Kompozycje na tarasie powinny być ładne cały rok w zasadzie, posadzenie traw które późno puszczają pozbawi dekoracji na wiosnę, bo trawy w sumie dopiero od czerwca będzie widać.
Witam,
chciałbym wysadzić na swoim balkonie do pojemników trawy ozdobne. Wszyscy wokół na balkonach maja tuje szmaragd, a ja chciałbym czegoś innego, odmiany na balkonie. Dlatego pomyślałem o trawach. Niestety balkon jest narożnikowy północno-wschodni, więc słońce na balkonie operuje od rana do ok godz.10.00-11.00 oraz późnym popołudniem praktycznie do zachodu słońca. Czy w takich warunkach jest możliwe uprawianie któregoś gatunku traw. Dodam że chciałbym aby trawa rosła do wysokości ok 1,5 metra. Dziękuję za poradę i pozdrawiam
Wobec tego Danusiu przesyłam telepatycznie pozytywne fluidy w stronę Komorowa.
Bądź dobrej myśli i utrzymuj pogodę ducha.
Spokojnie czekamy na Ciebie w Twoim wątku.
Buźka.
Pomarańcza może coś w ten deseń.
Niełatwo odszyfrować ten projekcik, ale może ktoś pomoże.
Na kratce powojnik, pnące róża, bluszcz, w zależności od naświetlenia, czerwone drzewo to śliwa wiśniowa, pod śliwą zielone to hortensje bukietowe nieduże, np. bobo lub inne mocno cięte, przed nimi fioletowe to żurawki. Po prawej 2 kulki na pniu, mogą być zielone, wtedy żółte trawy: hakonechloa, tatarak, ostnica (choć nie jest żółta, ale jest jasna) lub turzyca Aurea jeśli jest cień, lub też 2 trzmieliny żółte, to w nogi turzyca Bronzita i różowe żurawki np Berry Smoothie lub Georgia Peach. 2 zielone kule to nie wiem co to, bukszpan, cis, ostrokrzew, a tym bardziej 3 pomarańczowe ogólnie chodzi o kompozycję i kontrasty.
Jałowce powyżej będzie wyjątkowo nieciekawie Powinna byc kompozycja różnej wysokości roślin. Lub jedna wysoka np. kolumnowa a reszta ziemi wypełniona roślinami okrywowymi w kontrastowym kolorze.
W tym pasie powyżej to możesz jedynie posadzić np, śliwy wiśniowe podsadzona choinami kanadyjskimi strzyżonymi do wys. płotu, ewentualnie również hortensje Limelight. To wąski przesmyk nie nadający się w zasadzie na normalną stopniowaną rabatę
wcześniej pisałem coś o półcieniu, ale okazuje się, że od teraz do jesieni będzie tam raczej słońce. Nie przeszkadza mi to, że choiny doszłyby do odpowiedniej wysokości później.
Na tym regaliku możesz zrobić kolekcję ulubionych roślin ale w jednakowych doniczkach, śliczne modelowe rośliny, np. prymulki, pelargonie czy petunie w różnych kolorach.
Masz za małe doniczki więc jest nieco chaos. Trzeba zróżnicowac wysokości doniczek i roślinności. Zrób jedną linię że tak powiem, czyli albo jedna kolorystyka, albo jedna seria i zrób tak, żeby z donic aż się wylewało. Takie ustawianie wszystkiego i naćkanie nie zadowoli cię na pewno i kiepsko będzie wyglądało. Tu cebulka, tu czarna doniczka, tu biała, a tu sadzonka.
Donice muszą być większe i zestawione w kompozycje. Donice to baza, a w nich możesz sobie eksperymentować i kolekcjonować, aby z głową. No i wyglądać ładnie powinno przecież.