Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

AgnieszkaW 18:39, 13 maj 2020

Ewo, jarzęby masz piękne, ale to chyba nie 'szwedzkie' są, a mączne "Magnifica'? To właśnie 'mączne' mają ten charakterystyczny biały nalot na liściach (sprawdziłam w katalogu Związku Szkółkarzy Polskich)... Szwedzkie są nieco inne, mają szary nalot tylko pod spodem... Piszę to nie dlatego, żeby się 'wymądrzać', ale dlatego, że kiedyś bardzo się nimi interesowałam, porównywałam, bo chciałam je mieć. Jakie by nie były, oba gatunki są piękne

Ciekawam, gdzie je wsadzisz? One lubią gleby wapienne (tzn 'mączne', o ile to one)
Agania 20:14, 13 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Rustica Rubra - odratowana. Posadziłam i nie rosła. Wykopałam i okazało się, że korzenie w zwojach torfowych nie mogły przerosnąć. Ale to było 2 lata temu. Teraz zakwitła.

Moja Black Tulip w tym roku nie zakwitła, przyznam, że nie mam odwagi na taki zabieg, o którym piszesz, nie masz zdjęcia jak wyglądał ten splot korzeni po
wyciągnięciu z ziemi.
Rustica jak moja co do odmiany możesz mieć pewność
Helen 20:17, 13 maj 2020

Przepiękna jest, nie mogę się napatrzeć. Bardzo klasyczna klasyka.
Ja mam Elisabeth a córka zwraca mi uwagę, że magnolia zawsze powinna być różowa. Jeżeli wybierałbym powtórnie, to byłaby ta.
Pszczelarnia 20:37, 13 maj 2020

AgnieszkaW napisał(a)
Ewo, jarzęby masz piękne, ale to chyba nie 'szwedzkie' są, a mączne "Magnifica'? To właśnie 'mączne' mają ten charakterystyczny biały nalot na liściach (sprawdziłam w katalogu Związku Szkółkarzy Polskich)... Szwedzkie są nieco inne, mają szary nalot tylko pod spodem... Piszę to nie dlatego, żeby się 'wymądrzać', ale dlatego, że kiedyś bardzo się nimi interesowałam, porównywałam, bo chciałam je mieć. Jakie by nie były, oba gatunki są piękne

Ciekawam, gdzie je wsadzisz? One lubią gleby wapienne (tzn 'mączne', o ile to one)

Tak, tak omączone. Myślę o Szwecji (zatęskniłam bardzo), stąd to szybowanie myśli ... . Mam i takie, i takie. Gleba u mnie w ogrodzie ma około 6,5 generalnie. eM. sprawdzał w różnych miejscach.

Wyściółkowałam maliny korą, nie wiem czy dobrze ale trzeba sobie jakoś ułatwić.

sierika 21:14, 13 maj 2020

Bardzo dobrze bo maliny reagują na kwaśną ściółkę dobrym owocowaniem. Ciekawe czy potwierdzisz po sezonie?
Pszczelarnia 21:20, 13 maj 2020

Agania napisał(a)

Moja Black Tulip w tym roku nie zakwitła, przyznam, że nie mam odwagi na taki zabieg, o którym piszesz, nie masz zdjęcia jak wyglądał ten splot korzeni po
wyciągnięciu z ziemi.
Rustica jak moja co do odmiany możesz mieć pewność

Aganiu, nie mam. Wierz mi wszystko tarmoszę z torfu. A kwaśnolubne to jakby z przekory.

To był filc, można było trzepać, używałam noża do rozcinania.

Moje epimedia:

To na pewno epimedium youngianum 'Niveum'

To kwitło w kwietniu:

i to epimedium rubrum

Na tej rabatce

Pszczelarnia 21:26, 13 maj 2020

Margerytka40 napisał(a)
Ewa ja do Ciebie po naukę jak zwykle. Kiedy obciąć kwiatostany ciemiernikom cuchnącym? W sumie to jeszcze ładne są i chcę by się wysiały. Nowe liście już wyszły.

Jak obetniesz kwiaty, to jak się wysieją? Trzeba poczekać jeszcze. Jeszcze ostatnie:

Pszczelarnia 21:34, 13 maj 2020

sierika napisał(a)
Fasolnik kocha ciepło, wytrzymaj koniecznie aż będzie naprawdę ciepło a nie tylko cieplej. Skoro mowa o cebuli to co słychać u trzech cebulek od Gabrysi?
Ładna rabata i okazała, przyjemnie patrzeć, że nie poddajecie się

Miałam 2 cebulki, jedna urosła i jest pod specjalnym nadzorem. Cebula grecka:

To tam, w tym kierunku.

antracyt 21:37, 13 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

To tam, w tym kierunku.

Majowo jak nic, tylko spacerować.
Pszczelarnia 21:37, 13 maj 2020

Helen napisał(a)
Przepiękna jest, nie mogę się napatrzeć. Bardzo klasyczna klasyka.
Ja mam Elisabeth a córka zwraca mi uwagę, że magnolia zawsze powinna być różowa. Jeżeli wybierałbym powtórnie, to byłaby ta.

Żółto kwitnące podobają mi się. Tulipanowiec też mi się podoba.

Tutaj po lewej skorygowałam kształt rabatki. Oddałam eMowi trawnik.