Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

waldek727 07:27, 12 kwi 2015

Gardenarium napisała:

Na razie wylogowuję się od życia z ,,Ogrodowiska".
Do usłyszenia wkrótce.

Wobec tego Danusiu przesyłam telepatycznie pozytywne fluidy w stronę Komorowa.
Bądź dobrej myśli i utrzymuj pogodę ducha.
Spokojnie czekamy na Ciebie w Twoim wątku.
Buźka.
ewsyg 13:08, 12 kwi 2015

waldek727 napisał(a)

O tak Ewo. Zawsze gdy słyszę ,,Tańczmy aż po miłości kres" moje nogi są na parkiecie.
Ja osobiście do tych koni, pieśni i ogrodów dodałbym jeszcze kobietę i powiedział, że każdy z tych widoków jest piękny w swoim stylu i rodzaju a w całości tworzą raj na Ziemi.

Wiesz jak to się skończyło jak w Raju kobieta była.

Złoty Potok Rower pakuj, fajna ścieżka rowerowa jest w lasku. Jak chcesz zjeść dobrą rybkę to nie w samym ZP bo tam ruch okropny i blisko drogi. Znam piekne miejsce w sercu lasu gdzie ludziska jeszcze tłumnie nie dotarli. Jak jestes zainteresowany to Ci dam namiary. A, jest tam też plac zabaw dla dzieci. Dziadzio bedzie się rybką delektował a wnuczek będzie się bawił. Koło nas też są kajaki I wogóle i w szczególe cudna Jura. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że się tu urodziłam. Całe dzieciństwo i młodość spędziłam na Jurze. Konno jeździłam sobie po Ogrodzieńcu. Teraz tam bilety trzeba kupować W Złotym Potoku historia też gości - dworek Zygmunta KrasiNskiego.
Mam wrażenie, że Ty jesteś zodiakalnym Rakiem, jak tak to Ci się spodoba Jura moja kochana.
Fajne miejsce wybrałeś Ach i och, żeby tylko pogoda Ci dopisała to sobie możesz pospacerować szlakami z jednego zamku do drugiego. Zwiedzaj Jurę, piękne miejsce.
babka 20:25, 12 kwi 2015

Ponudzę jeszcze trochę o trawniku. Jak przygotować ziemię pod wysiew? Polecasz dorzucić obornik ale jak to zrobić?? Pod glebę czy wymieszać go razem z ziemią ?
Czytam o Twoich planach wakacyjnych i zazdroszczę młodemu takiego dziadka. Nie chcesz mnie zaadoptować ? Obiecuję że będę grzeczna
Dziadkowie są wspaniali bo do bólu rozpieszczają swoje wnuki a przy tym przekazują im życiowe mądrości
waldek727 20:37, 12 kwi 2015

Ewo.
Ślicznie Ci dziękuję za wskazanie urokliwego miejsca do czynnego odpoczynku. Ja właśnie poszukuję takich miejsc o których piszesz. W tym roku wybieram się z Sebkiem nad Liwiec do ,,Fortu Hantajo", ale w niedalekiej przyszłości poproszę Cię o wskazanie wiosek z gospodarstwami agroturystycznymi w okolicach Złotego Potoku w których mógłbym ze swoim wnuczkiem spędzić na łonie natury część wakacji. Jura jest takim miejscem które spodoba się zapewne również ,,Wodnikowi".
Pozdrawiam.
waldek727 21:32, 12 kwi 2015

babka napisała
Ponudzę jeszcze trochę o trawniku. Jak przygotować ziemię pod wysiew? Polecasz dorzucić obornik ale jak to zrobić?? Pod glebę czy wymieszać go razem z ziemią ?

Olu.
Niezależnie pod jakie rośliny przygotowujemy glebę z dodatkiem obornika to wykonujemy zawsze te same czynności. Na odchwaszczony teren rozrzucamy 30-40 kg/10m2 obornika i przy pomocy wideł amerykańskich okrywamy go ziemią do głębokości ok 15 cm. Następnie przegrabiamy i wyrównujemy powierzchnię, walcujemy lub utwardzamy drewnianym bijakiem i pozostawiamy glebę w takim stanie na 2 tygodnie. Tuż przed zasiewem pozbywamy się chwastów i ponownie tym razem już płytko zruszamy ziemię. Po wysiewie nasion okrywamy je cienką warstwą kompostu lub ziemią do trawników i zraszamy codziennie trawnik. To tak Olu w skrócie. Więcej na ten temat piszę w wątkach tematycznych.

babka napisała:
Czytam o Twoich planach wakacyjnych i zazdroszczę młodemu takiego dziadka. Nie chcesz mnie zaadoptować ? Obiecuję że będę grzeczna

Olu.
Bardzo chętnie Cię zaadoptuję z tym, że musisz mi obiecać iż będziesz (nie)grzeczna.
babka 22:12, 12 kwi 2015

Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i wskazówki. Na pewno skorzystam
waldek727 napisał(a)

Olu.
Bardzo chętnie Cię zaadoptuję z tym, że musisz mi obiecać iż będziesz (nie)grzeczna.

ach ci mężczyźni
waldek727 01:09, 13 kwi 2015

babka napisał(a)

ach ci mężczyźni

Widzisz jaki jestem mało wymagający w stosunku do kobiet.
polinka 10:21, 15 kwi 2015

Waldek co możesz polecić na profilaktyczny oprysk bukszpanów przeciw chorobom grzybowym? Mam bukszpany posadzone w bardzo dużym zagęszczeniu-tworzą kostkę pod grabem.
nicol21 22:34, 15 kwi 2015

Co tam u jeza slychac? Bo kolory piekne masz w ogrodku.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Jagodaa 10:35, 17 kwi 2015

Waldek, co do soczewicy to robię taką sałatkę:

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/333605/salatka-z-tunczykiem-i-papryka-na-bazie-soczewicy.html

i jeszcze taką:

Kuskus+soczewica+kukurydza+natka pietruszki+oliwa z czosnkiem+ sól i pieprz

Pozdrawiam!