taka, że występuje się anonimowo pod nickiem i nikt nikomu się nie zwierza skąd pochodzi.. i to trzeba uszanować.

Jest mapa. Jak ktoś szuka znajomych to znajduje. To takie moje obserwacje.
Ja mam okolice Warszawy, inni tez mają, albo nic nie mają napisane. Jedni chcą się spotykać, inni wręcz odwrotnie - nikogo obcego do domu nie wpuszczą Jawnie i oficjalnie spotykamy się na zlotach Ogrodowiska, ogłoszonych w dziale "Spotkania". Najważniejsze w tym roku - 5 lecie Ogrodowiska u Szmitów w Pęchcinie w dniu 11 lipca

Ja myślę, że znaleźliby się chętni na grupy regionalne. Spotkania to jeden z aspektów. Na mapie jest tylko część ogrodów i nie daje ona możliwości zapytania np. gdzie w okolicy można kupić jakąś odmianę. Wyszukiwanie tych osób na forum jest trudne, przynajmniej na początku. Ale to tylko taki spontaniczny pomysł, Ty jesteś tu szefową i pewnie lepiej znasz potrzeby forum

Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:33, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Problem tkwi w tym, że jak ktoś chce się spotykać i chce się ujawniac skąd jest, to ma to napisane w profilu i bez problemu dziewczyny i chłopaki się znajdują. Druga strona medalu jest taka, że występuje się anonimowo pod nickiem i nikt nikomu się nie zwierza skąd pochodzi.. i to trzeba uszanować.

W punkt
Ogród z lustrem 21:20, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla przypomnienia lata i celem pokazania prototypu "plazmy" w brzozach fotka

Danuś nie ukrywam że wątek (lustrzany) jest jednym z moich ulubionych
Ale to miejsce rozwala mnie na łopatki
Lawenda - Lavandula 21:13, 15 kwi 2015

Do góry
Lawenda tego akurat gatunku zalecana jest do uprawy w gruncie w rejonach gdzie nie ma zim, czyli basen Morza Śródziemnego. U nas może być uprawiana w gruncie od wiosny do lata w słonecznym miejscu, ale o przesuszeniu w pierwszej fazie przyjmowania się rośliny w gruncie nie ma mowy, bo po prostu uschnie. Musi się najpierw zakorzenić w gruncie, potem da sobie radę nawet w okresie suszy.

Ty uprawiasz ją w domu, co jest skazane na niepowodzenie, dlatego nie dziw się i nie pytaj co zrobić, bo nie uprawia się jej w domu. Ma za mało światła, w ciasnej doniczce nie ma żadnych warunków do dobrego egzystowania. Ten pomysł nie uda się.

Mogę polecić uprawę w donicy, ale na zewnątrz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje
Basen lub staw kąpielowy 21:08, 15 kwi 2015

Do góry
Nie o gust chodzi a o ideę stawu, zbiornika do kąpieli. W zielonej, mętnej i cuchnącej zupie nie bardzo da się kąpać, chyba że lubisz. Gust nie ma tu nic do rzeczy.
Kompozycje na okna od wschodu - ciemne miejsce 20:51, 15 kwi 2015

Do góry
Wiosna

bratki, prymulki, bluszcz zwisający o białych listkach.

Lato

petunie, lobelie, bluszcz, begonie

Ślimaki 20:45, 15 kwi 2015

Do góry
Gdy jeż zje zatrutego ślimaka, zginie.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 20:30, 15 kwi 2015

Do góry
Taki sposób to ekskluzywna konstrukcja i zdaje się że kosztuje sporo, jeden agregat ponad 9.000 zł, kilka no to można policzyć.

Tryskające strumienie wody mogą być podświetlone nawet różnymi kolorami.

Zasięg strumienia wody może się zmieniać, można dowolnie ustawić jakiś program i kolory. Niestety, ze względu na cenę nie montowałam jeszcze takiego systemu.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 20:30, 15 kwi 2015

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Danusiu! W jednym z ostatnich odcinków Mai w ogrodzie, pokazany był ogród w stylu japońskim. Spodobały mi się tam fontanny zanurzone w żwirku, strzelające co jakiś czas niskim strumieniem wody. Czy są do tego jakieś specjalne systemy, czy to były tylko krótkie dysze? Jak to było ze sobą połączone? Woda zapewne w jakimś zbiorniku, w obiegu zamkniętym?

Na pewno robiłaś już coś podobnego w swoich ogrodach. Podpowiedz coś, proszę. Zrobiło mi się miejsce przy tarasie i rozważam właśnie wykonanie takiej fontanny ukrytej w pasie żwirku wzdłuż krawędzi tarasu, na tle cisów. Dysze nie muszą strzelać pod samo niebo, wystarczy na wysokość 60-70 cm. Myślisz, że to dobry pomysł?

Aha, jeszcze jedno pytanie: może są takie dysze podświetlane?
Czyszczenie zaniedbanego stawu 20:27, 15 kwi 2015

Do góry
Najprawdopodobniej staw się zamulił i wypłycił. Na pewno nie ma 2 metrów jak pierwotnie miał. Liście spadające jesienią bardzo zanieczyściły staw. Na pewno śmierdzi bo liście gniją a w wodzie nie ma tlenu. Wypompuj wodę, pogłęb staw i dopiero napuść wodę.

O tym, czy będą są glony, decyduje równowaga biologiczna w stawie bądź jej brak.

Za mało roślin, za dużo ryb i spadające liście, to najważniejsze powody występowania nadmiernej ilości glonów. Nadmierna zawartość fosforanów.

Moim zdaniem w twoim stawie jest po prostu za dużo składników odżywczych i glony rosną na potęgę, a konkurencji w postaci roślin - nie mają. Duża ilośc ryb i ich odchodów jeszcze spotęgują "kwitnienie wody".

Poczytaj o stawach kąpielowych oczyszczanych naturalnie, może coś się przejaśni. W każdym razie trzeba oczyścić staw z obumarłej materii organicznej, nasypać piasku na dno.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/390-stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:23, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli przyjedziesz, a nie stchórzysz - to jak najbardziej, z największą przyjemnością
Jam odważna kobita
Brzoza - Betula 20:23, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:21, 15 kwi 2015

Do góry
Jeśli przyjedziesz, a nie stchórzysz - to jak najbardziej, z największą przyjemnością
Ogród Magdalenka 20:15, 15 kwi 2015

Do góry

Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 15 kwi 2015

Do góry
Magdah napisał(a)
Danusiu,

Pomyślałam, że może mogłabyś stworzyć wątki regionalne, np. dla poszczególnych województw. Mogłoby to pomóc użytkownikom znaleźć osoby z sąsiedztwa. Ułatwiłoby organizację spotkań, wymianę roślin a także wymianę informacji np. gdzie w okolicy można kupić jakie rośliny itp.

Pozdrawiam

Jest mapa. Jak ktoś szuka znajomych to znajduje. To takie moje obserwacje.
Ja mam okolice Warszawy, inni tez mają, albo nic nie mają napisane. Jedni chcą się spotykać, inni wręcz odwrotnie - nikogo obcego do domu nie wpuszczą Jawnie i oficjalnie spotykamy się na zlotach Ogrodowiska, ogłoszonych w dziale "Spotkania". Najważniejsze w tym roku - 5 lecie Ogrodowiska u Szmitów w Pęchcinie w dniu 11 lipca
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 19:07, 15 kwi 2015

Do góry

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 19:07, 15 kwi 2015

Do góry
Początki marcowo-kwietniowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies