Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 19:01, 22 kwi 2018

No tak ale od początku.

Wczoraj odwiedziły mnie dziewczyny Ewa-ogród bacowej oraz Iwonka-ogródek Iwony. Wizyta była krótka ale jak owocna. Ewa naświetliła mi sytuację moich nasadzeń. Trudno było się nie zgodzić, że tak w taki sposób ułożyłam rośliny jakbym stworzyła ogród dla sąsiada. To znaczy patrząc z perspektywy czasu ( mam na myśli to, ze tuje i drzewka kiedyś urosną) większość kwitnących dałam do tyłu a tym samym zabrałam sobie widok na nie z tarasu. Wszystkie rady od razu wcieliłam w życie. Wykopane zostały trzy drzewka świerk serbski, świerk kłujący oraz perukowiec. Zmieniły swoje miejsca. Świerki pod siatką a perukowiec bardziej dałam do przodu.

Anusia 19:16, 22 kwi 2018

Właściwie nie zrobiłam ani jednego zdjęcia z dziewczynami. Zwłaszcza jak Iwonka siedziała na białej ławeczce Od Ewy otrzymałam z jej ogrodu wspaniałe prezenty, trawy kleine fontanne, Graziella, zebrinus, rozplenicę, Gracillimus, siewki werbeny oraz ciemiernika. Ewa bardzo dziękuję, niech teraz rosną w moim skromnym ogródku.

Dodatkowo przesadziłam szałwie oraz podzieliłam turzycę palmową, rozchodnika.

Podzielona rozplenica

Oczywiście półkole do wyrównania.

Anusia 19:26, 22 kwi 2018

Przed. Widoczna też różnica w wzroście roślin. Dwa tygodnie.

Po

Anusia 19:41, 22 kwi 2018

No tak ale nie było tak łatwo. Gdyby nie e-M serba nie dałabym rady wykopać. Słońce i wiatr przyniosły efekty w postaci opalenizny karku, rąk i dekoltu. Dostałam takiej werwy, że nie pomyślałam o zabezpieczeniu się przed słońcem. Kremy oczywiście leżały na półeczce za równo z filtrem 30 i 50.
Dzisiaj jestem pokonana przez słońce. Mimo to pojechaliśmy na targi do Starego Pola.

Targi oceniam słabo. Mało roślin efektownych. Najwięcej to chyba było borówek amerykańskich . Ceny roślin jak zawsze do najniższych nie należą, ale dzisiaj można było się targować. Sprzedawcy nawet sami namawiali do zakupu proponując rabat.

Anusia 19:45, 22 kwi 2018

Anusia 19:47, 22 kwi 2018

Moje zakupy.
Kule Danica, hortensje Phantom oraz trawa żubrowa- to zakup eM.

Katkak 20:58, 22 kwi 2018

Ania fajne zmiany i fajne zakupy
bacowa 07:23, 23 kwi 2018

Anusia napisał(a)

Dodatkowo przesadziłam szałwie oraz podzieliłam turzycę palmową, rozchodnika.

Podzielona rozplenica

Brawo za podział roślinek

Miałam wątpliwości czy dałam ci werbenę ,tak to ona na 100% . Poczekaj jak jeszcze troszkę podrośnie i posadż po kilka sztuk na jedno miejsce.
Anusia 07:30, 23 kwi 2018

Ewa posadziłam w taki sposób jak mówiłaś. Rozcięłam pudełko od dołu i prosto w ziemię. Jak rośliny podrosną to będę pikować
bacowa 07:32, 23 kwi 2018

Targi słabe , prawda ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies