Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

08:11, 17 kwi 2018
Pszczelarnia napisał(a)

Żonkile, jak żonkile bez słońca nie świecą. W tym roku zaraz powinnam im dać nawozu jakiegoś, bo rosną w skrajnych warunkach (może uda mi się wyprodukować nadwyżkę kompostu dla nich, tak byłoby najlepiej, bo w tym miejscu nie ma materii organicznej (iglaki dookoła)?).

super to jest ))

uwielbiam magnolie ....tylko jak pisałas za krótko kwitna
mira 08:17, 17 kwi 2018

Uwielbiam tak podglądać jak ktoś pracuje.
W chwili wolnej wstaw leżaczek z kocykiem i podusią do szklarni a ten bajzelek poczeka.

Brunery mam i ciut mnie irytują bo w lecie jakieś obgryzione. U mnie jeszcze nie kwitną bo w cieniu.

Magnolie pooglądałam z przyjemnością zwłaszcza że nie mam. Trochę się lamie bo po cieciach wiosennych ciut miejsca jest - dumam nad gwiaździstą no ale Leonarda Messela to choć dla nazwiska i historii warto by mieć . Hmm.

Do żonkili może warto by kupić taki do węża biohimus. Tak mi głównie ten opryskiwacz zachwalala Dorota że kupilam /taka butelka co się podpina pod węża i lejesz i możesz potem tam dać inne dobre/. Chcę to sprawdzić ale sens to ma jak się pryska na mokre a u mnie deszczu w kwietniu nie było a upały jak w Neapolu w sierpniu.
makadamia 08:40, 17 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Asi - Makadami.
I sadzonki (zrobione nawet nieprzepisowo, bo krótko przed kwitnieniem, tj. w kwietniu)

Dziękuję bardzo
Sadzonki tak samo nieprawidłowo robione jak i moje, wyglądają jak i moje - oby szybko odbiły
magnolia 10:32, 17 kwi 2018

Ewo, pięknie masz
Ten ciemiernik sieje się u Ciebie?- jesli tak, zostawisz dla mnie siewkę?
mam jazdę na ciemierniki
Kawa 11:18, 17 kwi 2018

uuuu Ewunia pięknie
a wiesz że się od ciebie dowiedziałam ze ciemierniki to zasdowo bardziej lubią czyli jest nadzieja że pokochają moją ziemię
śliczne masz te ciemierniki i magnolie uuffff
sylwia_slomc... 11:29, 17 kwi 2018

Zachwycam się żonkilami, magnoliami i donicami
Działasz widzę fajnie, że bajzelek pokazałaś bo to podnosi na duchu, że nie tylko u mnie takie bajzelkowe miejsca są
abiko 11:38, 17 kwi 2018

Widoki iście wiosenne Aż miło się ogląda.
Donice szare też mi mróz załatwił. Ale.. zainteresował mnie też żywopłot z choin kanadyjskich?
Taki bym sobie stworzyła z tych moich, bo jednak mam mało miejsca. Kiedy je przyciąć, żeby tak ładnie wyglądały jak Twoje? I jak.. tak mocno skracać?

Szklarnia to marzenie.. kiedyś, może

Pszczelarnia 12:32, 17 kwi 2018

magnolia napisał(a)
Ewo, pięknie masz
Ten ciemiernik sieje się u Ciebie?- jesli tak, zostawisz dla mnie siewkę?
mam jazdę na ciemierniki

To jest hybryda. One są lepsze od tych niger, bo kwitną później i śnieg nie jest w stanie uszkodzić im kwiatów. A niger zaczyna kwitnąć w grudniu, potem otrzymuje zwały śniegu i wiosną wygląda gorzej.

Jeszcze siewek nie zauważyłam ale sadzonki się znajdą w czeluściach mojego ogrodu.

Najbardziej lubię oglądać GW z programami wczesnowiosennymi - wypatruję wtedy zachłannie kadrów z rabat wczesnowiosennych z ciemiernikami i innymi wiosennymi roślinami pod drzewami. Ciemierniki są tam gwiazdami.

Pszczelarnia 12:37, 17 kwi 2018

abiko napisał(a)
Widoki iście wiosenne Aż miło się ogląda.
Donice szare też mi mróz załatwił. Ale.. zainteresował mnie też żywopłot z choin kanadyjskich?
Taki bym sobie stworzyła z tych moich, bo jednak mam mało miejsca. Kiedy je przyciąć, żeby tak ładnie wyglądały jak Twoje? I jak.. tak mocno skracać?

Szklarnia to marzenie.. kiedyś, może

Marzenia się spełniają przecież.

Takie szare mróz Ci załatwił? Po ilu latach?

Choina potrzebuje więcej miejsca jednak, moja (od 2011 roku u mnie, sadzona jako patyczki do kolan) na szerokość rozłożonych ramion jest. Na pewno buka, graba i niektóre cisy można węziej prowadzić. Ale choina musi mieć szerokość, żeby się delikatnie koronkowo zwieszać - takie jest moje zdanie. Ja swoją tnę mocno, raz w roku zawsze na początku marca przed parowaniem się ptaków, bo potem mają tam gniazda.
Pszczelarnia 12:39, 17 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zachwycam się żonkilami, magnoliami i donicami
Działasz widzę fajnie, że bajzelek pokazałaś bo to podnosi na duchu, że nie tylko u mnie takie bajzelkowe miejsca są

A ja mam więcej takich bajzelków . To jeden z wielu.