Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona przestrzeń 13:28, 28 lut 2018

Do góry
Ja też jeszcze nie sieję. Poczekam, jak mi przyślą zamówione pomidory, to może wtedy zacznę. Niektóre dziewczyny już posiały, a ja wciąż nie wiem, czy siać - czy nie siać

Ja inspektu nie posiadam , ale Twój pomysł niezły jest trzeba przyznać

Pędzę oglądać cynię...

Już mam To ta???

Bo jeśli tak to ładniutka jest

I jak tu można siedzieć spokojnie i nic nie kupić, skoro takie śliczności cały czas ktoś pokazuje???
Bawarka 13:23, 28 lut 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Na pozostale posty, odpisze jutro..Dobranoc

bosko i ciepło mmm
Bawarka 13:22, 28 lut 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dla Muszelki...W tym roku chce przejsc z Niemiec, zaczynajac od Königssee, przez Austriee..do Wloch. Tutaj Drei Zinnen- Trzy zeby.

jaaa cie ...
Sezon 2017 u Hanusi 13:21, 28 lut 2018

Do góry
Hanusia piśnij coś bo zamartwiamy się ...mrozi u nas rano było 15 na minusie teraz cieplej słońce wyszło a jak u Ciebie ? czekamy buziaki zostawiamy

to te posiane od Ciebie stoją na baczność

System automatycznego nawadniania 13:10, 28 lut 2018

Do góry
Na 32
Ja robię np. tak:
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:07, 28 lut 2018

Do góry
Justyno pracuje w przedszkolu wiec zbieram bajki
U nas popularna jest taka metoda zmyslowego opowiadania bajek i biblijnych historii. Zamiast pokazywac obrazki robie teatr na dywanie. Dzis byla wlasnie bajka o przebisniegu

do tego zamiast kwiatow byly kolorowe chustki. Nie moge pokazac zdjecia, bo sa na nim dzieci.
Z niektorymi niemieckimi bajkami jest trudno z tlumyczeniem, bo rosliny nazywaja sie inaczej np Przebisnieg to Schneeglöckchen i ma dzwonek w nazwie wiec czasami jest bajka o dzwonku, ktory budzi wiosne i tego juz nie da sie calkiem na polski przelozyc.

Basiu no na kilogramy sprzedaja te materialy. Troche tego kupilam.
Dla koleznaki uszylam taka saszetke na komorke wlasnie z nowego materialu
KAMILowe krok po kroku 12:54, 28 lut 2018

Do góry
lato

jesień
Pszczelarnia 12:51, 28 lut 2018

Do góry
Dziękuję, za tyle pomysłów - przeanalizuję każdy i dam znać.

Zostawiam radosną twórczość ogrodniczą, truskawki w roli głównej (miały być).

KAMILowe krok po kroku 12:47, 28 lut 2018

Do góry
hej.

Azalie i Rodki częściowo pochorowane. może w tym roku odżyją. Zeszły rok był pierwszym po po sadzeniu.

Azalia jedna na pewno wypadła:/

W zeszłym roku zrobiłem spore hostowisko. w tym roku mam nadzieję że będzie to wszystko wyglądać znacznie lepiej.

W tym roku muszę albo dokupić albo zrobić 10 szt hortensji limelight.

po za tym kupiłem parę sztuk berberysów, 3 śliwy Pissardi, i jakieś byliny.

Przyznam że już mnie korci coś działać ale zimno jak diabli.

Kupiłem duże drzwi takie z starej kamienicy. Chcę je zamontować w ogrodzie i rzucić na nie.

Na pewnie planuję zakup wertykulatora i rębaka.

Generalnie lista jest długa. Mam nadzieję że chociaż w 70 % wykonam plan

już zapowiedziałem w pracy szefowej, że teraz od piątku na tydzień na narty potem tydzień w pracy a potem do końca marca "choruję" bo musze ogród ogarnąć na sezon
Ogród w cieniu brzozy 12:41, 28 lut 2018

Do góry
I żeby wrócić do aktualnych tematów - w tamtym roku wysiałam nowości dla mnie groszki pachnące i goździki szabo. Jedne i drugie słabo kwitły, groszek miał pewnie mało słońca w miejscu, które mi pasowało, był w donicy.

Goździki się wykładały, prezentowały się mało porządnie, ścinałam kwiaty do bukiecików. Zastanawiam się czy mogą przezimować, bo bardzo dobrze wyglądały jeszcze w połowie lutego. To zdjęcie z września.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:35, 28 lut 2018

Do góry
I reszta:
Ogród w cieniu brzozy 12:21, 28 lut 2018

Do góry
Nowa rabatka, próba z kolorem pomarańczowym, dwie te większe dalie to pomyłki, miały być drobne, żółta jeżówka już przesadzona.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:20, 28 lut 2018

Do góry
Kupiłam fioletowego pomidora jakoś w połowie lutego, wyjęłam nasionka obsuszyłam i zasiałam... i jest:

Nawet łodyżki ma fioletowe
A tu mini pomidorki popikowane:
i do pikowania:
Ogród w cieniu brzozy 12:04, 28 lut 2018

Do góry
Dziewczyny dziękuję Wam, zima zrobiła nam psikusa i cóż musimy czekać.
Wszystkim chce się kiełków zielonych, a tu biało i mroźno.
Ja wysiewy popełniłam dopiero w niedzielę, wyjazd mnie wstrzymywał wcześniej.

Za to można wrócić jeszcze na chwilę do zdjęć z poprzedniego lata.

Działka wkoło Lubczyka :) 12:02, 28 lut 2018

Do góry
W końcu wzięłam się za pikowanie pelargonii

I Petunie

Anulajda w raju 12:01, 28 lut 2018

Do góry
Jak tam, trzymacie się jeszcze w te mroźne dni
U mnie leży jeszcze troche zmrożonego śniegu, brrr...

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:00, 28 lut 2018

Do góry
Nawiązując do wschodów w doniczkach użyłam zieleni... oj zejdzie mi się z nimi...
U Przemka w ogrodzie. 11:52, 28 lut 2018

Do góry
Justyna napisał(a)
No właśnie. Przydałaby się aktualizacja
Dwa lata ogrodu nie pokazywałeś. Normalnie skandal!
Wiem, że jesteś zapracowany, skromny, ale to aż grzech ukrywać tak piękny ogród. Wiem, byłam, widziałam
A przecież ostatnio tyle zmian, jestem ich ciekawa Telewzje programy nagrywają, ogrodnicy pasjonaci przyjeżdżają na wycieczki, a my nic nie wiemy
Przemek nie dość, że jako rolnik ogarnia ziemie, wciaz rozbudowuje ogrod, hoduje pawie, to jeszcze robi cudne ozdoby ogrodowe. Piekne rękodzieło. O takie:

Są jeszcze inne wzory Koperki, ryby, pałki wodne, pszczoły. Ja chcę jeszcze clematisy
Mam nadzieję na zdjęcia ogrodu, ozdób i pawików jestem bardzo ciekawa
Trochę wypapalałam Chi Chi Chi To teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak dzielenie się otaczającym Cię pięknem
Ściskam

To tylko jego podziwiać.
Ozdoby przepiękne
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:42, 28 lut 2018

Do góry
Dziś sobie przeglądam wrzesień...deszczowy wrzesien

Lipny ogród czy ogród z lipą 11:35, 28 lut 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Zuza,

tak sobie myślę, że pod tą ścianę to albo rodki albo cisy.
jednego i drugiego nie warto, bo oba są zimozielone a wymagania mają różne.

więc jeśli chciałabyś rodki, to na ścianę puściłabym hortensję pnącą, a na dół rząd dużych rododendronów, podsadzonych turzycami, hakone, enkiantami itp.
rodki mogłyby wykręcać w kierunku altany. Mają płytki system korzeniowy, na pewno nie zaszkodzą.
Do tego ze trzy sztuki grujecznika albo tego klona red sunset (grujecznik trochę mniejszy rośnie)

Wada? Tak naprawdę to powinnaś posadzić te rodki dopiero za jakieś 2-3 lata.
Trzeba poczekać aż żywopłot urośnie, żeby trochę osłony miały, a w międzyczasie pracować nad wytworzeniem stabilnego, kwaśnego stanowiska.

Jeśli chciałabyś te cisy, to faktycznie posadzić rząd pod ścianą (polecam robustę fastigiatę - ta odmiana rośnie jak ołówek i nie zabierze dużo miejsca na rabacie). Pod cisami dałabym dużo roślin o kolorowych liściach, bo na kwiaty nie za bardzo bym tam liczyła (przy rodkach też trzeba się liczyć ze słabszym kwitnięciem):
- na biało: carexy ice dance/silver sceptre, trzmielina emerald gaiety, dereń sibirica
- lub na żółto: hakone all gold, trzmielina emerald gold, dereń aurea.
Grujeczniki/klony tak samo jak przy rodkach.

Widzę, że rozważania remontowe nie przeszkadzają Ci w udzielaniu się u innych.
Dzięki, że zajrzałaś.
Zapomniałam o tym, że rododendrony i cisy to różna gleba. Muszę to więc przemyśleć.
Na pnącza na budynku nie mam zgody męża więc hortensja odpada. Rododendrony są za niskie, żeby zakryć budynek. Miały być tylko pod oknem. Pójdę w cisy.
Tutaj chyba aż tak mi na szerokości nie zależy więc nie wiem czy to nie będzie zwykły baccata licząc na szybszy efekt. Na ogrodeus właściwie przy każdym cisie jest napisane, że nadaje się do cienia, ale że nie są wtedy takie strzeliste tylko bardziej wiotkie. Robusta jest ładny. Mnie również podoba się cis viridis, który jest jaśniejszy od robusty.

Co do lasku z brzóz to on jest postanowiony.
Grujecznika miałam już i nie polubiliśmy się.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies