Ewus, najbardziej popularny z nawozow plynnych jest Substral Garten-Universal-Dünger. To nawoz NPK. Jednak poszperalam troche w informacjach i bardziej podobny do Florovitu bedzie Naturen lub Wuxal. To rowniez nawozy plynne.
Naturen Bio Pflanzen-Nahrung jest organiczny, bio, zadnej chemii, tak jak Florovit nawoz NK.
Wuxal Universal Flüssigdünger (do dostania przez internet) to rowniez plynny nawoz, ale NPK i konwencjonalny, czyli chemia i jak Florovit rowniez nadajacy sie do opryskow.
W Niemczech najbardziej popularne sa nawozy granulowane o przedluzonym dzialaniu Np. COMPO Garten Langzeit-Dünger für alle Gartenblumen, Obst und Gemüse (dla wszystkich kwiatow, owocow i warzyw) oraz COMPO BIO Naturdünger mit Guano für alle Gartenpflanzen (organiczny, ale tez dla wszystkich roslin).
Popularne staja sie rowniez nawozy organiczne z welna owcza, np. COMPO BIO Universal Langzeit-Dünger mit Schafwolle für alle Gartenpflanzen (dla wszystkich roslin).
Sorry za taki dlugi elaborat. Chyba nie potrafie sie strescic
Ewuś, to straszne z tymi pszczołami. Dobrze, że wszedł ten zakaz. Ja raczej nie używam chemii w ogrodzie, a już na pewno nie zapobiegawczo. Ale u mojego sąsiada co roku przyjeżdża firma i wszystko jak leci pryska taką wielką tubą.
Zauważyłam w ubiegłym roku, że biedronek było dużo mniej niż kiedyś.
W tym roku na wiosnę dużo ich się pojawiło, co mnie cieszy. Ale sąsiad jeszcze nie robił oprysku.
To bardzo przykre, wrecz niedopuszczalne. Firmy ogrodnicze powinny byc karane za takie postepowanie. Jakby nie bylo, to profesjonalisci i powinni wiedziec jakie skutki takie dzialania ze soba przynosza. Tym bardziej, ze moga poslugiwac sie ciezka chemia, jaka do uzytku prywatnych ogrodnikow nie jest dopuszczona.
Rowniez bardzo sie ciesze z tego zakazu. Nie potrafie tylko zrozumiec, dlaczego zakaz nie dotyczy upraw szklarniowych. Przeciez tam tez lataja pszczoly.