Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój mały raj na ziemi :) 10:48, 15 sty 2018

Do góry
anula_wn napisał(a)
jesień.....

Jakie to trawy?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:37, 15 sty 2018

Do góry
Agato, Gosiu, dziękuję Buziaki!

Dziś po pracy jadę obejrzeć kolejną działkę ta zaznaczona na czarno, 2400m2

Nasze storczyki 09:58, 15 sty 2018

Do góry
Mój storczyk troche przeschnął, tak jak zlecono wyjęłam go z ciemnej osłonki. Czy mam obciąć te pożółkłe, suche pędy? Jeśli tak to jak bardzo? Jeden z nich. Od poprzednich zdjęć cały jakby zżółkł.
Pan Maluśkiewicz 09:41, 15 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Karolka życzę Wam spokojnych Świąt i pomyślności w Nowym Roku

Mrellko dziękuję Muaa!
W tym roku udało mi się zmienić kolor dekoracji choinkowych i choinka była taka:

dziewczyny oczywiście pierniczyły trochę, później zawinęłam w folię pierniczki i wiszą na choince, powoli znikają

Robiłam pierogi, trochę ciasta zostało Julia zaadoptowała

Minionek
Szmaragdowy Zakątek 09:15, 15 sty 2018

Do góry
W teleexpressowym skrócie.

- U mnie maraton imprezowy trwa nadal (w sobotę u mnie, w niedzielę u szwagierki, w przyszłą sobotę u kumpla…)

- Choinka już rozebrana, ale za to na parapecie zaczyna się wiosna.

- W „szmaragdowym” na razie spokój…czarnofuterkowców ani widu ani słychu. Wojna zakończona sukcesem!!!

- Żeby czasem mi się za bardzo nie nudziło…moja mama wzięła i złamała sobie nogę w dwóch miejscach. Szczęście w nieszczęściu, że w kostce a nie w biodrze. Gips na całej nodze do samego uda.
Ogród Mirelli 09:08, 15 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Drugie kwitnienie amarylisa

Piękne są prawda? W zeszłym roku miałam czerwonego. Uwielbiam jego kolor. W tym roku marzyłam o białym, ale cebule były nieopisane. I była loteria. Ale okazało się, że jest biały, boskie są. Właśnie przekwitły, pędy ścięłam. Może jeszcze wypuści pędy ?
Hippeastrum - Amarylis 08:50, 15 sty 2018

Do góry
Drugie kwitnienie amarylisa

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:32, 15 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

ja szacun teraz wiadomo skąd taki szybki strzał w robocie
a w szachy grałaś ?

ja teraz uprawiam koszykówkę i usiłuję do małych torebeczek wrzucić nasionka - czyli inwentaryzacja

robię porządki w fotkach

To już wiem co u Ciebie obecnie Miro!
Pozdrawiam noworocznie!
Kiedy pierwsze siewy rozpoczynasz Królowo zasiewów? Jesteś moją Gwiazdą Przewodnią w tym temacie
O ogrodzie myślę w koło... 08:27, 15 sty 2018

Do góry
Halo halo Cześć wszystkim. Po może nie takiej chwilowej nieobecności wracam U mnie co prawda jeszcze spokojnie ale są nadzieje na ogrodzenie, chociażby podmurówkę abym mogła sobie coś w ogrodowym zakresie działać. Czas upływał mi na przemyśleniach, planowaniu kompozycji i ogólnej precyzji tego, co chciałabym w ogrodzie osiągnąć. Coś już wiem

A tu moja centralna rabata, w której jak widzicie niezbyt wiele się znajduje, ale dzięki Danusi (ta kobieta ma naprawdę dar) jest fajny pomysł na to miejsce. Miało być formalnie, bez przepychu i tak właśnie będzie Pozdrawiam Was ciepło. U nas przymroziło nieco, z czego ja osobiście się cieszę. Uwielbiam ten iskrzący się w słońcu szron Buziaki.
Moja działka na Dębowym Lesie 08:27, 15 sty 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

...
A oto dereniówka

Klarowna, głęboki kolor, zapach i smak zapewne też cieszy podniebienie, to jest to, co w zimowe wieczory pić się powinno !
Ptasi gaj 08:17, 15 sty 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

...

Wiosenna zima i u Ciebie Elu!
Pozdrawiam noworocznie i ściskam serdecznie! Dziękuję za pamięć o mnie cichej myszce...
W zielonej aptece 08:08, 15 sty 2018

Do góry
Nowy rok, czasem za szybko płynie czas.
Wszystkim zakręconym ogrodowo życzę udanego nowego tegorocznego sezonu!
Katko -
szczeć bardzo się sieje a rozety potrafią zagłuszyć rośliny obok - uważajmy więc. Dzięki za chęć podarowania nasion kłosowca. Dostałam od Agaty z ogrodu w cieniu brzozy, rzeczywiście kwitł a czy się wysieje? - zobaczymy, zebrałam też nasiona. Jakby co to wiem gdzie po nie znów zapukać
Kwitnie mi teraz kalina Farrei la la la jaka jestem zadowolona!- zakwitła przed Bożym Narodzeniem

Aniu -
hortensji mam sporo, część nie kwitła, ale w tym roku je zabezpieczyłam innowacyjną osłoną - workami jutowymi

Jona -
nie zaglądałam tu bardzo długo, zima sprawia, że się hibernuję w świecie forumowym choć w moim ogrodzie coś tam zawsze kwitnie - ciemiernik od Vity

Elu -
to już wiesz co u mnie - zimowy ogród z kwiatami

Powyżej ciemiernik cuchnący - jestem tą rośliną zachwycona, jest bardzo ozdobna przez okrągły rok.
Przerwa na kawę... 00:27, 15 sty 2018

Do góry
Następna, czwarta moja róża z 2016 roku, ale już nie jest to tak udany zakup. Moja pierwsza w sumie zakupiona Austinka. Róża, która mnie zachwyciła ale okazała się po roku bardzo trudna w utrzymaniu. Young Lycidas. Tłumaczenie tekstu z albumu Austina The English roses, wydanie z 2017 roku.

W rodzaju piękna klasycznych róż historycznych. Kwiaty są całkiem duże i głęboko ułożone w kształcie filiżanki, nawet w pełnym rozkwicie, liczne płatki są ułożone w czarujący sposób. Ich kolor jest nowością wśród róż angielskich, mieszanka bardzo głębokiej magenty, różu i czerwieni w zewnętrznych płatkach zmierzających w kierunku lekkiej purpury, co stanowi kontrast do zewnętrznej strony płatków, która jest całkiem srebrzysta. Jest to atrakcyjna, krzewiasta róża. Posiada przepyszny zapach, który rozpoczyna się jako czysto herbaciany ale potem zamienia się w mieszaninę herbacianego z zapachem róż historycznych z intrygującą nutą drzewa cedrowego. Otrzymała pierwszą nagrodę na testach w Barcelonie w 2009 roku za zapach.
Wysokość 120 cm x szerokość 90 cm.

Nazwana dla upamiętnienia 400-setnej rocznicy urodzin poety Johna Miltona w nawiązaniu do jego wiersza Lycidas.

Data rejestracji 2008 roku.

Link do strony: https://www.davidaustinroses.com/eu/young-lycidas

Young Lycidas w moim ogrodzie:
Sadzonka ma 2 lata. Kupiona w doniczce w lato 2016. I wtedy była śliczna. Piękny kolor, zapach, spory, szczupły krzaczek. Duże kwiaty.
Link do opisu z 2016 roku tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=98#post_1

W 2017 roku nie pokazała praktycznie nic. Zmarzła w zimę, została jej dosłownie 1 łodyżka, która zakwitła 1 kwiatkiem. Jak w tym roku się nie zbierze - pójdzie do wymiany.
Poniżej zdjęcia z czerwca.
Ogrodowe kreacje 00:07, 15 sty 2018

Do góry
Ruch powoli zaczyna się dziać na Ogrodowisku - o jak dobrze jest co poczytać a niedługo już i pooglądać Wszyscy spragnieni wiosny A jak nowy sezon to i trochę planowania co tam z bylin polecacie na nowy sezon ? jakies fajne odkrycia wśród nich ? Podpowiecie coś ? Pomyślałam, że w tym roku koniecznie muszę kolekcję jeżówek zaprosić i świecznicę oooo Brunera jeszcze bardzo mi się podoba

Bo tak przyglądam się tej mojej bylinówce i koniecznie ją trzeba wypełnić

Przerwa na kawę... 22:47, 14 sty 2018

Do góry
Wracam do opisów różanych. Moja Lady of Shalott kupiona w doniczce w lato 2016. Krzaczek był mizerny. 3 rzadkie pędy. Wysokość może z 20 cm i niewiele więcej szerokości. Zakwitła raptem 1 kwiatem ale za to pięknym.
Za to w ubiegłe lato dała czadu. Zbudowała ładny, zdrowy krzaczek z 70 - 80 cm wysokości i ok. 60 cm szerokości. Cudne kwiaty, jak dla mnie w kształcie spłaszczonej kuli lub jeżeli kielicha to takiego do wina czerwonego z obwódką (środkowe płatki zamykają się do wnętrza a zewnętrzne tworzą piękną rozetkę). Kolor pomarańczowo-żółto-kremowo-różowy. Taki ciepły, może lekka brzoskwinia. Mocny, intensywny zapach. Kwiaty leciutko się zwieszają ale cały krzaczek ma kształt dosyć luźny ale jeszcze nie rozkładający się. Zdrowa. Nic ją nie trafiło. Cały czas ma listki. Kwitła bez dłużej przerwy i jeszcze w listopadzie miała kwiaty a teraz 2 pąki. Rośnie w pełnym słońcu od rana do wieczora. Bardzo ją lubię.

A to z ubiegłego roku zdjęcia
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:40, 14 sty 2018

Do góry
A propos zimy i róż: mamy styczeń, a moje wariatki kwitną...

Sunblaze

The Heart and The Sun

Larissa

No jak są kwitnące róże, to czemu by sie nie pojawić tulipanom w styczniowym ogrodzie?

Za drzwiami do ogrodu... 22:37, 14 sty 2018

Do góry
Dalej wspominam 2015.

Ogród z wilkiem zamkn. 22:36, 14 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pochwała od Danusi to jest coś

Bardzo motywujące to jest ,bo przynajmniej wiem ,że podążam w dobrym kierunku
Trochę wspomnień

Ogród z wilkiem zamkn. 22:33, 14 sty 2018

Do góry
daszum napisał(a)
Magda, pochwały samej Szefowej to jest naprawdę COŚ.
Uważaj, żebyś z dumy nie pękła

W samozachwyt jeszcze nie wpadłam ale miło mi bardzo i niecierpliwie czekam wiosny ,aby dalej poprawiać ten mój świat
Tu będę zmieniać
Ogród z wilkiem zamkn. 22:30, 14 sty 2018

Do góry
AnkaK napisał(a)
Ślicznie masz. Świetna metamorfoza, koniecznie wklej do wątku o metamorfozach! Cmokam nad wyprostowanymi liniami.
I jakieś palenisko dostrzegłam chyba przy stole?

Dziękuję do metamorfoz jeszcze nie dorosłam ,ale może w tym sezonie się uda
Palenisko krążyło po całym ogrodzie ,aż w końcu znalazło stałe miejsce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies