Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mój ogrodowy pamiętnik 17:03, 07 lis 2022

Do góry

Pomysł mam taki żeby te szpice zlikwidować mniej więcej tak. Oczywiście ładniej wyprofilować łuki.

Tu bym powiększyła różankę.

Lubuje się w łagodnych łukach. Jak najmniej kręcenia kosiarka tak aby wszędzie nią dojechać i wykosić.
Mój ogrodowy pamiętnik 14:22, 07 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Sporo klonów już zrzuciło liście.
Ale nie Katsura.

Zaczyna się przebarwiać grab.

Agata witam krajanko

Pięknie się wszystko ładnie przebarwia. To i ja w pogoni za różnymi drzewami i krzakami kolorowymi podążam. Masz ładnego graba i chciałabym abyś pokazała go w całości i jak się nazywa.
Byłam u Wioli ona ma bardzo ładne kolumnowe. Wiola mnie do ciebie wysłała aby sobie zobaczyła twojego jak zwykle już zapomniałam nazwy muszę wrócić do niej.
Czy u ciebie ten grab szybko rośnie i gdzie go kupowałas.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 14:05, 07 lis 2022

Do góry
zawitka napisał(a)

Mnie tam się wszystkie podobają niskie czy wysokie.
Moja mama kiedyś pół wieku temu miała ładne różne kolory i zimowały nie było z nimi problemu.
A teraz wszystko sztucznie pędzone. Jeszcze oszukują, że zimują aby tylko kupić.
Już różne kupowałam sądziłam do ziemi, opatrywalam na zimę i nic z tego.

Na szczęście Hania Anabell dała mi kilka zimujących i jako tako rosną. Muszę je przenieść w słoneczne miejsce. Astry tak samo.
U mnie na wsi jak rośliny nie mają słońca od połowy września to słabo rosną już jest dużo cienia który astrom i chryzantemom nie sprzyja.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:33, 07 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dzięki Sylwia

Poproś w moim imieniu eMa aby chociaż kilka znalazl jak będą.
Ja szukałam pod tym co pokazywałam i ani jednego nie znalazłam. Czapeczki były owocu nie było. Może leśnicy wyzbierali bo rośnie na skraju lasu,rucia dzików nie było widać.

Mam dużo samosiejek tego zwykłego, ale łapią szara plesn najlepiej bym je wycięła z lascmi mam problem zagrzybione. Ale eM je sądził jako pierwsze ruszyć nie da.

Myśmy też najpierw posadzili nasze dęby rodzime, ale rok w rok miały masę grzyba, Emuś bronił, zaparłam się kazałam Mu wyciąć żeby się po całym ogrodzie nie rozeszło bo założyliśmy chemii absolutne minimum w ogrodzie. Obiecałam zgodzić się na amerykańskie bo nie chorują i zrobiliśmy podmianę. To była dobra decyzja
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:34, 07 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu nasze dęby to malutkie sieweczki były przywiezione przez Emusia z pod rośliny matecznej. Ale moja sąsiadka z żołędzi sama wyhodowała Trzeba tylko odmianowego żołędzia mieć. Jak pojedziemy na groby do Krakowa i jeszcze będą pod drzewami leżeć to każę Emusiowi pozbierać dla Ciebie. Ja niestety nie pojadę bo trzeba być z babcią w domu.
One mają jeszcze jeden wielki plus bo nie łapią mączniaka jak te nasze polskie dęby.

Dzięki Sylwia

Poproś w moim imieniu eMa aby chociaż kilka znalazl jak będą.
Ja szukałam pod tym co pokazywałam i ani jednego nie znalazłam. Czapeczki były owocu nie było. Może leśnicy wyzbierali bo rośnie na skraju lasu,rucia dzików nie było widać.

Mam dużo samosiejek tego zwykłego, ale łapią szara plesn najlepiej bym je wycięła z lascmi mam problem zagrzybione. Ale eM je sądził jako pierwsze ruszyć nie da.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:26, 07 lis 2022

Do góry

Widzę Sylwia piękne są. Zresztą nie wiem co ty robisz,ale tyle kolorów naraz to gdzie nie widzę.

Ta pierwsza fota cudowna z tym żółtym kolorem.
A gdzie ty dęby kupowałas, szybko rosną?

Elu nasze dęby to malutkie sieweczki były przywiezione przez Emusia z pod rośliny matecznej. Ale moja sąsiadka z żołędzi sama wyhodowała Trzeba tylko odmianowego żołędzia mieć. Jak pojedziemy na groby do Krakowa i jeszcze będą pod drzewami leżeć to każę Emusiowi pozbierać dla Ciebie. Ja niestety nie pojadę bo trzeba być z babcią w domu.
One mają jeszcze jeden wielki plus bo nie łapią mączniaka jak te nasze polskie dęby.
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:56, 07 lis 2022

Do góry
A może Wiolu błędy w rozumieniu człowiek popełnia. Zaraz sobie zapisze tego graba.
Chodzi mi o to aby się ładnie przebarwial tak jak u ciebie.
Mam na tle fisia.
Grabów różnych dużo i nie wiadomo co wybrać.

Można się pomylić jak się czyta wiele wątków nie przejmuj się Elu

Ten mój pięknie się wybarwił, bo rośnie w słońcu.

Zobacz graba Orange Retz u Agi z " Mój ogrodowy pamiętnik" cudo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:52, 06 lis 2022

Do góry
O biecane dębowe fotki

Widzę Sylwia piękne są. Zresztą nie wiem co ty robisz,ale tyle kolorów naraz to gdzie nie widzę.

Ta pierwsza fota cudowna z tym żółtym kolorem.
A gdzie ty dęby kupowałas, szybko rosną?
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:31, 06 lis 2022

Do góry
A może Wiolu błędy w rozumieniu człowiek popełnia. Zaraz sobie zapisze tego graba.
Chodzi mi o to aby się ładnie przebarwial tak jak u ciebie.
Mam na tle fisia.
Grabów różnych dużo i nie wiadomo co wybrać.
Bylinowa łąka 22:22, 06 lis 2022

Do góry
Co do tej chryzantemy z żółtym oczkiem to Wam napiszę, że ją trzeba najpóźniej w czwartym sezonie podzielić i przenieść na nowe miejsce bo potem zaczyna słabnąć i zamiera. Ja tak swoje straciłam, a miałam w czterech miejscach.

O dobrze wiedzieć,że trzeba z nią wędrować.
Ptasi gaj 22:19, 06 lis 2022

Do góry
CD

Halinka"Beni Każe" młode sadzonki posadziłam na początku października.

Novalis ma parę

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:14, 06 lis 2022

Do góry

Wiola nie pamiętam wczoraj czytałam była mowa o trzcinnikach krótkowłosych i czytałam że jesteś nie zadowolona z liści tego trzcinnika i zaraz ci odpisałam. Teraz szukam i nie wiem gdzie to czytałam przewertował wątek Martki i jeszcze jakieś i nie ma.moze to inna Wiola.

To są graby fastigiata? Już nie wiem czy pytałam.
Za bardzo się rozdrabniam na wątkach.

Nieważne,ale na pewno tak nie pisałam. Może chodziło o trzcinnika KF ,bo on często łapie rdzę i wtedy te liście są brzydkie i może o nim pisałam

Nie ja mam graby Frans fontaine,one podobno rosną węższe
Ptasi gaj 22:05, 06 lis 2022

Do góry
Pień z wierzby mandżurskiej

Ciemierniki już tuż tuż

Ptasi gaj 22:02, 06 lis 2022

Do góry
Już ostatnie w tym sezonie. Dzisiaj powiazalam trawy jeszcze rozplenice zostały. Dzisiaj dosyć ładna pogoda, ale po wczorajszym deszczu liście mokre nie można było wydmuchać

Metasekwoje

Górka i pień dosyć spory. Puściłam bluszcz ładnie się pnie

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:35, 06 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Te Flamingo to stara odmiana a mało znana. Fajne są, bo wcześnie zakwitają ,no i potem fajnie się przebarwiają

Za rok będzie ładniej ,bo teraz bylin nie widać przed nimi ,bo je podzieliłam i poprzesadzałam

Ja pisałam że nie ma ładnych liści ? Zaraz zobaczę u Ciebie

Wiola nie pamiętam wczoraj czytałam była mowa o trzcinnikach krótkowłosych i czytałam że jesteś nie zadowolona z liści tego trzcinnika i zaraz ci odpisałam. Teraz szukam i nie wiem gdzie to czytałam przewertował wątek Martki i jeszcze jakieś i nie ma.moze to inna Wiola.

To są graby fastigiata? Już nie wiem czy pytałam.
Za bardzo się rozdrabniam na wątkach.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:25, 06 lis 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Aster Island Barbados.

Młodziak Island Tonga.

A ja mam island Samoa słabo mi kwitnie pierwszy rok. Też muszę przesadzić gdzie więcej słońca.
U mnie takim dobrym miejscem jest skalniak jest w słońcu i kamienie się nagrzewają i wieczorem ciepło oddają.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:21, 06 lis 2022

Do góry
Monia miałam zrobić fotkę. Wysokie ok 4 m. Widziałam żywopłot z daglezji były bardzo wysokie i przycielu im czuby ok metra i boki i ty wiesz ładnie ich wyprowadzili jest gęsty i zielony.
Od kilku lat się zabieram do przycięcia,ale już klamka zapadła widząc twoja daglezje. Trudno ci wyjdzie to wyjdzie.

Trzcinniki urosną i z w przyszłym roku podwoją obietosc.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:33, 06 lis 2022

Do góry

Piękne te trawy flamingo a tak się zastanawiałam czy kupować jednak kupię jeszcze poczytam o nich.

Co ty Wiola piszesz,że trzcinnik krótkowłosy nie ma ładnych liści. Ja tam uważam, że ma bardzo.ladne a jesienią jak się pięknie przebarwia zobacz wstawiłam fotki.

Te Flamingo to stara odmiana a mało znana. Fajne są, bo wcześnie zakwitają ,no i potem fajnie się przebarwiają

Za rok będzie ładniej ,bo teraz bylin nie widać przed nimi ,bo je podzieliłam i poprzesadzałam

Ja pisałam że nie ma ładnych liści ? Zaraz zobaczę u Ciebie
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:31, 06 lis 2022

Do góry

U mnie jeden taki cytrynowy ale taki leśny. Chce kupić kolumnowe.

Moje drugi rok tak się pięknie wybarwiły a mam je 4 lata.
Kupuj Elu
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:34, 05 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Graby jako ostatnie przebarwiły się na żółte słoneczka

P

Piękne te trawy flamingo a tak się zastanawiałam czy kupować jednak kupię jeszcze poczytam o nich.

Co ty Wiola piszesz,że trzcinnik krótkowłosy nie ma ładnych liści. Ja tam uważam, że ma bardzo.ladne a jesienią jak się pięknie przebarwia zobacz wstawiłam fotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies