Gosiu, choiny to dla mnie jedne z najprzyjemniejszych roślin. Rosną same z siebie w pożądanym kształcie.
Brzozowa Agatko, trochę żałuję, że mam akurat takie wydelikacone rodki. Posadziłam je o rok za wcześnie. Moja wiedza była wtedy znikoma. Dzisiaj wybierałabym już bardziej świadomie. Dolny Śląsk jest rzeczywiście uprzywilejowany. Zastanawiam się, co będzie kwitło w maju, skoro kwiecień zgarnął prawie wszystko.
nowy rh.inne moje jeszcze nie kwitną, poza miniaturkami
ta moja ślicznota kupiona w 2015r w Pisarzowicach zrobiła mi niespodziankę i po raz pierwszy takiego kwiatuszka będzie miała . Ale on z samych już liści jest cudny
Ewo, będę się czerwienić
Za Twoją przyczyną Adirondack
Golden Hornet
Ola, chyba, to najstarsza jabłoń, w przyszłym roku czeka ją cięcie i podkrzesanie od dołu
Takie tulipany kupiłam w L, razem 32szt.
Ale one mi nie wyglądają na papuzie , to jakieś zwykłe białe, wszystkie 4 paczki jednakowe.
Mało tego około połowa kwitnie.
Ciiszę się ,że się podoba moja mieszanina wiosenna
Dostałam woreczek cebulek tulipanów i wyszedł taki misz masz,może jak zdążę pozaznaczać to posegreguję kolorami...jak zdążę ...trzeba pewnie powiązać kokardki w kolorze tulipanów.../
mam problem z klonami żółtymi. po zimie jeden z czterech nie wypuścił na koronie liści (jedynie z pnia u dołu), jeden na części gałęzi, a dwa pozostałe pięknie się rozwinęły. wszystkie rosną u mnie od dwóch lat i nie było wcześniej z nimi problemu. Może przemarzły?
Ziemia nie jest ani przesadnie sucha, ani mokra- lekko gliniasta.
Dodam, że po nacięciu nożem gałęzi na koronie- są zielone pod korą- pąki również są zielone (od ciemnych do jasnych)
czy jest sens dać szansę takiemu drzewu, czy spisać na straty?
Iza, u mnie trzmieliny rosną dobrze, Robię też eksperyment z wykorzystaniem ich do okrywania opaski i betonowych fragmentów. W sezonie ich nie widać, a wiosną mają energetyczne działanie na oczęta. Ten żywopłocik potraktuje jak bukszpanowy. Przytnę w czerwcu.
Rozkwitły Queeny , ale jeszcze nie wszystkie.
Myślałam, że one ciemniejsze będą, bardzo popularne na O, najpopularniejsze.
Na zdjęciach wyglądały na prawie czarne i były błyszczące.
No to kupiłam 170 cebul i je tu wsadziłam,przy drodze za stożkami.
Szczerze? Nie zachwycają mnie.
Kupowałam z B i z L, fakt faktem są identyczne czyli sądzę , że te same nie pomylone.
Może się mylę, może się zmienią.
Za to urzekły mnie Exotici, ale ich kupiłam tylko 40 szt.
mam problem z klonami żółtymi. po zimie jeden z czterech nie wypuścił na koronie liści (jedynie z pnia u dołu), jeden na części gałęzi, a dwa pozostałe pięknie się rozwinęły. wszystkie rosną u mnie od dwóch lat i nie było wcześniej z nimi problemu. Może przemarzły?
Ziemia nie jest ani przesadnie sucha, ani mokra- lekko gliniasta.
Dodam, że po nacięciu nożem gałęzi na koronie- są zielone pod korą- pąki również są zielone (od ciemnych do jasnych)
czy jest sens dać szansę takiemu drzewu, czy spisać na straty?
Kamasja zakwitła ponieważ rośnie pod południe w osłoniętym miejscu. Inne jeszcze nie kwitną, ale pąki mają. Przesadzałam je w ubiegłym roku i nie mają wielkiej masy liściowej, za to prawie każda kępka ( a sadziłam po 2 - 3 cebule) ma pąki. Czekam na białą, nowy zakup jesienny, u niej pączków nie widać.
dla Ciebie taki pączek, też na niego czekam
Ten wygląd to nie chorowitość. Taka ich uroda. Ta turzyca Silver Sceptre jest po prostu delikatniejsza niż Evergold i Ice Dance.
Nie mam ich w ogrodzie długo. Raptem trzeci sezon. I będę się upierała przy stwierdzeniu, że one zdecydowanie nie nadają się do monotematycznych nasadzeń na frontowych rabatach. Pisałam nawet o tym u Johanki. Koniecznie wymagają czegoś, co je zamaskuje, odwróci od nich uwagę wiosną. Piękne są od końca maja do późnej jesieni, a jeśli zima jest lekka, to trochę dłużej. Puszczają rozłogi, a jakże. W sezonie są tak urocze, że pazurkami podważam te kępki odrostów i przenoszę w inne miejsca ogrodu. Szybciej dochodzi do siebie ID
SS i ID
Bardzo szybko zbiera się po zimie turzyca pagórkowata Montana. Swoje sadzonki mocno dzieliłam, więc jeszcze nie są okazałe. Na suchych , słonecznych stanowiskach świetnie sobie radzi turzyca Frosted Curls. Trzyma zwartą kępę. Ma delikatny pastelowy kolor. Wiosną udaje zaschniętą, ale u mnie to nie przeszkadza. Jakoś tak mi wychodzi, że ona nie bardzo lubi cięcie, nawet delikatne.
Najlepiej o każdej porze roku wygląda Evergold, ale ze względu na dość jaskrawy kolor nie wszędzie pasuje. Ptasie łapki mnie rozczarowały. Coś im u mnie nie pasuje. Żyją, ale jakieś to życie bez wzlotów jest.
Hanuś, ja nie wiem, czy Ty o mnie piszesz
dla Ciebie również moje ulubione, trochę na nie poczekałam, aż się u mnie zadomowiły
Margaretko - Gosiu, jest u nas kilka siedmiokropek, będę na te cebule polować Sadzonki to baptysja Tymczasem po powrocie z pracy pobiegłam zobaczyć jak wygląda pomyłka i powiem, że śliczny jest, bielszy po rozwinięciu, pachnie delikatnie. I tak myślę, że może ich nie będę przesadzać? Uzupełnię jeszcze braki najstarszą kępką i będzie dobrze
na dokładkę