Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Nebel 23:50, 09 sty 2018

Do góry
No i oczywiście musi powstać nowy wazon. Szkło i masa papierowa, suszone trochę.

A jak wyschnie zostanie pomalowane na jakiś wiosenny kolor

Ogród Nebel 23:45, 09 sty 2018

Do góry
Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. A ja już myślę o wiośnie...
Moje "podchody" do dekoracji wiosennej. Jeszcze nie do końca sprecyzowane, ale lubię pokazywać coś na etapie 'tworzenia'.

Ozdoby na okno. Jeszcze mam wątpliwości, czy to, aby kojarzy mi się z wiosną? Nie do końca, szukam dalej jakiegoś wzoru
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:55, 09 sty 2018

Do góry

(tutaj widać jak zaszalały czosnki)

No i cudne kapustki

które mnie zawsze zadziwiają swoją witalnością - ledwo skończyły a już w blokach startowych do następnego sezonu
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:54, 09 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No pięknie, sportsmenka normalnie

widziałaś? teraz już nie będę się stresować jak napisze że już obleciała ogród i wszystko przycięte, oplewione i kancki już kończy i zaraz idzie na hamak

lipcowy bukiet

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:52, 09 sty 2018

Do góry
A skoro o aurze wiosennej wspomniałam... widać, że roślinki głupieją - wiosna już, zima, czy jesień jeszcze?
Kwitną prymule, wrzośce a nawet wychyla się ciemiernik, który u mnie zazwyczaj kwitnie w kwietniu

Wykiełkowałycebulowe - głownie hiacynty, krokusy i czosnki główkowate (już wysokie na kilkanaście cm). Pytanie czy okrywać jak przyjdą mrozy?

Niektóre trawki prawie jak w pełni sezonu
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:51, 09 sty 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Chodziłam do szkoły sportowej z 10 h w=f w tygodniu. Nacisk był na lekkoatletykę (biegi, skoki, rzuty ) i na piłkę ręczną. Potem doszła siatkówka i koszykówka. Ostatecznie skoncentrowałam się na piłce ręcznej. '
Po drodze było jeszcze pływanie, kajakarstwo, łyżwiarstwo, narciarstwo zjazdowe i biegowe.
Nie uprawiałam chyba tylko skoków narciarskich i gry w brydża.

ja szacun teraz wiadomo skąd taki szybki strzał w robocie
a w szachy grałaś ?

ja teraz uprawiam koszykówkę i usiłuję do małych torebeczek wrzucić nasionka - czyli inwentaryzacja

robię porządki w fotkach

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:42, 09 sty 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ten grzybek ma uśmiech adekwatny do sytuacji pogodowej.

Banieczka stara świetna.

O tej sypiącej choince chciałam napisać, że moja świeżo cięta jodła też. Wiążę to z 2 latami suszy i słabością drzew (bez wigoru i żywicy). Mam plan w tym tygodniu (po położeniu kocy, może starej pierzyny?) rozebrać choinkę i porządnie ułożyć bombki w pudłach.

Gdzie się kupuje drzewiane wióry?

Hehe dobrze że pogodowej
Ewa ja tez mam jodłę tyle że kupioną w szkółce pewnie z jakiejś plantacji 2 tyg przed świętami. Zaraz była podcięta i w wiadrze z wodą stała w garażu przy drzwiach. Jak ubierałam to już widziałam że coś jest nie tak a po świętach igły na czubkach już miały kolor brązowy.
Wyschła, igły nie lecą chyba że trącę. Muszę ich zapytać skąd mieli.
Ja będę rozbierać za tydzień bo mi stale żal.
Co ja się omyślałam na co Ci kołdra

I wreszcie dotarło! No tak ja zawsze coś rozbiję, w tym roku przy ubieraniu 3 buu
więc podłożę koc jak będę rozbierać
bo moje stare cuda muszę ratować

dziś weryfikowałam u mojej 88 lat cioci od której okrągłą drogą dotarła do mnie jej bombka/grzybek z dzieciństwa - twierdzi że może mieć koło 100 lat bo oni też je dostali od kogoś - a pamięta ten grzybek z choinki sprzed wojny - w ogóle pogadałyśmy dziś o choinkach no i prosiła mnie żebym o tego właśnie grzybka dbała

to ten grzybek

ha wióry - czy ja wiem w tartaku ? może jeszcze przekompostowane byś chciała
Ptasi gaj 22:00, 09 sty 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Takie dzisiaj niebo było nad Ursynowie. Latał pewnie samolot amerykański "ałłaks".

Witaj Elu.
Jakie cuda może natura pokazać. Wygląda ja naciągnięta włóczka z kołowrotka babci
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:53, 09 sty 2018

Do góry
W moim berberysie Green Carpet stołówka na całego, ruch, rejwach i dużo ptaków choć jedzenia zostało już niewiele

Dzisiaj uratowałam jednego biedaka który na mój widok próbował gwałtownie wydostać się z gąszcza gałązek zaklinował się w tych berberysowych cierniach. Wisiał głową w dół zaczepiony i zakleszczony w kolcach berberysu. Jak podchodziłam żeby go uwolnić to szamotał się jeszcze bardziej i zaklinował kompletnie. Musiałam pomóc mu pozostając w pewnej odległości od krzewu - wziełam grabie do liści i z daleka odginałam gałąź po gałęzi żeby go uwolnić. Udało się! Spadł na ziemię a potem radośnie odleciał do lasu

Tutaj widać "biedaczka" w powiększeniu

Na szczęście wszystko udało się i odleciał- inaczej ugrzązl by tam i został na stałe.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:40, 09 sty 2018

Do góry
Ciemierniki jednak i u mnie "zapączkowały"

A róże Eden Rose też trzymają sobie pąki i liście w najlepsze

Listki bukszpanów i trzmeinek oszronionione

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:35, 09 sty 2018

Do góry
Trawy i turzyce...

Żurawki...i wrzosy...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:31, 09 sty 2018

Do góry
Dziś u mnie szron w ogrodzie - oszroniło trawy, kulki bukszpanowe i turzyce.....a to wszystko tak lekko okraszone słońcem...

Ogród prawie romantyczny 21:27, 09 sty 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Róże....takie piękne o tej porze roku? Ach ta natura.

Dziwny ten rok... róże kwitną, zaczynają wychodzić cebulowe, krzewy w pąkach. Teraz tylko patrzeć aż przyjdzie mróz i wszystko padnie zmrożone.

Tym razem pomponella
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:19, 09 sty 2018

Do góry
Wracając do tematów bardziej ogrodowych - skrzydlaci mają stołówkę zapewnioną Dla każdego coś dobrego Głównie przylatują wróble (a może to mazurki?), sikorki i 2 kosy (kosy mnie zaskoczyły bo myślałam, że odlatują na zimę).
Hm...Choć ostatnio jakby ptaków ciut mniej przylatuje niż jakieś miesiąc temu... Może to idzie wiosenną aurą?

Nawet jakąś fotkę udało im się zrobić
Wizytówka- W moim małym ogródeczku 21:10, 09 sty 2018

Do góry
Ogród nie jest tylko rozkoszą dla oka, jest też ukojeniem dla duszy, daje nam przyjemność. Sprawia że dążymy do ciągłego doskonalenia tego naszego raju na ziemi. Ciągle się uczę czegoś nowego, dużo nowych roślin poznałam tu na Ogrodowisku. Tu ukłon do Danusi, która jest bardzo pomocna w razie jakichś problemów.
Na forum trafiłam 18 XII 2013 r. Wtedy podczas prac kanalizacyjnych miałam zdemolowaną prawie całą działkę. To wymusiło na mnie zmianę dotychczasowego ogródka, który zaczęłam urządzać w grudniu. Ziemia u mnie jest kiepska jak widać żółty piach, który systematycznie użyźniam kompostem.

Wiosna przyjechała i zawirowała światem.

Tu na forum po raz pierwszy zobaczyłam wiele nowych roślin i dążyłam do zakupu, co w mojej okolicy nie jest wcale łatwe. Wiele roślin, które obecnie u mnie rosną poznałam na forum, a niedawno nie wiedziałam o ich istnieniu.

Tu na Ogrodowisku zdobyłam masę cennych rad, wiedzy i inspiracji. Ciągle chcę więcej, lepiej, ładniej.

Ogródek to moje hobby numer 1, ale mam też inne. Lubię fotografować, robić dekoracje, szydełkuję, robię na drutach, potrafię szyć, lubię wypiekać ciasta. Każdą nową pracę traktuję jak wyzwanie.

Przyglądam się drzewom, które sadziłam i układałam własnoręcznie kamienie i myślę, że mogło by być lepiej. Korony świerków przesiewają słoneczne promienie, ale dają też upragniony cień w upalne lato.

Mam tyle pomysłów , że nie nadążam z ich realizacją.
Zawsze mam czas by rozkoszować się zapachem kwiatów, zachwycać zachodem słońca i cieszyć się radosnymi stronami życia.

Teraz dorzucam troszkę aktualnych widoków z mojej wiosny w 2018 r.

W moim ogródku mam 16 kęp lilaków dookoła ogrodzenia. Zapach jest wyczuwalny w każdym miejscu.

Ogrodowe przygody 21:09, 09 sty 2018

Do góry
iwonadm napisał(a)

hmm u mnie też z tych nowych szału nie było, ale zapowiedź piękna owszem
schone maid

jagoda

jakas nn mi się zaplątała

soul i jagoda

Twoje pięknie kwitły, moje słabo. Z jagodą na pewno muszę coś zrobić, bo miejsce ma nieodpowiednie.
W tej chwili nie pamiętam, co brałam, ale sprawdzę
Wśród brzóz i dębów 20:55, 09 sty 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Z fotkami Twoich brzóz było podobnie jak z moimi różami dopiero na zgranych zdjęciach zobaczyłam ile na krzewach masz mszyc.
Domowy kwiatuszek uroczy, ja nie mam do niego ręki, po przekwitnięciu zamiera.
Zdradzisz ile to cacuszko do pisania ma lat?

Zdolności???? To sposób na nudę.
Też dzisiaj trochę sprzątaliśmy na placu, ale wygoniło nas zimno.

Ja z kolei nie mam ręki do domowych paproci, każda przy mnie padnie.
Cacuszko do pisania ma okoła stu lat, u mnie jest od ponad trzydziestu. Lubię przedmioty z duszą.

Ogródek Ewy 20:53, 09 sty 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

Agnieszko, tylko taką miałam.

Dziś wielkie sprzątanie ozdób świątecznych w domeczku, zrobiło się jakość pusto i mało nastrojowo. Pozostały lampki na świerku w ogródku, a to dlatego że pogoda dzisiaj była paskudna i wyjść z domeczku się nie chciało.
Teraz czas pomyśleć nad robieniem ozdób wielkanocnych.

Obecnie testuję kupiony jakiś czas temu foam i cieniutki filc.
Fotki sówek już są, a fotki baletnic muszę zrobić.

Ale słodziaki Baletnice też cudne!

A u mnie choinka stoi do początku lutego i bardzo się z tego cieszę Do Wielkanocy czas szybko minie I razem z Wielkanocą przyjdzie wiosna!
Warzywniki na świecie, wspaniałe przykłady 20:49, 09 sty 2018

Do góry

Jak to dobrze podróżować w doborowym towarzystwie:

Warzywniki na świecie, wspaniałe przykłady 20:46, 09 sty 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies