Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wśród brzóz i dębów 16:42, 11 sty 2018

Do góry
marba napisał(a)

To prawda, jest gdzie poszaleć i styl bardziej naturalny, swobodny. Tu jest więcej nieujarzmionej jeszcze przestrzeni z trawnikiem na czele, o ile w ogóle można to nazwać trawnikiemm. Ale musi jeszcze poczekać na swoją kolej. Ostatnio na swoją kolej doczekała się pergola. Teraz pozostaje obsadzić ją na wiosnę pnączami i przy okazji zasłonić ten okropny betonowy płot (zastany). Sąsiad od swojej strony posadził przy ogrodzeniu tuje, jak urosną to jego szklarnia też będzie mniej widoczna. Na razie zawieszę tam bambusowe maty, przy okazji dadzą też latem trochę cienia, bo to południowa strona działki.

Pięknie się zapowiada ta altana , sprawia wrażenie, że jest duża. Już mi się podoba, ale musisz jakoś zamaskować to betonowe ogrodzenie. Szkoda, że nie odsunęliście się od niego z 1 metr, można by stworzyć jakąś zieloną ścianę.
Ogród pod Górą 16:00, 11 sty 2018

Do góry
Przedziwny Ogród 15:53, 11 sty 2018

Do góry
"Różom, co cały rok wiernie
Kwitną i słodycz ślą woni,
Obwiązujemy lnem ciernie,
By nie raniły nam dłoni."

Ogród Mirelli 15:00, 11 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Taki słodki cukierkowy wianek

Ło mamuniu jaki uroczy!
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:00, 11 sty 2018

Do góry
Reniu ciekawa jestem wiec co wyczarujesz

Ewa masz racje Kasia w odniesieniu do mojej osoby mi sie nie podoba

moje hiacynty posadzilam w koszyku tym od jesiennej dekoracji

No i skoro nie ma kwiatow w ogrodzi to wyszylam sobie rozyczke bedzie zdobic oja nowa torebke

Zielony AZYL 13:58, 11 sty 2018

Do góry
Zdjęcie z 5 stycznia, a 6 mróz

krokusy i żonkile

iryski wiosenne- kosaćce
Przedziwny Ogród 13:50, 11 sty 2018

Do góry
"Wodotrysk bije tu dziwny,

Co śpiewa jak śmiech i łkanie;

Krzew nad nim rośnie oliwny

Cichy jak pojednanie."

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 13:32, 11 sty 2018

Do góry
Pokaże ci jeszcze widok z góry.
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:26, 11 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Gosia pod brzozą będzie huśtawka drewniana, taki kącik wypoczynkowy planujemy prawie wszystko z pod brzozy mam wykopane, a co nie zdążyłam wykopać to na wiosnę będzie usunięte, także tam będzie pusto na razie ale zdjęcie z wiosny wrzucę bo mam

Tak mi się wydawało że kółeczko koło brzozy jest. Miałam zaproponować tam ławeczkę właśnie
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 13:15, 11 sty 2018

Do góry
No powiem Ci że mi tu rewolucje faktycznie proponujesz. Ale to super , bardzo dobrze.
Tylko styl tych kamieniołomów to nie moja bajka.
Twoja propozycja jest super, podoba mi sie.
Ławeczka stoi dokładnie tam gdzie myslałam. A jak z dojsciem do niej? Po kamieniach? Nie można dróżki wytyczyc bukszpanami?

Zielona linia to obwódka z bukszpanu
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:57, 11 sty 2018

Do góry
Tak mi to wychodzi na zdjęciu:

Mniej więcej

Trzeba dopilnować, żeby żywopłot i murek odchodziły od kostki pod kątem prostym, żeby trawnik nie wcinał się w ten róg wąskim klinem (zaznaczyłam to miejsce tymi czarnymi liniami)
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:42, 11 sty 2018

Do góry
Nie ty mnie odrywasz, tylko ja sama nie mogę się oprzeć pokusie
Pierwszy rysunek już mam.
Tytuł: jak szaleć to szaleć

Murek, a co za tym idzie - podział poziomów idzie po tej brązowej(?) linii. Czyli trzeba dosypać ziemi i dorobić kawał trawnika.
Wiem, że Danusia proponuje zlikwidować murek w ogóle i zrobić spadek (dałoby się) ale pisałaś, że chłopaki grają tu w piłkę, więc potrzebują dużo trawnika równego jak stół
Od kostki, wzdłuż krawędzi trawnika idzie żywopłot bukszpanowy, który zawija za drugą sosną (na wzór zawijaska u Motylka).
Zaraz za żywopłotem jest murek, który oddziela dwa poziomy: chwilę idą obok siebie, a potem murek odbija w kierunku ogrodzenia.
Na górnym poziomie rabata z korą, obsadzona na gęsto krzewami (przy ogrodzeniu) oraz trawami i bylinami (bliżej krawędzi).
Na dolnym poziomie rabata żwirowa, dosyć luźno obsadzona krzewami i trawami (na wzór rabat Babki z "kamieniołomu..."
Ławeczka wychodzi mi w takiej sytuacji frontem do podjazdu, lekko schowana za głazem.
Ranczo Edy 12:25, 11 sty 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

ale piekne te kulki i tyle ich co to??

w ogrodzie u Ciebie super, nie widac, ze to zima
zimowe krajobrazy piekne, u mnie dzis rano +7

Izabelka dziękuję to czerwone to berberys u mnie dziś od rana śnieg z deszczem ciapa

Brzoza - Betula 12:13, 11 sty 2018

Do góry
Witam

Mam prośbę czy ktoś może mi doradzić jak podciąć moje brzózki. Bardzo rozlazły się na boki (wiem to naturalne) ale czasem widzę podcięte brzozy do pewnej wysokości.
Pomysłu nie mam, kocham te brzozy. ciachnęłabym im ciut przewodniki i gałęzie na dolnych partiach. Kochani czy dobrze kombinuje?

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:07, 11 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Dziewczyny kochane, poszłam zwymiarowalam te rabatem frontowa. Zostawiłam to co ma być. Te kółka z kropka to sosny.
Ja się nie upieram Danusiu przy murku, nawet w połowie już z Asią go rozwalilysmy. Ja bym była za rabata jednak - trawa mi w całosci tutaj nie gra

Alleluja! działasz błyskawicznie!
Mogę przystąpić do myślenia (kosztem swojej własnej roboty kurczę blade)
Zielonym do góry... :) 12:06, 11 sty 2018

Do góry
Witam

Cisza bo nic się nie dzieje, chociaż mam głowę pełną pomysłów na nowy rok. Mininy rok był poświęcony innym działaniom, ale moja dusza cierpiała więc w tym mój plan to "Działamy ostro do przodu".

Teraz jest dobry moment na ciecie brzóz. Wiem dużo już przeczytałam że powinnam te moje brzozy zostawić w spokoju, albo wymienić je na Dorenboski. Niestety te brzozy muszą zostać ze względów sentymenalnych i już, ale chciałabym je ciut ogarnąć. Ma ktoś pomysł jak je pociąć?

Przedziwny Ogród 12:00, 11 sty 2018

Do góry
Na imię mam Agata.
Witam bardzo serdecznie założycielkę Ogrodowiska Panią Danusię oraz Wszystkich miłośników ogrodów.
Dlaczego Przedziwny Ogród? Inspiracją był wiersz L.Staffa o tym samym tytule. Przedziwny - bo to ogród dla wszystkich -ludzi, ptaków, owadów. Bardzo chciałam,żeby każdy w nim się czuł dobrze, bezpiecznie, by mógł odpocząć i zrelaksować się

" W przedziwnym mieszkam ogrodzie,

Gdzie żyją kwiaty i dzieci

I gdzie po słońca zachodzie

Uśmiech nam z oczu świeci."

Wśród brzóz i dębów 11:54, 11 sty 2018

Do góry
Gasteria "Little Warty" - To chyba ona
zdjęcie z YouTube
Ogród Mirelli 11:33, 11 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Taki słodki cukierkowy wianek

Sliczniusi Taki jak na urodziny dla malej dziewczynki

Bardzo ladne wianki dziergasz. Podgladam juz od jakiegos czasu tak po cichutku
Zielonym do góry... :) 11:28, 11 sty 2018

Do góry
Konieczki napisał(a)
No i trza mi bylo sie odzywac. Ja niestety mam przestoj ogrodowy, ale bardzo bym chcial w nim dzialac (no zasadzilam chyba w sumie ok 300cebul rozniastych), ale milo ze pamietacie, na telonie mam takie zdjcie z zajecia ktore zajmuje mi wieczosc czasu w ogrodzie

ale to bylo juz jakis czas temu. Co robicie z przekwitnietymi jezowkami?

Ślicznie ! Moje ulubione trawki i jeżówki pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies