Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:35, 22 maj 2025

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny, zagadka. Od razu mówię, że to również zagadka dla mnie. Ani AI, ani wujek nie pomogli.
Krótkie wprowadzenie: jesienią przy przekwitłych jeżowkach pojawiły się siewki. Byłam pewna, że to jeżówki z uwagi na sąsiedztwo i wygląd liści. Zadowolona przesadziłam siewki na inną rabatę.
No i, proszę ja Was, aktualnie nie wygląda mi toto na jeżówki . Wyrosło bujne, nieadekwatnie zupełnie do stanu innych jeżówek w ogrodzie.
Oto rzeczona roślina i pytanie - co to kurde jest??
Nie dziewczyna, ale się wypowie Jak najbardziej wygląda na jeżówkę, większość moich ma taki kształt liści, a jedna odmiana wręcz lancetowate. Dla mnie to jeżówka

Zagadkę z przed paru dni też mam u siebie. Jak chcesz to loooknij
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:34, 22 maj 2025

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny, zagadka. Od razu mówię, że to również zagadka dla mnie. Ani AI, ani wujek nie pomogli.
Krótkie wprowadzenie: jesienią przy przekwitłych jeżowkach pojawiły się siewki. Byłam pewna, że to jeżówki z uwagi na sąsiedztwo i wygląd liści. Zadowolona przesadziłam siewki na inną rabatę.
No i, proszę ja Was, aktualnie nie wygląda mi toto na jeżówki . Wyrosło bujne, nieadekwatnie zupełnie do stanu innych jeżówek w ogrodzie.

Wygląda mi to na pospolitą jeżówkę purpurową. Nie dziwie się wcale, że właśnie ją obstawiałaś.
Moje mają właśnie takie liście.
Choć przyznam się, że niektóre chwasty są nad wyraz podstępne i przez długi czas potrafią być łudząco podobne do wysianej/wsadzonej obok rośliny. Mam w rządku, w którym wysiałam rukolę 50% takich chwaścików, które mają przez długi czas liście identyczne jak ona.
Glina i zielsko 20:33, 22 maj 2025

Do góry
Od dwóch dni jest cieplej. Za to kicham chyba od akacji.

Udało mi się wykorzystać bezwietrzny wieczór przedwczoraj i opryskałam trawnik od chwastów bo już cały leksykon ich rósł.

Wczoraj posadziłam pomidory do donic. Musze jeszcze je powiazać do palików.
Troche popieliłam i nic nie robie.
Przyszły mi kaliny popcorn i kilimandżaro.

W weekend poprzesadzam siewki jeżówek. I posadze kaliny i carexy.
W ogrodzie kwitną orliki, kukliki, wielosiły , krzewuszki , zaczynają piwonie i rodki.

Pomodorków 12 w 4 odmianach.

W kamiennym kręgu od początku 20:29, 22 maj 2025

Do góry
GorAna napisał(a)

Jolu, biorę rozwód z tulipanami Nie ruszam ich i tym roku ☺️
Ostatnie sztuki jeszcze są

Tulipany piękne.
Ale ten rodendron fioletowy bajeczny.
A u mnie rodki jakoś nie chciały rosnąć i dałam sobie spokój z nimi.
No i ta kalina na drzewku, oj to jeszcze większa bajka.
Ależ ci cudnie kwitną i rosną rośliny.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:22, 22 maj 2025

Do góry
Trafiłam dzisiaj do hostowego raju .
Mnogość odmian, liczba roślin i ich wygląd - opad szczeny! Ceny kosmiczne, ale nie przeszkadza mi to dumać nad kupnem jednego egzemplarza o średnicy metra .
Paczta - hosty aż do widocznych w oddali krzaczorów:
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:18, 22 maj 2025

Do góry
Ogród Beti 20:06, 22 maj 2025

Do góry
Wiosna

Kraina spełnionych marzeń 19:55, 22 maj 2025

Do góry

Kraina spełnionych marzeń 19:53, 22 maj 2025

Do góry
Kilka fot z Zakopanego.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:36, 22 maj 2025

Do góry
Moja dzisiejsza zakupowa niespodzianka clematis Purple Suprise W stópkach bodziszek Rozanne, mam nadzieję, że go nie "pożre"
Niespodzianka dlatego, że pierwotnie planowałam białego lub limonkowego a wyszło jak wyszło - wpadł mi w oko. Także mam błękitnego, różowego i no właśnie czy to "purple"? To mój pierwszy z grupy Atragene.

Trochę się zlewa teraz z lilakiem, ale ta harmonia mi się podoba
Ożankowy ogród 19:07, 22 maj 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
Po deszczu fajnie się plewi... 2 taczki traw, ożanki i innych chwastów wyjechały do kompostowania. 1 taczka pokrzyw, ostów i innych uciążliwości narazie moknie na deszczu a potem będzie się suszyć do spalenia. Plewiło się super jak jutro się uda to duża rabata będzie skończona
A potem zajmę się usuwaniem podagrycznika, który się rozpanoszył okropnie. W zeszłym roku usuwałam go na przestrzeni 3m z jednej strony tuj, a wylazł podwójnie z drugiej słonecznej strony tuj. Nie chcę się z nim zaprzyjaźnić.
Poza tym podjęłam decyzję, że żadnych ścieżek drewnianych nie robię, bo są idealnym miejscem dla chwastów, które sprytnie kiełkują pomiędzy nimi. Ścieżki tylko trawiaste zostaną.

W oczekiwaniu na róże

Pokrzyw szkoda palić, lepiej wrzuć na kompost albo zrób gnojówki
Podagrzycznika nie zazdroszczę
Róże silnie zapączkowane
Nowe migawki z ogrodu 18:51, 22 maj 2025

Do góry
tulucy napisał(a)
I żeby nie było wątpliwości, że byłam w szkółce...

Kupione jabłonki owocowe starych odmian (papierówka-oliwka, malinowa oberlandzka, antonowka póltorafuntowa, kronselka), śliwa wa węgierka zwykła, dwie czereśnie wczesne czerwcowe, Vega i chyba Burłat, ale nie pomnę, wiem, że najpierw brałam tę, co nie pamiętam, a do niej zapylacza, właśnie Vegę, grusza japońska coś na S..., aronia, dwie borowki amerykańskie.
Poza tym świerki nidiformis, choiny jeddeloh, buk purple fountain, bo mój ze starego ogrodu nie przeżył niestety zaniedbania, klony Grossera i Brilliantissimum, bez czarny Black Lace, kalina Roseum.
Dwie amsonie i dwa nachyłki.
W sobotę będę sadzić.

O rany, tyle drzewek owocowych, aż zazdroszczę.
Kronselka, nie znam tej jabłonki, co to znaczy antonówka półtorafuntowa, taka jej nazwa?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 18:11, 22 maj 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:42, 22 maj 2025

Do góry
Dzięki Pstrycjo

Jeszcze takie piękne wieczko od oczyszczalni tam będę miała, więc się przyda

Podoniczkowalam łubinowe siewki, za dwa tygodnie zawiozę na nową działkę jak się ukorzenią. Wyrwałam taczkę trawy i chwastów z przedogródka i zaczęło kropić.

Jutro po pracy planuję wysadzić pomidory i resztę na rabatach na górce. Pewnie w miejsce największych chwastów tamże

Pomidorowy Zawrót Głowy 13:37, 22 maj 2025

Do góry
Plan na dziś to przygotowanie szklarni pod weekendowe sadzenie.

Z darmowych wiaderek po kwiatach ciętych mąż mi odciął dna i będę miała obręcze.

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 13:08, 22 maj 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Powyżej kolan, tak do pół uda mi sięgają chyba. Bardzo dobrze znoszą cięcie, nawet drastyczne - w zeszłym roku po kwitnieniu przycięłam dwie bardzo mocno, tak, że były niemal kompletnie łyse pędy. Pięknie odbiły.

Dokładnie

Zaraz poszukam

Wiosna (nie mogę teraz znaleźć zdjęć kwitnących)

Jesień

Jakie ładne kule, jak bukszpan wyglądają. Przebarwienia też super.

Miałam Ci pisać właśnie, że brakuje na nowej rabacie czegoś wyższego, ale chciałam doczytać do końca i widzę, że sama też masz takie wrażenie. Może jakaś trawa? Molinia wysoka odmiana? Jakaś inna bylina, którą można potem usunąć łatwo jak już cisy podrosną?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:02, 22 maj 2025

Do góry
Dokończone ciecie klona. Chyba go wywalę i posadzę co innego.....

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:01, 22 maj 2025

Do góry
Dzikie poziomki

Pierwsze papryczki w igloo

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:59, 22 maj 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:57, 22 maj 2025

Do góry

przegrywam z podagrycznikiem tak jak z nawłocią

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies