Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:34, 13 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Po prostu bajka

Dzięki Ula Dziś ta bajka mniej bajeczna. W nocy mróz i to nie mały bo sporo roślin oberwało bardzo mocno niestety
sylwia_slomc... 20:34, 13 maj 2020

gogo napisał(a)
Podpisuję się obiema rękami pod każdym zachwytem koleżanek i kolegów
sylwia_slomc... 20:46, 13 maj 2020

Kochani nie wiem jak w Waszych ogrodach po dzisiejszej nocy bo ostatnio byłam na etapie odnawiania mebli w pokoju chłopaków. Starszy dzieć wyfrunął z gniazda, Młodszy chciał po swojemu zrobić
Jeszcze nas czeka remont balkonu. Ale do rzeczy, u nas mroziło ostro bo zastałam zmrożone całe magnolie ( w podwórku też) zmrożona na amen aktinidia, wisteria i winogrona. Wszystkie buki trzepnęło ostro najgorzej oberwały te w żywopłocie( a grabom nic nie jest), calutkie rzywopłotki buksikowe, wszystkie hortki ogrodowe znów do zera, Memory i Giganteusy całe czarne, wszystkie budleje jakie mam, grujecznik, kilka rodków, ziemniaki, dąb, niektóre hosty( zastanawiające, że jedna obok drugiej i jedna na maksa dostała, a druga ani trochę, a dotykają się liśćmi) serduszki na dużym ogrodzie chlasnęło, wszystkie młode przyrosty jodłom, bodziszki trochę, szarłaty wszystkie, sadźca purpurowego trochę, a konopiastym nic nie jest, montana na pergoli cała, a ta na siatce pod drzewami ocalała, złotokap na dużym ogrodzie trochę w podwórku jeszcze ocalał, wszystkie paprocie na dużym ogrodzie do zera, perukowce, kaliny Eskimo i Ann Russel i jeszcze na pewno nie wszystko wymieniłam, ale nie miałam serca chodzić i oglądać co jeszcze, płakać mi się chciało, jak nie powódź to mróz. Całe szczęście jeszcze w niedzielę fotki cykałam więc będę Was raczyła przed mrozowymi bo pomrozowe okropne.
Iwonka 21:02, 13 maj 2020

Kochana jestem w szoku jak u was mróz poszalał... Wybiórczo bardzo, u mnie nic nie ruszone. Wyszłam po 8 godzinie na spacer, nawet zapomniałam, że miało mrozić. Zrobiłam trochę zdjęć, nic złego nie zauważyłam. Nawet ciepło było, w szlafroku łaziłam. Szok, może u nas bliżej miasta, a u ciebie otwarta przestrzeń... Współczuję!
sylwia_slomc... 21:07, 13 maj 2020

Dobrzxe, ze oszczędziło Wasze strony, u nas musiało być koło -3-4 stopni, bardzo rosliny dostały, młode przyrosty bukszpanów leżą, aktinidia i wiele innych czarne wręcz. Miałam się brać za plewienie, a będę musiała wycinać znowu.
wiunia 21:34, 13 maj 2020

Sylwia masz super chłopaków! W mig zrobią wszystko w ogrodzie co sobie wymarzycie! Nawet nie wiesz jaki to skarb... Piękny zakątek stworzyliście przy oczku

malgorzata_s... 22:01, 13 maj 2020

U mnie też mróz poszalał sobie. Pontyjska i rodki wczesne i buki o wisteria i magnolia itd.Masakra.Łączę się w bezsilnej złości.
Anusia 22:05, 13 maj 2020

Sylwia współczuję.U nas zimno ale mrozu nie było.
hankaandrus_44 22:55, 13 maj 2020

U mnie niby mrozu nie było, ale ziemniaki czarne, piwonie chlaśnięte, i jeszcze 2 noce mają być zerowe. Co ocaleje, nie wiadomo. Poprzykrywałam kartonami nawet w szklarni.
Łączę się w bólu.
Nowa12 22:56, 13 maj 2020

Nie mogło mnie zabraknąć na podziwianiu oczka wodnego bo wyszło super.
U mnie też niestety trochę zmroziło. Nie tak mocno jak u Ciebie ale z tego co dzisiaj oglądałam to jest trochę strat. Jak nie w pażdzieniku to w maju, zawsze muszą przyjść nie w porę te cholerne przymrozki.
Niezmiennie Was podziwiam za walkę z żywiołami.