Dział trawniki i tytułu jego wątków powinny dotyczyć problemów trawnika, tytułem nie może być zdanie "od zera do bohatera", to watki specjalistyczne. W takim razie nie zakładaj wątku a wklej pytanie odnośnie swojego trawnika, w odpowiedni wątek
Jeśli wiatr przywieje nasionka to wyrosną w ściółce, nic nie ochroni akurat przed tym. Pielenie jest wpisane w zajęcia ogrodnika i tego nie da się uniknąć.
Tło jest za niskie i za zielone, wszystko jest zielone, drzewko powinno być np. bordowe, żółte, ale nie zielone, bo monotonia wdziera się w każdym miejscu. Lawenda jest smutna, szara niajaka
Jest zasada: pierwsza to proporcje i styl, druga poczucie estetyki, trzecia - umiejętności artystyczne w zakresie komponowania kolorów, tekstury..tak w skrócie (napisano wiele książek o zasadach projektowania), jedni to mają od urodzenia, inni tego się uczą z różnym skutkiem, a niektórzy nie nabiorą tej umiejętności nigdy, nawet jeśli są.. o dziwo zawodowcami. Czasem amator jest lepszy od niejednego zawodowca. Dlatego niezorientowani powinni skorzystać z wiedzy specjalisty, który umie to doskonale Albo będą przerabiać w nieskończoność. Albo szkolić się, podpatrywać, szukać inspiracji.
Jak zaprojektować ogród marzeń - wyjdzie 20 kwietnia moja książka, będą tam pomocne wskazówki dla tworzących swój ogród.
Odnośnie oddzielania trawnika napisałam artykuł, przeczytaj i zdecyduj co wybierzesz.
Psom trzeba zrobić wybieg, pies to obowiązek zapewnienia mu godziwych warunków, ale nie poświęcanie się dla psa kosztem własnego odpoczynku i terenu czystego, gdzie można wejść boso
Jak leżą niespodzianki to i kancików szkoda robić.
Kanciki robimy wtedy gdy nam się chce je robić, czyli nieistotny termin. Teraz nie daję saletry, nic nie daję. bo zmieniły się standardy nawożenia. Nie wiem co doradzić, czytaj ostatnie strony
Skoś nisko, zrób wertykulację, albo przegrab grabkami, potem posyp kompostem przesianym albo ziemią ogrodową z worka. Przegrab grabkami plastikowymi (wachlarzem), dosyp nasion lekko, przegrab, przemieszaj i podlej, czekaj na ciepło, trawnik się zabuduje i zapomnisz o tym co widzisz. Tylko ciepło musi być i tyle.
Nie - to nie ten pomysł. W moim starym ogrodzie razem z kaktusami miałam 600 donic (200 - kaktusy). To dopiero było coś. I ten ogród był w jednym z pierwszych odcinków Mai w ogrodzie Mam go na płytce i pokazuję w czasie prywatnych wizyt u mnie
Ogród przypominał najwspanialsze angielskie założenia ogrodowe - tak się wyraziła Maja Ale to już przeszłość.. donice są, zostały, kiedyś je wykorzystam,. ale nie w tym ogrodzie bo mi nie pasują kolorystycznie. Pasują do starej cegły i taki aranż pewnego zakątka kiedyś będzie...
Będzie jak w ogrodzie Barnsdale Geoffa Hamiltona, taras z odzysku i mnóstwo terakotowych donic ze ślicznymi roślinami, albo jak w Great Dixter - przed wejściem do domu Christophera Lloyda. Tak miałam
Nie ciąć w czerwcu tylko później, dezynfekować nożyce po każdym krzaku. Nie lać wodą po liściach, osuszać krzewy dmuchawą po długotrwałych deszczach, sadzić niezbyt gęsto, nie ciąć w deszczową pogodę. To tyle moich spostrzeżeń.
Sadzić w przewiewnym miejscu, żeby szybko wysychały liście. Wybierać chore i suche liście odkurzaczem z wnętrza krzewu.