Wymyśliłem
A może zamiast tej jabłonki, przesadzę miłorzęba japońskiego. Ma 2 metry wysokości
,powoli muszę się zabierać za kopanie bo cebulowe niedługo wyjdą z ziemi.
Mam bardzo duży okaz i będę go przesadzać. Chcę go również przyciąć ponieważ rośnie krzywo, pień ma wygiety w łuk i góra brzydko się rozrasta. Jak najlepiej przeprowadzić cięcie żeby poprawić całokształt rodka? I czy zrobić cięcie od razu na całej koronie, czy lepiej tylko część gałęzi i za rok reszta?
Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy otóz coraz intensywniej myślę o ciurkadełku w ogrodzie znalazłam dzisiaj betonowa kule fontannę białą w trzech rozmiarach i zastanawiam się jaki rozmiar byłby odpowiedni. Nie chce dużego, chce je wkomponowac wśród hortensji i traw dokładnie w tym miejscu co jest środkowa srebrna kula a wymiary kul to :
- 20 cm średnicy,
- 30 cm średnicy,
- 40 cm średnicy
Jak myślicie która będzie najlepiej tutaj pasowała?
Ewa, zaszokowałas mnie , szkrzynka śnieżyc????Zawał można dostac na sama myśl.Troche mi wymarzło , takie szerokolistne miałam , a wąskolistne na razie są.Były przykryte bardzo gestymi gałęziami świerka ale wogóle nie było śniegu. Obawiam sie ze straty bedą tez w klonach. Ciemiernik, szukam zdjecia ale nie mogę znaleźc, mam nowy komputer, jak znajde potem wkleje. U Ciebie bedą rosły bezproblemowo bo u Ciebie inny świat. U mnie czasem podmarzaja .
Znalazłam zdjęcie ale tu juz w trakcie lekkiego przekwitania , kolor zszarzały.
A mnie trochę zmarzło mimo ze były okryte gałęziami bardzo gęstymi i bordowe ciemierniki również. Mariolka jesli masz ich więcej to wsadz dla mnie troszke w doniczkę.
To o tej rabacie piszesz?Rododendron jest piękny i juz duży. Prywatną działkę masz świetna , szkoda tylko że nie możesz tam zamieszkac i ze ludzie robią tam takie szkody. Zazdroszczę przebisniegów na sąsiedniej działce , musi tam byc bajecznie wiosna.Reszta u mnie.
Spróbuje pokazac jak wygląda mój ogród w ciagu całego sezonu wegetacyjnego , zebys wiedział o co mi chodzi z tym sadzeniem bylin przed rh.
Wczesna wiosną widac tylko zielone rh , kwitna magnolie i oczywiscie cebulowe ale ich na takich ujęciach nie widac. Magnolie sa tak widowiskowe że myślę ze wystarczy ich kwitnienie.
Jak cebulowe są duże to gdy zmarzną cebulki zaczynają gnic. W tym roku troszke przebisniegów podmarzło , tzn liscie i kwiaty są podmrożone , na razie jeszcze całkiem nie padły ale nie wiadomo co dalej. Podmarzły mi tez kwiaty czerwonego ciemiernika ale reszta rośliny zyje.Ciemierniki były okryte gęstymi gałeziami świerka ale i tak pomroziło kwiaty niektórym.
List dzis dotarł , dzieki.Zdjęcie niestety kiepskie.