Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 08:12, 08 mar 2018

Do góry
Co dolega mojemu rododendronowi??

Świerk serbski - Picea omorika 08:12, 08 mar 2018

Do góry
Rubia napisał(a)
Danusiu, a taki sekator elektryczny??
Ja mam naokoło swojej działki ponad 100 drzewek i maja juz po 2 - 3m. Chce je skrócić teraz na wiosne ale chyba mi rece odpadną zeby ciac pojedyncze gałązki.. Myslisz ze mozna??

Jeśli chcesz je ciąć w żywopłot formowany to możesz nawet nożycami szpalerowymi.
A jeśli tylko wyrównać wysokość, to tnij pojedynczo tylko wierzchołki, a boczne tylko te, co najbardziej wystają.
Crocus - krokus (szafran) 08:04, 08 mar 2018

Do góry
Wczoraj zdjąłem gałązki zabezpieczające nowoposadzone cebule krokusów przez zimę. Moje pierwsze krokusy
...uDany ogród 06:31, 08 mar 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
piekne

Dziękuję!

Kobitki najlepszego

Pszczelarnia 03:51, 08 mar 2018

Do góry

Pszczelarnia napisał(a)

Znalazłam "stare" nasiona jeżówki żółtej i sprawdzam jak się zachowują na ligninie. I co jest nasionkiem a co nie jest nim? I czy spuchną pod wpływem wody? Kto wie?

Nasionka jeżówki to krótkie, masywne, twarde kliny (długie wąskie twory budujące "jeża" nimi nie są). Czy spuchną - nie wiem.
Bawarka 00:05, 08 mar 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)

Mam takiego modrzewia trochę większy ale zakręcony. Może go też tak poprowadze jako miniatura.
W kamiennym kręgu od początku 22:41, 07 mar 2018

Do góry
O, jak dawno mnie tutaj nie było....
Dziękuję Wam za miłe wpisy

Co do Gardenii, to muszę przyznać, że jechałam tam nie z powodu wystawy , tylko dla spotkania z ludźmi. Szkoda, że było nas tak mało
Tym bardziej jestem ucieszona z pogaduch z Renatkami

Zachwycałam się tam głównie umiejętnościami florystów.....cudnie układali kwiatowe kompozycje

Za oknem jeszcze zima. W ogrodzie i nie tylko, zapowiadają się dość duże straty spowodowane suchym (-18) mrozem.
Czas spędzam na krzyżykowaniu. Jestem już na finiszu

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:24, 07 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
[

Co tam ogród! To jest TO!
Jaka powaga przy pozowaniu!
Świetna fotka!

Ps. ogród mi zanany z fb, dlatego nie komentuję. A komentarze, Irenko, znasz.
Pszczelarnia 22:02, 07 mar 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W sprawie nasionek- przecież w naturze wszystkie rośliny zrzucają nasionka na ziemię, bez udziału człowieka. I te kiełkują. Pojemnikowe wysiewy to nasz sposób na przyspieszenie wschodów i możliwość decydowania, gdzie ma rosnąć.

Wykończenie narożnika obrusikowego- pełna profeska.
Masz owerloka?

I tak prosto można wszystko wytłumaczyć. Ciągle redukuję ilość sianych na parapety.
Mam overloka. To był stosik materiałów:

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:41, 07 mar 2018

Do góry
Dzięki dziewczęta
Pszczelarnia 21:21, 07 mar 2018

Do góry
Ja ostróżki swoje siałam na początku lipca, długo wschodziły, we wrześniu wysadziłam na rabatę, jeszcze małe. Te te rok później (2012 r.) mam je do dziś.

Pszczelarnia 21:14, 07 mar 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W sprawie terminów wysiewu i sposobu panuje informacyjny bezład. Takie informacje znajduję na opakowaniach nasion polskich producentów.

Np. tytoń oskrzydlony lub tytoń leśny: "wysiew nasion w marcu kwietniu pod osłonami, wymaga pikowania. Na miejsce stałe wysadzać w maju (...)" - firma Rekwiat. To do gleby in situ nie można siać?

Np. arcydzięgiel litwor - "siew nasion na rozsadniku w kwietniu - maju. Na miejsce stałe wysadzać rośliny w fazie 2-3 liści." - f-a Legutko. A gdzie informacja o siewie ze stratyfikacją już pod koniec stycznia? Przecież tak też można.

O jeżówce bladej (fa. Florexpol) - siew nasion w V-VI na rozsadniku lub pod osłonami. W temp. 20 st. kiełkuje po 3-4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzać w VIII-IX w rozstawie (...)." Na to bym nigdy nie wpadła, siałam w marcu do doniczek i też były.

Wnioski:
Producentowi powinno zależeć na szerokim i dokładnym opisaniu sposobu postępowania.

Można siać tak i tak - i okazuje się, że nie ma to znaczenia.

A dzisiaj odkryłam jeszcze jeden sposób siania u Gobasi, jesienią w rządkach w warzywniku, potem rozsadzanie na wiosnę - nie wiem tylko, czy rośliny dadzą radę w zimie u nas.

Znalazłam "stare" nasiona jeżówki żółtej i sprawdzam jak się zachowują na ligninie. I co jest nasionkiem a co nie jest nim? I czy spuchną pod wpływem wody? Kto wie?

Za tacki do wysiewów od lat służą mi min. płaskie blaszki do ciast - kupione specjalnie w tym celu. Rewelacja.

Właśnie się zastanawiałam czy mogę teraz końcem marca wysiać stokrotki w trawnik, bo na opakowaniu jest czerwiec Na ostróżkach i naparstnicach też podają czerwiec lipiec, a ja moje w kwietniu siałam i są
Nigdy w jeżówkach nie wiem które to nasionka
Pszczelarnia 20:50, 07 mar 2018

Do góry
Posiałam również głowaczka olbrzymiego (piszę ku pamięci) od Vity. Pszczoły go lubią:

Dwa ogrody 20:44, 07 mar 2018

Do góry
Ando, odmianowe orliki u mnie też wolno przyrastają, za to zwykłe wysokie fioletowe są nie do zdarcia, robale ich nie jedzą, nie wymarzają, a sieją się u mnie dobre dwadzieścia lat, są wysokie, ok. 50/70 cm.
Basieńko, wiosna już prawie, jak się spełnią prognozy, to wszystkie wczesnowiosenne cebulki będą kwitły razem
Bożenko, wszystkie kępki będę wysadzać, to nie zapomnę
Paulinko, krokusy cudne są, na dodatek mnożą się i to cieszy
Pszczółko, żółta baja powstała tak mimochodem Rudbekie wcześniej zakwitną. Te zwykłe rozsiałam przy okazji przesadzania do przedogródka. Jakoś tylko tam mi pasowały. Nie mam Cherry Brandy, tę posiałabym wcześniej, tak jak Ty, aby nacieszyć się kolorem Na pewno mam doświadczenie ze zwykłymi jeżówkami, które wysiałam z końcem stycznia i zakwitły pod koniec sierpnia.

Miro, to karpki tego zestawu. Widać, że jedne to kartofelki i mogą nie być kaktusowymi, miałaś chyba rację

Pszczelarnia 20:34, 07 mar 2018

Do góry
W sprawie terminów wysiewu i sposobu panuje informacyjny bezład. Takie informacje znajduję na opakowaniach nasion polskich producentów.

Np. tytoń oskrzydlony lub tytoń leśny: "wysiew nasion w marcu kwietniu pod osłonami, wymaga pikowania. Na miejsce stałe wysadzać w maju (...)" - firma Rekwiat. To do gleby in situ nie można siać?

Np. arcydzięgiel litwor - "siew nasion na rozsadniku w kwietniu - maju. Na miejsce stałe wysadzać rośliny w fazie 2-3 liści." - f-a Legutko. A gdzie informacja o siewie ze stratyfikacją już pod koniec stycznia? Przecież tak też można.

O jeżówce bladej (fa. Florexpol) - siew nasion w V-VI na rozsadniku lub pod osłonami. W temp. 20 st. kiełkuje po 3-4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzać w VIII-IX w rozstawie (...)." Na to bym nigdy nie wpadła, siałam w marcu do doniczek i też były.

Wnioski:
Producentowi powinno zależeć na szerokim i dokładnym opisaniu sposobu postępowania.

Można siać tak i tak - i okazuje się, że nie ma to znaczenia.

A dzisiaj odkryłam jeszcze jeden sposób siania u Gobasi, jesienią w rządkach w warzywniku, potem rozsadzanie na wiosnę - nie wiem tylko, czy rośliny dadzą radę w zimie u nas.

Za tacki do wysiewów od lat służą mi min. płaskie blaszki do ciast - kupione specjalnie w tym celu. Rewelacja.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:26, 07 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pierwsze szkody wyszły spod śniegu
bordowe ciemierniki i te co w zeszłym sezonie sadzone, wcześnie wystartowały i je siekło

a ten sadzony w styczniu taki

Nie martw się o nie. Moje tak co roku wyglądają. Za kilka dni zetnę te brzydkie liście i puszczą nowe, piękne, soczyste listeczki i kwiaty też będą, spoko .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:21, 07 mar 2018

Do góry
Pączki na pigwowcu szlag trafił, a w podwórku nie sprawdziłam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:20, 07 mar 2018

Do góry

a te się werandują

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:15, 07 mar 2018

Do góry
Pierwsze szkody wyszły spod śniegu
bordowe ciemierniki i te co w zeszłym sezonie sadzone, wcześnie wystartowały i je siekło

a ten sadzony w styczniu taki

Bawarka 20:11, 07 mar 2018

Do góry
Z -23 stopni do...+ 20.. Taki skok temperatury w ciagu krotkiego czasu. U mnie zapowiadaja cieplo pomiedzy +16 do +20.

No to za to cieplo Oby sie nam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies