Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

daszum 21:42, 01 wrz 2022

Moniko, jeszcze raz mówię wow
Monika83 08:58, 02 wrz 2022

Nowa12 napisał(a)
Hortki masz super. Ja moje jednak już nie będę ciąć tak nisko. Bo wolę je jednak większe. Wtedy jest efekt. A wanilkę jakbym nie cięła to i tak leży bez podpór .
To u mnie taka jest Grandiflora bo niezależnie jak przytnę nisko lub wyżej to ona i tak leży.
Monika83 08:59, 02 wrz 2022

daszum napisał(a)
Moniko, jeszcze raz mówię wow
Dziękuje
Monika83 09:02, 02 wrz 2022

olciamanolcia napisał(a)

Ooo pieknie ! A te hortki to masz przepiekne ❤️
Rozchodnik i rozplenice to jest super duet jeszcze podoba mi się zestawienie róże i rozplenice.
Monika83 09:16, 02 wrz 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
W tym roku za waszymi podszeptami nie wiem kogo przycielam krzaki hortek nisko i bardzo tego żałuję. Nie za bardzo wyrosły i się gna w każdą stronę. Co prawda tylko jedna limonka podwiązłam gdyż ma bardzo duże kwiaty jak wiadra 10 litrowe. U Reszty hortek niech sobie zwisa

Już miała ładne górki wykształcone na ok 35 cm i je ścięłam trudno w przyszłym sezonie wyżej przytnę.
W tym roku u wielu osób tak wyglądają hortensje z wiotkimi pędami, moje dwie bukietowe też takie mają pędy jedna limka i jedna polar bear, w szpalerze tak tego może nie widać bo jedna drugą podtrzymuje a przycinałam wszystkie tak jak zawsze nisko i nigdy nie miały pędów wiotkich jak w tym roku te dwie bukietówki. U mojich sąsiadów jest to samo a przycinali wyżej a drudzy niżej a i tak leżą kwiaty. Wiosnę i lato mieliśmy suchą a hortensjom to nie sprzyjają takie warunki. Elu jeżeli chcesz mieć wysokie hortki to tylko cięcie wyższe bo przy niskim cięciu wyrastają do 1,5m max wys w zależności od odmiany.
Monika83 09:44, 02 wrz 2022

Mirka napisał(a)
Ależ się zahortensjowałaś Moniko. Jeszcze u nikogo na O nie widziałam tylu hortensji
Szersze kadry piękne .
Powiem ci że u mnie po tym niskim cięciu hortensje Great Star, Wims Red i Kjusju mają bardzo mizerne kwiaty.
W zeszłym roku miałam giganty i od razu mówię że ja prawie nie podlewam hortensji.
Pokażę ci jakie miałam.
. A ja widziałam ogrom hortensji u Bozgi z wątku Hortensjada kojarzysz ten wątek? I MarcinKrk ma też ogrom hortensji bo kiedyś wstawiał zdj w dziale ,,nasze hortensje,,. To dziwi mnie że one u ciebie jeszcze żyją te hortensje skoro prawie ich nie podlewasz, bo u mnie już by dawno uschły a napewno nie miały by ogromnych kwiatostanów, bo ziemie mam piaszczystą, a wiosnę mieliśmy suchą i lato też. A hortki potrzebują wody a deszczu prawie wcale nie było. Moim też się oberwało od suszy np moja Sunday Frise parę kwiatostanów miała ażurowe.

A powinna mieć pełny kwiatostan
.
A jak uwarzasz że to jest od niskiego cięcia że wyglądają marnie twoja Great Star, Wims Red i Kjusju to na przyszły rok przytnij inaczej.
olciamanolcia 10:00, 02 wrz 2022

Monia moja Sundae Fraise tylko w jednym sezonie miała mega kwiaty-zaraz po zakupie . Nastepne lata była ażurowa. Na jesieni przesadzę ją spod tych tujek bo to sa szkodniki dla hortek

Tez sie przekonałam ,że im wiecej wody tym piekniejszy kwiat-pod grabami jest dość wilgotno i tam kwiatostany limek sa jak moja głowa-vanilki też
olciamanolcia 10:01, 02 wrz 2022

Monika83 napisał(a)
Rozchodnik i rozplenice to jest super duet jeszcze podoba mi się zestawienie róże i rozplenice.

Mam róże i rozplenice i stipy
Mirka 10:14, 02 wrz 2022

olciamanolcia napisał(a)
Monia moja Sundae Fraise tylko w jednym sezonie miała mega kwiaty-zaraz po zakupie . Nastepne lata była ażurowa. Na jesieni przesadzę ją spod tych tujek bo to sa szkodniki dla hortek

Tez sie przekonałam ,że im wiecej wody tym piekniejszy kwiat-pod grabami jest dość wilgotno i tam kwiatostany limek sa jak moja głowa-vanilki też

Ja to już sama nie wiem czy cięcie czy mało wody czy za blisko Serbów?
U mnie na jednej rabacie są hortensje przed Serbami cięłam je nisko jak Monika radziła
Marudziłam wam ze nie przyrastają i kwiat mają malutki ale okazuje się że długo się zbierały aż zakwitły pięknie . W tym miejscu z Serbami rosną 4 lata.
No zobaczcie ładne są ciut niższe niż w zeszłym roku no ale tak ich nisko nigdy nie przycinałam.
Monika83 10:19, 02 wrz 2022

olciamanolcia napisał(a)

. Dokładnie czym więcej wody dostają tym bardziej kwiatami się odwdzięczająTo są ,,wodne,, krzewy dlatego wody im nie żałuję a tym bardziej że jest ze stawu.