Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 11:38, 12 sty 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
A w moich ukochanych górach już zima

Karkonosze - Kocioł Małego Stawu i schronisko Samotnia.

Byłam tam ale latem cudowne miejsce dobrnelam czerwonym myślałam że ducha wyzione, ale warto było dla tych widoków.
Fota robiona że schodów w str Śnieżki o ile się nie mylę.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:34, 12 sty 2018

Do góry
Danusi propozycja daje więcej "oddechu", przez to, że rabata jest odsunięta od podjazdu. Ale, o ile dobrze czytam rysunek, zakłada całkowitą likwidację murka, zrobienie trawnika ze spadkiem i usunięcie białoboka. Głaz się mieści ledwo, ledwo.

Jeśli białoboka chcesz jednak zostawić, to wyjdzie wersja podobna do tego, co już omawiałyśmy:

Moim zdaniem - im szerszy trawnik, tym lepiej to wygląda, dlatego z tych dwóch, byłabym za wersją 1.

Trzecia wersja, zaproponowana przeze mnie, zakłada rabatę do samej kostki, i pozostawienie murku, choć w innym kształcie.

Przyznam się, że z tym murkiem mam niejaki problem. Nie przeszkadza mi różnica poziomów, nie przeszkadza mi murek w rabacie, natomiast zgrzyta mi trochę kamień przy kostce. Głównie ze względów funkcjonalnych (tam powinien być normalny stopień, na który można stanąć, a nie suchy murek z kamienia, który się chwieje pod stopą). Z tego punktu widzenia usunięcia murka ma sens. Problemem będzie za to ładne wyprofilowanie spadku, żeby wyszedł i ładnie i funkcjonalnie.
Obie (pierwsze dwie liczę jako jedną) wersje są pracochłonne; w mojej jest więcej elementów, które wydają się być Ci bliskie (murek, żwire, zawijaski bukszpanowe), w Danusi wersji funkcjonalnie to chyba lepiej wygląda.

Nie powiem Ci, którą wersję powinnaś wybrać. Dużo zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć (więcej "przestrzeni", czy więcej roślinności) i jakie będą nasadzenia w tej rabacie (Danusia się nie wypowiedziała, ale w jej wersji nie widzi mi się żaden żwir na rabacie).

Myślę, że powinnaś się przespacerować kilka razy wokół tej rabaty, pooglądać ją sobie z różnych kątów i spróbować ją sobie wyobrazić w różnych konfiguracjach. My tu na zdjęciach nie dostrzegamy "kontekstu miejsca". No i nie my będziemy się męczyły z realizacją decyzji
Ogród w remoncie 11:09, 12 sty 2018

Do góry

Coś z tym koszem muszę zrobić
Ogród w remoncie 11:05, 12 sty 2018

Do góry
Utknęłam na połączeniu jakoś rabaty sumakowej z rabatą po przeciwnej stronie chodnika pod niwakiem sosnowym. Było tak

Nie grały mi tu te linie ,zmieniłam

Tyle,że zupełnie nie wychodzi mi teraz dalszy podział na sumakowej...wrrr
Ogródek Ewy 10:37, 12 sty 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

Podobają się ?

Tak wyglądają baletnice.
To ozdoba wisząca na atłasowej tasiemce, jest tam jeszcze lustereczko, rameczka na fotkę i kilka motylków. Całość nie do obfocenia.

Sympatyczny czarny łabędź
Pozdrawiam noworocznie
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:02, 12 sty 2018

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:01, 12 sty 2018

Do góry
No i przyszła zima 2018.
Ogród w remoncie 09:11, 12 sty 2018

Do góry
Żeby nie było,że nic nie robię

I w realu ten róg przy wjeździe na dzisiaj

Nie wiem czy coś z tego zrozumiecie ,największy problem mam jak Wam to pokazać żeby było czytelne
Kopczyki/odchody na trawniku 09:06, 12 sty 2018

Do góry
Wg mnie one nie wykopują ziemi, tylko zostawiają swoje odchody na wierzchu, zwłaszcza jak jest bardzo mokro. To najlepszy humus jaki można otrzymać Oczywiście mogę sie mylić, ale co innego miałoby w zimie zostawiać takie kopczyki?

Tak wygląda to u mnie na trawniku. Niektóre maja dziurki, a niektóre nie. Wygląd kopczyków zależy tez pewnie od rodzaju ziemi, no i nie wiem, czy wszystkie dżdżownice sa takie same

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 09:05, 12 sty 2018

Do góry
Dajano -----dzielna Kobieto trzymaj się Dasz radę .Zycie czasami jest wredne ale głowa do góry nie można się poddawać .Wiem że dasz radę jesteś dzielna i bierzesz zycie za rogi iiiiiiii do przodu.Buziaki posyłam i czekam Kwioteczek dla Ciebie w Nowym Roku z zyczeniami zdrówka
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 08:47, 12 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Twój pomysł z Danusiowymi poprawkami
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:44, 12 sty 2018

Do góry

Ten bałaganik nisko muszę ogarnąć
Ogród Mirelli 08:02, 12 sty 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
niebieski zimowy ale jeszcze nie zaczelam, mam teraz maly remoncik

Jak zrobisz to mam nadzieję, że pokażesz Pamiętasz mój wianek świąteczno-zimowy błękitny? To był mój ulubiony wianek

Brzoza - Betula 08:01, 12 sty 2018

Do góry
Tak naprawdę nie wiem, jaki masz zamysł. Piszesz że się rozlazły na boki, potem że uciąć przewodniki, ale czy przewodnik główny, który powoduje że rosną do góry, czy przewodniki bocznych gałęzi, które powodują, że rośnie w sposób niekontrolowany, naturalny.

Normalnie brzozę trzeba podciąć mądrze, żeby nie wyglądała jak szarakuł, co często widać po cięciu elektrowni. Serce się wtedy kraje.

Ja bym podcięła wszystkie dolne piętra po pniu, bez sęków, żeby to było prawdziwe drzewo. Korona nad płotem a brak dolnych gałęzi.

Żadnych przewodników bym nie skracała. Ewentualnie na rozgałęzieniu pędów te najwyższe, żeby tak nie strzelała w górę.

Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 12 sty 2018

Do góry
Witam! Dziękując wszystkim, którzy właściwie nieświadomie przyczynili się do wielu zmian jakie zaszły w moim ogrodzie i nie tylko - postanowiłam, że i ja otworzę szerzej drzwi swojego ogródka szumnie nazywanego ogrodem. Ale w porównaniu do waszych metrów kwadratowych... to raczej ogródek.
Otwieram te drzwi prawie dosłownie, bo takowe "wytyrał" dla mnie mój zaślubiony REALIZATOR MARZEŃ (w skrócie RM)

Tak jak dla większości z Was i dla mnie internet jest wielką skarbnicą inspiracji. Ale internet to właściwie ludzie i to dzięki nim albo przez nich, tych moich marzeń jest coraz więcej. Ale spełnione dają tyle radości w tym "zagonionym"życiu! Widząc te wszystkie piękne obrazki z życia innych aż chce się działać i upiększać przestrzeń wokół siebie. Ale do tej pory to ja tylko oglądałam, czytałam, czerpałam i nawet komentarza zachwytu nie zostawiłam Na wytłumaczenie mam tylko brak czasu...

Dlatego czuję się zobowiązana do dania czegoś od siebie.Zapraszam więc do cząstki mojego świata, a raczej do naszego - bo rodzina ma też udział w tych dążeniach do piękna-piękna w moim pojęciu! Podkreślam - dążenia- bo mój ogród ciągle powstaje...
Choroby i szkodniki storczyków, storczyki 23:14, 11 sty 2018

Do góry
ja też proszę o pomoc mam ziemiórki czy jest jakiś ziołowy specyfik żeby zachamować wylęganie storczyk ma się świetnie tylko rozlatują mi się owady zastosowałam kleistą żółtą maź - wpadają ,
naklejkę z klejem - kleją się ,
i wybijam co chwila
ale to mało bo nadal są
co robić ? plisss ...

czytałam o aspirynie rozpuszczonej w wodzie i podlewać czy nie zaszkodzi to storczykowi? podobno po trzecim razie pomogło nie wiem czy to wiarygodne ...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:09, 11 sty 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
Małgoś na pamiątkę super spędzonego wieczoru. Jedziemy za tydzień ?

O matko jaka fota - a co ja robię tymi rękoma ? Pływam czy gram na fortepianie ? Albo macham žeby złapać równowagę ? Nie wiem.

Pewnie że jedziemy
Dzięki raz jeszcze.

p.s. już wiem ja "prowadzę" przed sobą wirtualnie tego Brada Pitta o którym mówiłaś że mógłby zastąpić te małe pingwinki jako wersja dla dorosłych

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 22:22, 11 sty 2018

Do góry
Danusiu, chyba jestes wrogo nastawiona do mojego ogrodu
Twój pomysł z trawnikiem jest super,, bo tak z Asia gdzies krążymy wokól tego, tylko ty tak bach i już.. I pewnie bedzie bardzo dobry!
Spójrzcie na to, jak to wyszło według Danusi pomysłu. Podoba mi sie to coraz bardziej.
Parki Warszawy 22:14, 11 sty 2018

Do góry
Warszawa ma mnóstwo parków jest bardzo zielonym miastem.
Nowe osiedla powstają z dobrą architektura zieleń wkomponowane w osiedla.
Np stary Ursynów to jeden park drzewa wysokie, ławki, płace zabaw w zieleni.
Żoliborz sady przepiękna okolica. Park na Szczęśliwicach powstał smieciowisku.
Mam dużo fot, ale muszę poszukać.

Skrawek parku w Wilanowie.

Centrum Wilanowa przy Świątyni

Krasiński wiosna

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:46, 11 sty 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies