Czy jest jakas zasada na temat zakladania rabat? Chodzi mi o szerokość rabaty,zaokrąglenia,"jęzory". Czy poprostu robi się według gustu?
Przeglądałam forum i albo nie ma takiego tematu albo go przeoczyłam.
I jeszcze odnośnie oddzielenia trawnika od rabaty. Doczytałam ze zadnych folii sie nie stosuje, a czy ekobordy tez nie polecacie? Lepiej po prostu odciąć się od trawnika i niczym nie oddzielać?
ekobordy tak, można, ale nie takie z supermarketu z cienkiego pcv co się wygina i nie trzyma kształtu. Takie prządne, masywne, sztywne.
Zasady przy tworzeniu kształtu- trudno o ując w słowa- tu chodzi o wyczucie proporcji do skali ogrodu, szerokości rabat, także szukanie powtórzeń, czy rytmów.
Rabata z falowanym mocno brzegiem ot tak, to nie to.
Dziękuje.Wygląda jak żywe.
Tylko wszystkie choiny kanadyjskie,które oglądałam do tej pory wyglądały bardzo kiepsko, w niczym nie przypominały tych ze zdjęć. Pewnie trzeba lat by je do takiego stanu doprowadzić.
W tej wizualizacji (zresztą zrobionej bez zachwania proporcji roślin) użyto choiny kanadyjskiej 'Jeddeloh" o pokroju kulistym (jest karłowa). Nie trzeba jej ciąć, sama rożnie w gniazdko. Czy na pewno takie choiny widziałaś? Może to były choiny bezodmianowe, które osiągają rozmiary drzewa.
Jest zasada: pierwsza to proporcje i styl, druga poczucie estetyki, trzecia - umiejętności artystyczne w zakresie komponowania kolorów, tekstury..tak w skrócie (napisano wiele książek o zasadach projektowania), jedni to mają od urodzenia, inni tego się uczą z różnym skutkiem, a niektórzy nie nabiorą tej umiejętności nigdy, nawet jeśli są.. o dziwo zawodowcami. Czasem amator jest lepszy od niejednego zawodowca. Dlatego niezorientowani powinni skorzystać z wiedzy specjalisty, który umie to doskonale Albo będą przerabiać w nieskończoność. Albo szkolić się, podpatrywać, szukać inspiracji.
Jak zaprojektować ogród marzeń - wyjdzie 20 kwietnia moja książka, będą tam pomocne wskazówki dla tworzących swój ogród.
Odnośnie oddzielania trawnika napisałam artykuł, przeczytaj i zdecyduj co wybierzesz.
Tło jest za niskie i za zielone, wszystko jest zielone, drzewko powinno być np. bordowe, żółte, ale nie zielone, bo monotonia wdziera się w każdym miejscu. Lawenda jest smutna, szara niajaka
Jakiś czas temu pisałam o rabacie przed domem, która wymagała przerobienia... Oglądałam inspiracje , analizowałam... Myślałam, że podołam... niestety nadal mam problem Posadziłam trzy wierzby arktyczne szczepione na pniu (takiej samej wysokości), lawendę i obok siebie dwa rodzaje bylin (ubiorek wiecznie zielony i zawciąg) do dyspozycji mam jeszcze trzmielinę o żółto-zielonych listkach, ale zawsze mogę coś dokupić...