Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród na glinie 22:33, 16 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Trzmieliny fajnie prowadzisz musze spróbowac moje poprzycinać.
Magnolie są wspaniałe ale u mnie za wietrznie no ale za to mogę sobie pooglądac u przyjaznych koleżanek

Moja magnolia w wietrznym miejscu. Klon palmowy nie chce tu rosnąć.
Spróbuj.
Trzmielina jest u mnie obowiązkowo cięta. Ta żółta koło floksów dopiero od ubiegłej wiosny jest formowana na kulki.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:13, 16 kwi 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękne klony Moje dopiero w pąkach.

Tu parę ostatich dni podgoniło ich i to mocno.

Nowa12 napisał(a)
No i proszę ile pięknych klonów. Zdecydowanie moja bajka bo ja też z tych co kochają klony .

Oj je kochać jest bardzo łatwo . Powierzchnia mojego ogróka to niecałe 90m2 z tyłu i dwie rabatki szer mniej niż 1m przed domem... a klonów że hoho!

KasiaWB napisał(a)
hej hej
po pierwsze i najważniejsze wielkie gratulacje z okazji narodzin małej księżniczki Życzę wszelkiej pomyślności dla całej rodzinki !
Po drugie ależ wszystko porosło u Ciebie ta rabat z trzmielinami, trawami i kulkami - po całości super strzał w 10!
Bardzo dziękuję za pamięć o mnie i serdecznie pozdrawiam!

Dziękuję .
W ogródku ciągłe zmiany, co trochę coś padnie... teraz chyba będę żegnać się z żurawkami, większość to były takie fajne mocno zielone z żyłkami, ale po tej zimie... lipa. Magnolia sadzona w ub roku nie przeżyła... coś tam jeszcze padło.... no nic, będzie coś innego. Jakby ktoś chciał tataraku to mogę dużo wydać

effka napisał(a)
Cudowne masz te klony! Oglądam i oglądam i chciałabym więcej u siebie ale strasznie mi się przypalają. Mam trzy sztuki w różnych miejscach i w lecie kiepsko wyglądają, zobaczymy jak będzie w tym roku.

Również gratuluję bobaska!

Klony lubią wilgoć, nawet w powietrzu. Może u mnie bardziej wilgotno jest?! Na pewno te tygodnie mega suche im nie pomagają. Zawsze możesz też mieć je w donicy i szukać optymalnego miejsca. Ja kilka donic miałam, teraz zostałam z jedną . Za chwilę pokażę, choć tło jest kiepskie.

Wszystkiego po trochu 13:15, 16 kwi 2020

Do góry
Magnolia Galaxy jednak chyba nie zakwitnie kolejny rok

To maleństwo na razie niezawodne

jakieś szachownice, pojedyncze cebulki zapodziane gdzieś pomiędzy tulipany albo lilie

I taki jegomość dopiero startuje, myślałam że mi wymarzł, a on taki późny
Ogród na glinie 11:26, 16 kwi 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Gosia
tawuły cudne
chyba na nie zachorowałm
magnolia nieźle się zapowiada
ja nie mam to pooglądam
ambrowiec u mnie ma śliczne pąki liściowe

No wczoraj to magnolia nie była okazała. Kwiaty raczej górą są. Ale jeszcze czekam. Może będzie lepiej.
Ogrodowe kreacje 09:42, 16 kwi 2020

Do góry
Lilaka to już w pąkach będziesz miała co roku
Magnolia super zapowiedź wkrótce będziesz podziwiać kwitnienie
Mirabelka obłędna, a psotnik śliczny
Mój ogrodowy pamiętnik 22:39, 15 kwi 2020

Do góry
nicol21 napisał(a)
Rabata będzie super!
dereń Cherokee Chief - rewelacyjny! Zapisałam sobie nazwe, może kiedyś go zanabędę. W ub roku kupiłam dwa i czekam na ich kwitnienie w tym roku. Jeden w fazie brzydkiego kaczątka.
Nie martw się, w gruncie będą później kwitnąć niż kupione w sklepie.

Ta magnolia też rewelacyjna jest! Też zapisałam nazwę .

Kurczę, wydawało mi się że też mam mszyce na klonach ale pomyślałam że wymyślam, chyba jednak nie... na różach mimo pryskania promanalem też mam. Choć po opryskaniu za parę godzin spadł deszcz, a po powtórce chyba temperatury poszły w górę :/. Trzeba pryskać niebawem. Mam jakiś tam inny środek eko.

A to prawda. Masz rację. W donicach szybciej startują. Mój już powoli łabędziem się staje . Jutro go wsadzam do ziemi. W końcu ileż można gnić w donicy .
Ja pryskałam tylko niektóre klony i jaśminowca i na razie spokój.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:09, 15 kwi 2020

Do góry
Rabata będzie super!
dereń Cherokee Chief - rewelacyjny! Zapisałam sobie nazwe, może kiedyś go zanabędę. W ub roku kupiłam dwa i czekam na ich kwitnienie w tym roku. Jeden w fazie brzydkiego kaczątka.
Nie martw się, w gruncie będą później kwitnąć niż kupione w sklepie.

Ta magnolia też rewelacyjna jest! Też zapisałam nazwę .

Kurczę, wydawało mi się że też mam mszyce na klonach ale pomyślałam że wymyślam, chyba jednak nie... na różach mimo pryskania promanalem też mam. Choć po opryskaniu za parę godzin spadł deszcz, a po powtórce chyba temperatury poszły w górę :/. Trzeba pryskać niebawem. Mam jakiś tam inny środek eko.
Hortensjowo 20:08, 15 kwi 2020

Do góry
Narysowałam plan w paincie, tylko nie bijcie za braki wypełnień, już nie miałam cierpliwości
- duże zielone koła to wieloletnie cisy
- zielone linie to posadzony żywopłot z cisów
- żółta kulka to magnolia, raczej honey tulip (jeszcze się nie potwierdziło, ale wielce prawdopodobne, że pomylona)
- małe brązowe kółko to posadzony w ubiegłym roku judaszowiec
- dwa czarne koła to brzoskwinia (ta dalsza) i czereśnia, która ma obiecane, że jeżeli będzie miała w tym roku tylko kilka owoców, to wylatuje

1) Przyznaję rację Iwonce, że przy magnolii trzeba coś (drzewo) posadzić dla zrównoważenia proporcji. I to nasadzenie najlepiej zasłoni nas przed sąsiadami.
2) Nie będę się upierać przy drzewku lub krzewie (dużej bylinie) przed dużymi cisami, bo miejsca tam faktycznie za mało i judaszek też mam nadzieję się rozbuja.

Co radzicie?
Na rabacie rosną hortensje, miskanty ML, jeżówki blackberry truffle, sesleria jesienna i inne wypełniacze (trochę misz-masz).
Pod bosymi stopami 15:47, 15 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)
Ta krzywa czerwona linia to obszar do obsadzenia trawą. Myślę o prosie rózgowatym heavy metal, podoba mi się też baaardzo proso rózgowe Northwind ale za drogie jest jak na ilośc jakiej potrzebuję . I może werbena między tym prosem?
Małe czerwone kółka to miskanty ML. Póki co mam je w ilości szt 3, przydałyby się chyba 4.
Na niebiesko derenie elegantissima, ten w rogu już wsadzony.
Fiolet : hortensja?
Kólko kolorowe klon ussyryjski? Magnolia ? BYłam w ogrodzie do odnowy, klon rzeczywiście piękny. I pasowałby chyba bardziej niż magnolia. nie ukrywam jednak że wiosenne kwiaty też są kuszące Gdzieś bym tą magnolię wcisnęła. Jakby co mam jeszcze calutką rabatę z drugiej strony pod płotem nie ruszoną

Będzie cudnie proszę Pani
Ogród na glinie 13:36, 15 kwi 2020

Do góry
hej Gosia
tawuły cudne
chyba na nie zachorowałm
magnolia nieźle się zapowiada
ja nie mam to pooglądam
ambrowiec u mnie ma śliczne pąki liściowe
Do raju daleko - u Ewy 10:13, 15 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przyszedłem pochwalić Twoją wiosnę Donice bardzo mi się podobaj, żółty daje wiele radości. Przesadź później narcyzy do gruntu, pięknie powtórzą kwitnienie.

Tulipany w gruncie cieszą mocno ale najładniejsze zawsze/tylko w pierwszym sezonie po posadzeniu, taki ich urok.

Magnolia Leonard

Mój ambrowiec jeszcze śpi, czeka na cieplejsze dni.

Dzięki, Przemku, za tyle dobrych słów
Narcyzy i prymulki zawsze przesadzam po sezonie do gruntu. Stąd mam ich tak dużo na rabatach. Prymulki nie wszystkie pozostają, ale narcyzy tak. Im nic nie przeszkadza

Ambrowce u mnie wypuszczają listki dopiero w maju i to tak około 7 maja. Trzeba cierpliwie na nie poczekać
Dębowe zakątki 08:02, 15 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Piękna wiosna i klimat świąteczny

Wiosna coraz ładniejsza.
Ale znowu zimnica się zrobiła.
Ale wczoraj po świętach musiałam trochę w warzywniku podziałać.
Posiałam trochę warzyw.

Kwitnące drzewa zawsze wyglądają tak ładnie.. tylko to zimno znowu

Moja przesadzana magnolia rozwija pąki

Mój ogrodowy pamiętnik 23:53, 14 kwi 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Pięknie kwitnie Ci ta biała magnolia - to jest chyba gwiaździsta ? Chyba i ja musze ją do ogrodu sprowadzić, bo są niezawodne i kwitną U Ciebie ta Genie marna a u mnie znowu George Henry Kern, która miała być niezawodna a i tak przymrozek ją załatwił .... dzisiaj też u mnie ma być !!!
Ławeczka bardzo nastrojowa i te latarenki

To nie jest gwiaździsta ale też niezawodna od 4 lat. Kwitnie co roku bez kapryszenia. Zanim sie wybierze jakąś odmianę to dobrze o niej poczytać. Ja się napaliłam na Genie za kolor kwiatów i rzekome dwa kwitnienia. Owszem kwitła raz w sierpniu ale wtedy nie kwitła wiosną . A kwiaty zazwyczaj widzę w kolorze brąz .
Także moja biała Pirouette jest super bo mimo że pękały jej pączki jak przyszedł mróz to kwiaty są śnieżnobiałe .
Mój ogrodowy pamiętnik 23:08, 14 kwi 2020

Do góry
Pięknie kwitnie Ci ta biała magnolia - to jest chyba gwiaździsta ? Chyba i ja musze ją do ogrodu sprowadzić, bo są niezawodne i kwitną U Ciebie ta Genie marna a u mnie znowu George Henry Kern, która miała być niezawodna a i tak przymrozek ją załatwił .... dzisiaj też u mnie ma być !!!
Ławeczka bardzo nastrojowa i te latarenki
Do raju daleko - u Ewy 22:13, 14 kwi 2020

Do góry

Przyszedłem pochwalić Twoją wiosnę Donice bardzo mi się podobaj, żółty daje wiele radości. Przesadź później narcyzy do gruntu, pięknie powtórzą kwitnienie.

Tulipany w gruncie cieszą mocno ale najładniejsze zawsze/tylko w pierwszym sezonie po posadzeniu, taki ich urok.

Magnolia Leonard

Mój ambrowiec jeszcze śpi, czeka na cieplejsze dni.
Hortensjowo 21:54, 14 kwi 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Hortensję, tę co nie kwitnie, bym oddała w inne ręce/warunki chyba, że masz gdzie przesadzić. Jak nie kwitnie bo przemarza to szkoda miejsca. Są odmiany ogrodowe kwitnące na jednorocznych pędach. Cięcie trzmieliny obawiam się, że niewiele da. Trzmielina zbyt mocno wciska się w cisy, które są piękne ale w stosunku do całej reszty są nieproporcjonalne a z tej perspektywy wyglądają na takie 2-3 metrowe kolosy. One zjadają rabatę. Podejrzewam, że są bo zasłaniają sąsiadów. Chyba bym nie odważyła się przenieść takiego dużego cisa ale 1 sztuka bardziej by mi pasowała w rogu rabaty a drugiego chyba bym inaczej podcięła/zmniejszyła. Stożek, walec byle mniejsze

Po przeniesieniu jednego cisa wtedy można by było dać w to miejsce jakieś drzewko a sąsiedzi z rogu działki byliby zasłonięci ale to ryzykowne i trudne przeniesienie takiego cisa więc ew. ba bym mocno oba przycięła na początek.

Hortensja - zgadzam się, jest do usunięcia.
Przycięcie 2 cisów - zgadzam się. Ale eM nie przeżyje stożka - niestety. Nie lubi takiego formalnego stylu. Mogę się jedynie silić na 2 duże lizaki.
Po lewej, tam gdzie proponujesz przeniesienie cisa, rośnie magnolia (prawdopodobnie Elisabeth). Liczę na szybki wzrost i szybkie zasłonięcie sąsiadów. Ale to jednak potrwa.
Blaski i cienie nowego życia 21:54, 14 kwi 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Ta żółta magnolia to moje chciejstwo, niestety miejsca brak więc podziwiam.
Ogrodowki też mi zmarzły.. trudno.

No tak. U Ciebie trudno miejsce znaleźć a co dopiero na rozłożyste drzewo.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:34, 14 kwi 2020

Do góry
Ciekawe te szafirki
Magnolia się rozszalała
Hortensjowo 20:52, 14 kwi 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Z tego co rozumiem, to chciałabyś przysłonić ten budynek za magnolią?

Ten budynek ma mi kiedyś przesłonić magnolia podobno Elisabeth.

Tutaj chodzi o ażurową zasłonkę przed osobami, które siedzą u sąsiadów prawie vis a vis naszego siedziska na tarasie.
Gdybym stanęła o metr w lewo, to widzę co sąsiad robi a on widzi co ja robię na tarasie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:48, 14 kwi 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Zapisałam sobie tego derenia, cudny jest, magnolki dają popis kociaki łobuziaki, ale radości nam dają co nie miara
buziaczki

Kociasy rozdabiają
Derenie zawsze u mnie po magnolia H top nr 1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies