Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku emerytki 00:03, 05 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak to jest laboda. Przywiozłam w zeszłym roku od Danusi takie maleństwo. Właśnie we wrześniu zaczęła rosnąć i kwitnąc. Rozsiała się wiosna siewki miałam wszędzie na rabacie tak się rozsiała.
Bardzo ładnie wygląda tylko trzeba ją trzymać w ryzach bo się rozsiewa i to bardzo.

Ja też mam gąsiory i w życiu bym nie wpadła na posadzenie rojnikow w nich.
Mam foremki do ciast i tortownice z rojnikami.
Ostatnio nawet drzewo kominkowe niektóre kloce z wyżłobieniami to rojniki w nich sądziłam

Elu, dzięki za potwierdzenie, że to łoboda
Jeszcze nie kwitnie, a jeśli będą siewki, to się ucieszę, a nadmiar będę usuwać.

Moje gąsiory leżały bezużytecznie prawie 3 lata i też dopiero teraz zaświtał mi pomysł z rojnikami
Swoje też obsadź, będziesz zadowolona
Ptasi gaj 23:26, 04 wrz 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu jeszcze chwila i będzie wiadomo jak to jest z naszymi trawami.
Moja już zaczęła kwitnąć, Twoja może jutro wypuści pierwszy kłos.

Nie zareagowałam w porę i mam mnóstwo rzęsy w oczku
Co kilka dni odławiam, ale ona zatrzymuje się na roślinach i mnoży się w oczach.
Na wiosnę postaram się zrobić z nią porządek.

To jest dosyć poważna walka z tą rzęsa. Miałam akwaria wiem jak to jest. Mnoży się gorzej niż króliki.

Musisz wodę wypompować, rośliny wyciągnąć i każda obmyć.

Oczko to tak jak rabata trzeba pilnować intez pielic ze zgniłych liści.

Dobrze za trawami czekamy. U mnie chyba te twoje nie zakwitną.

Ptasi gaj 23:14, 04 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, podziwiam Twoje klimaty nad oczkiem.Jaka czysta woda.
Ogród soczysty. Jak to robisz?

Dzisiaj oczko czyściłam znowu bo liście lilii żółkną skoki temperatur nocą i w dzień.
Lilie mają bardzo dużo pąków kwiatowych, ale czy zakwitną na powierzchni.

Bardzo ładna jestem nn pewnie Austinka

W ogródku emerytki 23:06, 04 wrz 2022

Do góry
gogo napisał(a)

Bożenko, dzięki
To może być łoboda czerwona, bo moja nie miała wcale zielonych listków.
Jutro się przyjrzę, czy nie ma zaczątków wiechy kwiatowej, bo wtedy będę mieć pewność, że to ona.
Tylko ta wysokość, moja nie ma więcej niż 40 cm., ale niektórym moim roślinom zdarza się nie urosnąć.

Tak to jest laboda. Przywiozłam w zeszłym roku od Danusi takie maleństwo. Właśnie we wrześniu zaczęła rosnąć i kwitnąc. Rozsiała się wiosna siewki miałam wszędzie na rabacie tak się rozsiała.
Bardzo ładnie wygląda tylko trzeba ją trzymać w ryzach bo się rozsiewa i to bardzo.

Ja też mam gąsiory i w życiu bym nie wpadła na posadzenie rojnikow w nich.
Mam foremki do ciast i tortownice z rojnikami.
Ostatnio nawet drzewo kominkowe niektóre kloce z wyżłobieniami to rojniki w nich sądziłam
Dębowe zakątki 22:30, 04 wrz 2022

Do góry
No właśnie pamiętam jak byłam mała moja mama miała takie piękne pokrzywki i nigdy nic nie siała. I wiecznie w donicach na oknie rosły pokrzywki, i jakieś zwisające. Widocznie Szczepki sądziła. Nie pamiętam jak ona to robiła.

Muszę raz zasiać aby wyhodowac sobie jakieś ekstra kolorki i później wysadzać.
Piszesz we wrześniu to już trzeba.

Ta bordowa super wygląda.

Ostatnio na co klombie uszczyknelam rozchodniki i korzenie w słoiku wypuszczają. Za tydzień posadzę do donic.
Ogród z koniczynką 22:18, 04 wrz 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Koniczynka na wrzosowo...pierwszy sezon bez zjedzonego przez ćmę bukszpanu...

Włoska długo nie byłam jakby ciebie się po zmieniało.
Pięknie, właśnie można bez bukszpanów można. Wrzosy czy wrzośce bardzo ładnie wyglądają. Tawuly też robią dobry wygląd na rabatach. Widzę, że chyba masz dęba błotnego już za chwilę będzie zmieniał kolor to dopiero będzie.
Te siwe trawki też ładnie rosną. Miałam je kiedyś, ale nie pilnowałam ich trzeba było przyciąć nie przycielam zbrazowialy i wyrzuciłam.

Bardzo ładnie
Dębowe zakątki 20:14, 04 wrz 2022

Do góry
Widoczki przepiękne. Aniu przepiękna ta czerwona pokrzywka wyjątkowy kolor. Tak ja nazywam nazwa wyleciała mi z głowy. Każdego roku sama wysiewalam w tym nie mogłam dostać nasion za późno się ocknęłam że trzeba siać.
Czy tam rośnie jeden krzaczek?

Dziękuję Elu
Mam chyba 4 różne pokrzywki. większość rośnie bardzo dobrze. Lubią częste podlewanie.
Ja zawsze we wrześniu pobieram nowe szczepki. I do wody a potem do doniczki jak już mają duże korzonki
Tak Elu tam jest jeden krzaczek. Tak się ładnie rozrosła
Hibiskusy bylinowe kwitną i mieczyki
Zacisze Alicji 19:38, 04 wrz 2022

Do góry

Alicja mam te roślinki. Żółta rudbekia zachwycająca. W tym roku wiosna ja rozsadzilam rozrosły się są duże kępy i ładnie wyglądają.
Mam też tego astra, ale u mnie coś w tym roku nie za bardzo w zeszłym roku bylyvw lepszej formie. Może za duży cień mają.

Oglądałam staw tragedia co się dzieje. Może jak zdarzyła się taka sytuacja to wykopie dół głęboki, aby ryby tam mogły najgorszy czas przeżyć. Na dno włożyć folie aby woda nie uciekała.

Elu! Bardzo lubię rudbekie zarówno te bylinowe, jak i te dwuletnie, tylko, że one ciągle zmieniają miejsce. Aster też ładny, ale u mnie się pokłada, może ma zbyt mało słońca.
Na staw nie mogę po prostu patrzeć , robimy właśnie tak, jak piszesz, pogłębiamy jedno miejsce żeby ryby miały gdzie przetrwać do lepszych czasów. Deszcz nie padał od końca lipca, zapowiadają na czwartek, ale takich zapowiedzi już było sporo i nie padało.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:44, 04 wrz 2022

Do góry
Drzewa mają różne korzenie. Pobierają wodę poprzez swoje zakończenie czyli końcówki zresztą jak każda roślina.
Świerk ma palowy korzeń i wszystkie odnogi raczej rosną w dół więc nie konkurują z innymi roślinami o wodę powierzchniowa. Hortensja nie ma głębokiego systemu korzeniowego, roza ma głębszy.

Najgorszym drzewem pod którym nic nie rośnie jest orzech i później brzoza. Orzecha nie mam, ale brzoza ma pajęczynę korzeni toż pod powierzchnią ziemi. I każda roślina z nią przegrywa w walce o wodę.

Tuja ma korzenie pod powierzchnią ziemi.
Ja mam orzecha 20letniego po poprzednich właścicielach,rosną pod nim hosty, ale w tym roku zauważyłam w trawniku wystający lekko jego korzeń.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:28, 03 wrz 2022

Do góry
Drzewa mają różne korzenie. Pobierają wodę poprzez swoje zakończenie czyli końcówki zresztą jak każda roślina.
Świerk ma palowy korzeń i wszystkie odnogi raczej rosną w dół więc nie konkurują z innymi roślinami o wodę powierzchniowa. Hortensja nie ma głębokiego systemu korzeniowego, roza ma głębszy.

Najgorszym drzewem pod którym nic nie rośnie jest orzech i później brzoza. Orzecha nie mam, ale brzoza ma pajęczynę korzeni toż pod powierzchnią ziemi. I każda roślina z nią przegrywa w walce o wodę.

A widzisz Elu u mnie pod brzozami rosna hortencje i sa piekne. Pod płotem , tam gdzie mam pissardi a sąsiad na całej długosci choinki, hortki sobie nie radzą -są bardzo małe i mus je z tego miejca zabrać.
Ogród prawie wymarzony … 19:35, 03 wrz 2022

Do góry
p

A ja kupiłam kilka trutek niech żrą.
Ostatnio widziałam u siebie karczownika. Taka większą mysz z krótszym ogonem ciemny gość. Biegł po opasce wokół domu. Ok 2 m ode mnie. Więc mus go nakarmić.
W tym roku nie kupuje cebulowych mam już dosyć niech kwitną te co mam. Całą zimę dokarmialam nornice trutka. Cebulę i tak pogryzione. Nie będę się bawić w koszyczki czy inne bzdety.

Elu , Ty jesteś niemożliwa ! Uwielbiam czytać Twoje wpisy-zwięźle,szczerze i na temat
Ja bedę sadzię te cebule w wytłaczankach albo jeszcze sobie pomyślałam, że mam takie plastikowe skrzynki i może w nich posadzę
...uDany ogród 10:36, 03 wrz 2022

Do góry
Dana jak wystartuje to nam oczy zbieleja.
Jedynie co może u niej nie wystartować to staw. Wody wszędzie brak na Ślasku też.

Musimy czekać. Może nam coś kiedyś napisze.

Pozdrawiam
Ogród prawie wymarzony … 08:47, 03 wrz 2022

Do góry
p

Ostatnio widziałam u siebie karczownika. Taka większą mysz z krótszym ogonem ciemny gość. Biegł po opasce wokół domu. Ok 2 m ode mnie. Więc mus go nakarmić.
W tym roku nie kupuje cebulowych mam już dosyć niech kwitną te co mam. Całą zimę dokarmialam nornice trutka. Cebulę i tak pogryzione. Nie będę się bawić w koszyczki czy inne bzdety.

Oj ten karczownik to też paskudny

Wiadomo ,że nie warto karmić tych gryzoni cebulami, niech żrą trutkę
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:40, 03 wrz 2022

Do góry
Oj Monia u ciebie to można oko nacieszyć. Nic dodać nic ująć pięknie.
Żółte rudbekie przepiękne. Kilka lat temu też kupiłam mały krzaczek teraz rizsadzony w kilku miejscach.
Rabaty się wiją przepiękne.
Każda z nas ma chwasty ja to ciągle walczę że szczawikiem. Sieje się i na dodatek ma rozłogi.
Ten powojnik ładny muszę zapisać nazwe.
Sesliery i gaura na obwódce robią duzo dla oka. W tym roku trochę ich nakupilam więc będzie taK jak u ciebie.

Pozdrawiam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:27, 02 wrz 2022

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 23:14, 02 wrz 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ja posadziłam w tych czarnych doniczkach po roślinach i od tamtej pory mi nornice nic nie zeżarły
p

Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:16, 02 wrz 2022

Do góry
W tym roku za waszymi podszeptami nie wiem kogo przycielam krzaki hortek nisko i bardzo tego żałuję. Nie za bardzo wyrosły i się gna w każdą stronę. Co prawda tylko jedna limonka podwiązłam gdyż ma bardzo duże kwiaty jak wiadra 10 litrowe. U Reszty hortek niech sobie zwisa

Już miała ładne górki wykształcone na ok 35 cm i je ścięłam trudno w przyszłym sezonie wyżej przytnę.
W tym roku u wielu osób tak wyglądają hortensje z wiotkimi pędami, moje dwie bukietowe też takie mają pędy jedna limka i jedna polar bear, w szpalerze tak tego może nie widać bo jedna drugą podtrzymuje a przycinałam wszystkie tak jak zawsze nisko i nigdy nie miały pędów wiotkich jak w tym roku te dwie bukietówki. U mojich sąsiadów jest to samo a przycinali wyżej a drudzy niżej a i tak leżą kwiaty. Wiosnę i lato mieliśmy suchą a hortensjom to nie sprzyjają takie warunki. Elu jeżeli chcesz mieć wysokie hortki to tylko cięcie wyższe bo przy niskim cięciu wyrastają do 1,5m max wys w zależności od odmiany.
April podbija las... 12:45, 01 wrz 2022

Do góry
To co oglądałam w necie to klon Crimson ... To może być też szczepiony na pniu. To ja takie mam. Sprzedali mi w zeszłym roku jesienią jako Oktober Glory bez liści. Wiosna okazało się, że to bordowy kolor.

Ale taki od dołu z liśćmi też by mi się przydał, ale kupiłabym wyższy ok 2 metrów.
Muszę podjechać na Puławska.

Poza tym Jolu piękne fotki nie do uwierzenia, że to las. Tak wszystko ładnie kwitnie i rośnie. Masz widocznie rękę do roślin i do dołka jak sądzisz sypiesz duzo dobroci. Potem to już roślina ma z górki rośnie nawet piaseczek jej służy.

Pozdrawiam

Elu, no niestety o pomyłki nie trudno, nie wszyscy sprzedawcy się tym przejmują. Ja swoje kupowałam z liśćmi wiec o pomyłce nie mogło być mowy. Takie wysoko szczepione, czerwone mam też Royal Red. Chciałam kulki ale muszę je mocno ciąć bo wybijają sztywnymi pędami w górę.
Większość roślin jak kupuję, to raczej małe, żeby właśnie miały czas przystosować się do tych moich piasków. Dostają na start spore dołki dobroci a potem już muszą sobie radzić. Jak nie, to zmiana warty i będzie coś innego

Tu fotka z tymi szczepionymi Royal Red, choć teraz są raczej brązowe. Mam trzy sztuki wzdłuż podjazdu. Na końcu jest Crimson Sentry i przy bramie też szpaler zamyka Crimson Sentry. Ale to za duża przestrzeń i fotki nie da się zrobić całości

Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:05, 31 sie 2022

Do góry
W tym roku za waszymi podszeptami nie wiem kogo przycielam krzaki hortek nisko i bardzo tego żałuję. Nie za bardzo wyrosły i się gna w każdą stronę. Co prawda tylko jedna limonka podwiązłam gdyż ma bardzo duże kwiaty jak wiadra 10 litrowe. U Reszty hortek niech sobie zwisa

Już miała ładne górki wykształcone na ok 35 cm i je ścięłam trudno w przyszłym sezonie wyżej przytnę.
Dębowe zakątki 18:10, 31 sie 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Natura daje nam cudne widoki.
A wschody i zachody słońca są takie magiczne, malownicze, zjawiskowe.
Możei dla nie których romantyczne
Barwy niesamowite I co sekunda inne. O tak niepowtarzalne

Ale ogród też ma swoje niepowtarzalne barwy.
Każdy rok w ogrodzie jest inny.
Zmienny.
A często te same rośloiny inaczej nam kwitną

Widoczki przepiękne. Aniu przepiękna ta czerwona pokrzywka wyjątkowy kolor. Tak ja nazywam nazwa wyleciała mi z głowy. Każdego roku sama wysiewalam w tym nie mogłam dostać nasion za późno się ocknęłam że trzeba siać.
Czy tam rośnie jeden krzaczek?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies