Posadź co chcesz. Tylko, że ja polecam wsadzenie tulipanów w te kolory co narysopwane i wtedy wiosną masz zimozieloną paletę, wychodzą tulipany w tym i masz kompozycje która kontrastuje ze sobą, Dałam wypasiony pomysł a ty piszesz że nie. Nie zrozumiałaś zupełnie mojej poradyJa nie proponuję jedynie tulipanów a tulipany w....
Dzień dobry!
Chcę założyć żywopłot z buka , gdzie docelowa wysokość to 1,8 metra w długość 3 metry
Proszę o informację :
-jaka winna być optymalna szerokść pomiędzy sadzonkami buka ?
-jaka powinna być odległośc pomiędzy jednym a drugim rzędem ? wychodząc ,że bedą 2 rzędy
-Czy lepiej jest sadzić w szachownicę czy równolegle?
Z poważaniem Jacek
Możesz się wysilić i poszukać Umbraculifera o różnej wysokości tak jak na rysunku. Będzie efektownie i tak, jak nikt nie ma na Ogrodowisku. Mnie już stożki i zawijaski to przyprawiają wiadomo o co.(
W żółte pola wsadź tulipany burgunowe, w zielone pola tulipany białe, a w pomarańczowe pola tulipany czarne. I koniec, żadnego stożka i żadnego zawijaska bo będzie śmiesznie i pod górk. Tak jak było u Any art zanim wróciła do wersji z mojego projektu Też miała przekombinowanego zawijaska.
Po co kopiować jak można coś skromnego i eleganckiego samemu wymyślić. W te pola roślin okrywowych o różnej kolorystyce wsadź po kilkanaście jednakowych tulipanów czy innych cebulowych. Mogą być trawki, żurawki, rośliny okrywowe np. trzmielina żółta.
Na boga nie rób tych zawijasków i stożków, litości kochana Izo
Wystarczy trzy drzewa na pniu i pod nimi paletę roślin okrywowych, tak to zrobisz po prostu pastisz czegoś co zupełnie nie pasuje Bo nie pasuje. Ślepe naśladownictwo nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem
Beatka -wiem,wiem ,czytałam,że tak może się dziać ale no cóż ...uciachałam bo nie wytrzymałabym z nimi
U mnie w półkolu też rosną brabanty tylko były kupione małe ,jednakowej wielkości i ciachałam oczywiście i jak się znam to od góry pewnie też je cięłam , może i wolno ale urosły w górę też....
Dobrze,że jesteście,dzięki Wam przychylniej będę patrzeć na swój żywopłot
Nie rób z ostrokrzewu tej spirali, bo ostrokrzew gubi liście w środku, nie będzie ładny jako spirala. Owoce powstają na egz. żeńskich, kup męskie i problem z głowy.
Nie da się pogodzić ładnego trawnika i psów, ciągła naprawa. Za to da się pogodzić wychodzenie z psami na zewnątrz na spacery - wtedy to dopiero będą szczęśliwe
Nauczenie ich że ogród to nie psia ubikacja, tylko też teren dla ludzi A może przede wszystkim?