Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród przydomowy - Hosty 18:05, 07 mar 2018

Do góry
Wymyśliłem
A może zamiast tej jabłonki, przesadzę miłorzęba japońskiego. Ma 2 metry wysokości
,powoli muszę się zabierać za kopanie bo cebulowe niedługo wyjdą z ziemi.

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 18:01, 07 mar 2018

Do góry
Mam bardzo duży okaz i będę go przesadzać. Chcę go również przyciąć ponieważ rośnie krzywo, pień ma wygiety w łuk i góra brzydko się rozrasta. Jak najlepiej przeprowadzić cięcie żeby poprawić całokształt rodka? I czy zrobić cięcie od razu na całej koronie, czy lepiej tylko część gałęzi i za rok reszta?

Rododendronowy ogród II. 17:34, 07 mar 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Potem kwitną juz azalie i rododendrony

Na tym zdjeciu na srodku jest magnolia (teraz zielona) a po prawej stronie te dwie rózowe oczywiscie w tej chwili juz też sa zielone.

Wysłałem Ci wiadomość na Priv.

A to jest mój rododendron. Widok sprzed kilu lat. Teraz jest większy. Nazwy niestety nie znam ale kolor pokazuję
Małymi kroczkami do celu... 17:19, 07 mar 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
W nadziei, że to już ostatni śnieg wstawiam kilka zimowych widoków na pamiątkę

Cześć "chodzę" zwiedzam i trafiłam na Twoje podwórko
Śliczne masz rabatki.
Ruszyły Ci już rozchodniki?
Blaski i cienie nowego życia 17:12, 07 mar 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Ula czytam na bieżąco u Ciebie, ale śladu nie zostawiam.

Więc się przypominam i macham

Ok

Przebiśniegi też są

Blaski i cienie nowego życia 17:11, 07 mar 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Trochę tych wysiewów jest, będzie czego pilnować Jarzmiankom pomagałam się wysiewać wokół rośliny matecznej i wiosną wyjmowałam centymetrowe siewki, pikowałam po kilka do doniczek, jak podrosły sadziłam na stałe miejsca. Śnieg tej zimy to u mnie towar deficytowy.

Właśnie tak bym chciała żeby się siały. Wszystko przyjdzie z czasem.

A dziś poszłam zobaczyć co z ziemi wychodzi

Blaski i cienie nowego życia 17:08, 07 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Urszula możesz posadzić tego derenia w jakimś kącie ogrodu. Wg mnie one nie mają bocznych pędów trzeba je trzymać w ryzach. Przede wszystkim co 2 lata prześwietlać. Jak sa puszczone samo pas to pewnie, że będą się krzyły od łodyg pokładających się, ale to wszystkie krzewy mogą się tak rozmnażać np forsycja mam dużo ukorzenionych bocznych gałęzi i muszę w tym roku z tym porządek.

Dzięki, to zobaczę

Narcyzy

Małymi kroczkami do celu... 16:29, 07 mar 2018

Do góry
Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy otóz coraz intensywniej myślę o ciurkadełku w ogrodzie znalazłam dzisiaj betonowa kule fontannę białą w trzech rozmiarach i zastanawiam się jaki rozmiar byłby odpowiedni. Nie chce dużego, chce je wkomponowac wśród hortensji i traw dokładnie w tym miejscu co jest środkowa srebrna kula a wymiary kul to :
- 20 cm średnicy,
- 30 cm średnicy,
- 40 cm średnicy

Jak myślicie która będzie najlepiej tutaj pasowała?

Rododendronowy ogród II. 16:23, 07 mar 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Na tym zdjeciu na srodku jest magnolia (teraz zielona) a po prawej stronie te dwie rózowe oczywiscie w tej chwili juz też sa zielone.

Bożeno!
Spadłem z krzesła z wrażenia Ale masz pięknie.
Dziękuję za rady. Czy mogę na PW odpowiedzieć?
Rododendronowy ogród II. 15:25, 07 mar 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ogród Botaniczny pokazałaś powyżej.

Wszyscy czekamy z napięciem, co wymarzło? U mnie był śnieg (5 cm), może rośliny wytrzymały - nic nie okrywałam, poza kopczykami na magnoliach i kilku różach i 2 judaszowcach.

Nie wiedziałam, że masz ciemierniki czerwonawe - jak rosną, jak się sprawują? Też zakupiłam w tym roku i chcę im dogodzić z miejscem ciepłym i zacisznym, jak na Podkarpaciu.

Jak Ci śnieżyczki-przebiśniegi wymarzną, daj znać - pojedzie do Ciebie skrzynka śnieżyc.

Ściskam.

Ewa, zaszokowałas mnie , szkrzynka śnieżyc????Zawał można dostac na sama myśl.Troche mi wymarzło , takie szerokolistne miałam , a wąskolistne na razie są.Były przykryte bardzo gestymi gałęziami świerka ale wogóle nie było śniegu. Obawiam sie ze straty bedą tez w klonach. Ciemiernik, szukam zdjecia ale nie mogę znaleźc, mam nowy komputer, jak znajde potem wkleje. U Ciebie bedą rosły bezproblemowo bo u Ciebie inny świat. U mnie czasem podmarzaja .

Znalazłam zdjęcie ale tu juz w trakcie lekkiego przekwitania , kolor zszarzały.

Dwa ogrody 15:15, 07 mar 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Fotka dla Bogdzi, dzisiejsze przebiśniegi, niczym nie okrywałam.

A mnie trochę zmarzło mimo ze były okryte gałęziami bardzo gęstymi i bordowe ciemierniki również. Mariolka jesli masz ich więcej to wsadz dla mnie troszke w doniczkę.
Przedogródek pod dębem 15:10, 07 mar 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Witam,
jestem przed modernizacją przedogródka.
Taki jest stan obecny:

Po lekturze Ogrodowiska nie będę oryginalny w stwierdzeniu, że chciałbym choć w minimalnym stopniu zbliżyć urodę miejsca na które codziennie patrzę do tych pięknych zakątków które przedstawiacie, Forumowicze.
Będę relacjonował postępy.

To o tej rabacie piszesz?Rododendron jest piękny i juz duży. Prywatną działkę masz świetna , szkoda tylko że nie możesz tam zamieszkac i ze ludzie robią tam takie szkody. Zazdroszczę przebisniegów na sąsiedniej działce , musi tam byc bajecznie wiosna.Reszta u mnie.
Rododendronowy ogród II. 15:07, 07 mar 2018

Do góry
No i jesień

Nie wszystko dobrze widac ale na pierwszym kwitną begonie i astry (marcinki)a na drugim rudbekie floksy i róze.

Jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz.
Rododendronowy ogród II. 15:04, 07 mar 2018

Do góry
Lato i byliny róze i inne rośliny rosnące przed rh.

Wszędzie w tyle widac rh.
Rododendronowy ogród II. 15:01, 07 mar 2018

Do góry

Rododendronowy ogród II. 14:59, 07 mar 2018

Do góry
Spróbuje pokazac jak wygląda mój ogród w ciagu całego sezonu wegetacyjnego , zebys wiedział o co mi chodzi z tym sadzeniem bylin przed rh.
Wczesna wiosną widac tylko zielone rh , kwitna magnolie i oczywiscie cebulowe ale ich na takich ujęciach nie widac. Magnolie sa tak widowiskowe że myślę ze wystarczy ich kwitnienie.

Przedziwny Ogród 14:47, 07 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Agatko a na tym zdjęciu w lewym rogu te duże liście to bergenia?, to jakaś konkretna odmiana? pozdrawiam, u nas dzisiaj słonecznie
Rododendronowy ogród II. 14:34, 07 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Tzn. Że jak przebiśniegi zmarzną to już nie zakwitną czy wogóle ich nie będzie? Że się martwisz. Na przebiśniegi nie zerkałam jeszcze. Ale u mnie śniegu duże.
List dotarł?

Jak cebulowe są duże to gdy zmarzną cebulki zaczynają gnic. W tym roku troszke przebisniegów podmarzło , tzn liscie i kwiaty są podmrożone , na razie jeszcze całkiem nie padły ale nie wiadomo co dalej. Podmarzły mi tez kwiaty czerwonego ciemiernika ale reszta rośliny zyje.Ciemierniki były okryte gęstymi gałeziami świerka ale i tak pomroziło kwiaty niektórym.
List dzis dotarł , dzieki.Zdjęcie niestety kiepskie.

Typografia ogrodu 14:31, 07 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wiankujr dalej ale już dużo bardziej eko niż kiedyś. Lubie to co naturalne. I przygotowując cos dla znajomych w prezencie czy podziękowaniu (dla samej siebie rzadziej) sięgam po to co naturalne siano, mech, prawdziwe jajka, gałęzie, roślinki tez żywe ten już czeka na kuriera. Mam nadzieje ze się Ktoś ucieszy

Ale cudeńko!!!!Świetne klimaty Asiu. Aż jestem ciekawa tych cebulek-takie fiku-miku
Jaki masz podkład do takiego wianka?
Ogród w remoncie 14:30, 07 mar 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Skończyłam

Ale superaśna.. Bardzo fikuśny ścieg.... Sama robię więc moje oczy zawsze w tym kierunku biegnąGratuluję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies