Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Anda 09:16, 18 kwi 2018

Sliczne te siewki sasanek. Dobrze, że pokazujesz. Może jakieś znajdę w przyszłym roku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 09:52, 18 kwi 2018

AgataP napisał(a)
(...)

A słówko wyrudować funkcjonowało jeszcze w moim pokoleniu.

Ciekawe, bo w języku polskim jest ono jeszcze średniowieczne (oczywiście z niemieckiego, jak wiele słów z lokacji miast): od Rode - karpa właśnie. Najczęściej mówi się teraz wykarczować - od słowa karpa.

Po wojnie podczas pracy komisji od polskiego nazewnictwa niemieckich miejscowości na Dolnym Śląsku, miejscowość Nowa Ruda - Neurode dostała nazwę jakoby od rud żelaza. Ale tak naprawdę jej nazwa pierwotna pochodziła od miejsca oznaczającego wyrudowane obszary.

Taka dygresja.
paniprzyroda 21:50, 18 kwi 2018

tulucy napisał(a)
Mariolu a jak orlaya? Udało się coś?

Łucjo, w prawym górnym rogu widać orlayę przepikowaną. Dziś prawie ugotowałam pikówki kwiatów. Wyniosłam je już pod tymczasową folię, jak wróciłam z pracy to prawie leżały kaput. Nie zapowiadało się tak ostre słońce, wywietrznik zostawiłam za mały. Do wieczora trochę się podniosły.
Czy siatka cieniująca 35 nie będzie za ciemna, by nakryć z góry? Ktoś wie?

zakwitła magnolia

a obok tulipany

paniprzyroda 22:01, 18 kwi 2018

anabuko1 napisał(a)
Twoje sasanki pierwsza klasa!!Moje, ech,,,szkoda pisać
Tulipankowy widoczek cudny.I i bardzo podoba się ta ognista balia

Ba, balia Jedne cebule w ogóle nie wyszły, wyjęłam, sprawdziłam, można było rozetrzeć je w palcach a na zgnite nie wyglądały, robala nie było.
Sasanki lubią piasek, dolomit i popiół, pogoda wymarzona dla nich, szaleją

na brak kancików nie patrzeć, chwasty wołają
Krys 22:04, 18 kwi 2018

Przepięknie
paniprzyroda 22:06, 18 kwi 2018

Anda napisał(a)
Sliczne te siewki sasanek. Dobrze, że pokazujesz. Może jakieś znajdę w przyszłym roku

Trzeba o tej porze ich wypatrywać, a po przekwitnięciu pozwolić nasionkom się wysiać. I nie pielić w ich okolicach za wcześnie.

szachownica

paniprzyroda 22:14, 18 kwi 2018

AgataP napisał(a)
Mariola zaglądam - u mnie sasanki nie mają szans, miałam jedną od Karoli to wcięło ją lub zechlał kret
Magnolię też bym chciała właśnie białą ale mocno rozłożystą, nawet w kształcie parasola... miałabym miejsce na dwie obok siebie. Może jak ogarnę tam nieporządek to w przyszłym roku kupię coś w Opatówku.

żonkile i narcyzy też dziwnie małe u mnie

A słówko wyrudować funkcjonowało jeszcze w moim pokoleniu.

Agato, mam miejsce tylko na jedno drzewo i kusi mnie magnolia, widziałam dziś duże okazy, ale nie białe.
Już je widać ponad bukszpanem

i kolejne botaniczne

paniprzyroda 22:17, 18 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ciekawe, bo w języku polskim jest ono jeszcze średniowieczne (oczywiście z niemieckiego, jak wiele słów z lokacji miast): od Rode - karpa właśnie. Najczęściej mówi się teraz wykarczować - od słowa karpa.

Po wojnie podczas pracy komisji od polskiego nazewnictwa niemieckich miejscowości na Dolnym Śląsku, miejscowość Nowa Ruda - Neurode dostała nazwę jakoby od rud żelaza. Ale tak naprawdę jej nazwa pierwotna pochodziła od miejsca oznaczającego wyrudowane obszary.

Taka dygresja.

Fajne są Twoje dygresje, czasem zaskakujące.
niskie Fostera
paniprzyroda 22:20, 18 kwi 2018

Krys napisał(a)
Przepięknie

Krysiu, wszelki duch Buziam
czerwone niskie już prawie

mira 22:39, 19 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)

Szafirki podleję wobec tego rozcieńczoną gnojówką, może jutro zdążę.

Jaką gnojówką - już zrobiłaś z czego?