Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 17:23, 07 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Do sadu zawsze mnie u Wujka zachwycały w trawie stokrotki, niezapominajki i łany rzeżuchy łąkowej....i pamiętam ,ze się owady w tym pszczoły przy nich uwijały, ale Ty chyba bardziej rabatę planujesz...muszę wrócić doczytać

Tak, to będzie rabata, wydzielona, pielona.
Pszczelarnia 17:24, 07 mar 2018

Wendy79 napisał(a)
Podobnie jak Mira, jestem oburzona pokazaniem tylko koperty zbiorczej.

Szczegółów nie ma. Napisałam wyżej. Wszystko to łąkowe kwiatki, poza wiejską lwią paszczą.

Pszczelarnia 17:29, 07 mar 2018

magnolia napisał(a)
Ewo, plan na obsadzenie uli bardzo dobry.
Jedynie mam watpliwość przy wylotkach- czy taki kontrast łąki z płaskimi bardzo plamami będzie dobry,czy nie rażący. Dlatego podoba mi się głowienka, bo kwitnąca ma wzniesiony pokrój, choć nadal niski, i do tego jak gdzieś w nią sypnie się szałwia czy carex, to będzie grało i da radę rosnąć w niej i optycznie taki element będzie ładnie łączył płaską powierzchnię przy wylotkach z otoczeniem.
Niska ładna szałwia to odmiana Sensation Deep Blue czasm pod nazwą Compact Sensation Deep blueP , choć wiem tez że są inne ładne maluchy podobne. Tę miewa Finka

Jak nie głowienka to bukwica będzie dobra - gatunek?
A to mam tę szałwię - wyciągnę ją z ogrodowych zakamarków.

mira 18:04, 07 mar 2018

Uwielbiam lwie paszczki i zwykle sieję 3 jakieś kolory bo zbieram nasiona jak znaczki. Najbardziej lubię właśnie takie klasyki wysokie.
Tak więc zaciekawiona co to za odmiana Antirrhinum majus 'Appleblossom'- trafiłam nieopacznie na stronę S.R. - można się tam rozmarzyć.
Ta Twoja jest wysoka i pewnie będzie się pokładać warto więc dać jej wsparcie jakiś patyczek. U mnie wysiane w marcu /jeszcze nie siałam/ kwitną tego samego roku i potem w roku następnym a kiedyś trafiło się że i w kolejnym.
W bukiecie jedna gałązka zwraca uwagę - będziesz mieć wielką radość.

pozdrawiam

Pszczelarnia 19:18, 07 mar 2018

mira napisał(a)
Uwielbiam lwie paszczki i zwykle sieję 3 jakieś kolory bo zbieram nasiona jak znaczki. Najbardziej lubię właśnie takie klasyki wysokie.
Tak więc zaciekawiona co to za odmiana Antirrhinum majus 'Appleblossom'- trafiłam nieopacznie na stronę S.R. - można się tam rozmarzyć.
Ta Twoja jest wysoka i pewnie będzie się pokładać warto więc dać jej wsparcie jakiś patyczek. U mnie wysiane w marcu /jeszcze nie siałam/ kwitną tego samego roku i potem w roku następnym a kiedyś trafiło się że i w kolejnym.
W bukiecie jedna gałązka zwraca uwagę - będziesz mieć wielką radość.

pozdrawiam

Ona pójdzie do skrzyń z kwiatami do cięcia - wszystko trzeba w nich prowadzić "na prosto", mieczyki też dostaną sznurek i patyki.

A przy okazji nagietki pomidorowe z 2013 od SR - nie ma różnicy oprócz koloru. Też kupiłam te nowe nowości i będę obsiewać truskawki (jak zawsze)

I jeszcze pokażę tace z matą podsiąkową - fajne, leję wodę tylko na tacę - moje kubeczki wszystkie mają dziurki.

Zaczęło się na parapetach. W ogrodzie jeszcze zima i śnieg.

paniprzyroda 20:15, 07 mar 2018

Niektóre torebki znajome Mak pełny ciemny rewelacja.
Czy wysiałaś już orlayę, (chyba tak to się pisze) jeśli nie to kiedy planujesz? Mam kilka cennych nasionek
Pszczelarnia 20:34, 07 mar 2018

W sprawie terminów wysiewu i sposobu panuje informacyjny bezład. Takie informacje znajduję na opakowaniach nasion polskich producentów.

Np. tytoń oskrzydlony lub tytoń leśny: "wysiew nasion w marcu kwietniu pod osłonami, wymaga pikowania. Na miejsce stałe wysadzać w maju (...)" - firma Rekwiat. To do gleby in situ nie można siać?

Np. arcydzięgiel litwor - "siew nasion na rozsadniku w kwietniu - maju. Na miejsce stałe wysadzać rośliny w fazie 2-3 liści." - f-a Legutko. A gdzie informacja o siewie ze stratyfikacją już pod koniec stycznia? Przecież tak też można.

O jeżówce bladej (fa. Florexpol) - siew nasion w V-VI na rozsadniku lub pod osłonami. W temp. 20 st. kiełkuje po 3-4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzać w VIII-IX w rozstawie (...)." Na to bym nigdy nie wpadła, siałam w marcu do doniczek i też były.

Wnioski:
Producentowi powinno zależeć na szerokim i dokładnym opisaniu sposobu postępowania.

Można siać tak i tak - i okazuje się, że nie ma to znaczenia.

A dzisiaj odkryłam jeszcze jeden sposób siania u Gobasi, jesienią w rządkach w warzywniku, potem rozsadzanie na wiosnę - nie wiem tylko, czy rośliny dadzą radę w zimie u nas.

Znalazłam "stare" nasiona jeżówki żółtej i sprawdzam jak się zachowują na ligninie. I co jest nasionkiem a co nie jest nim? I czy spuchną pod wpływem wody? Kto wie?

Za tacki do wysiewów od lat służą mi min. płaskie blaszki do ciast - kupione specjalnie w tym celu. Rewelacja.

Pszczelarnia 20:40, 07 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
Niektóre torebki znajome Mak pełny ciemny rewelacja.
Czy wysiałaś już orlayę, (chyba tak to się pisze) jeśli nie to kiedy planujesz? Mam kilka cennych nasionek

Orlayę w tym roku posieję do gruntu. SR pisze o niej: siać w marcu - kwietniu pod osłonami albo bezpośrednio w kwietniu do gruntu dla letniego kwitnienia. Można posiać jesienią dla kwitnienia w przyszłym roku. Kwiaty 12 tygodni po siewie wiosennym. Okres kwitnienia 2-3 miesiące. Trwałość w wazonie 7-10 dni. Nasion 30 szt. Rozstawa 30 cm, wys. 60 cm, pełne słońce. Ważność do gru 2021 (sic!).

O tym maku nie mówimy .
Pszczelarnia 20:50, 07 mar 2018

Posiałam również głowaczka olbrzymiego (piszę ku pamięci) od Vity. Pszczoły go lubią:

Margerytka40 20:57, 07 mar 2018

Wow ,chyba i ja muszę się za wysiewy zabrać