Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do odnowy 14:48, 05 kwi 2018

Do góry
Miłe poruszenie na widok rudzielca

Drimeth a to niespodziewany prezent od Ciebie

Małymi kroczkami do celu... 14:07, 05 kwi 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Cudnie wyglądają te donice z tymi tulipanami i jaki porządeczek w ogrodzie... miodzio

Dzięki Monia porządek w ogrodzie owszem jest, za to dom zapuszczony dzisiaj pranie, pieczenie sernika, aż żal siedzieć w domu w taką pogodę

Specjalnie dla Ciebie, do słoneczka trochę się otworzyły

Gutlandia 13:52, 05 kwi 2018

Do góry
Sylwia, M już zapowiedział, że kupi pistolet na kulki i będzie strzelał jak ktoś mu na ździebełko nadepnie. Tak ma dosyć tego wałowania .

A ja się dzisiaj załapałam na wyprzedaż dekoracji świątecznych. Zakupiłam narcyzy tete a tete. I nie wiem co z nimi dalej. Czy zostawić w tych kubeczkach aż im uschną liście i posadzić po wakacjach, czy posadzić już teraz na jakieś miejsce tymczasowe i po wakacjach przesadzić? Jeżeli sadzić teraz to jak głęboko? Tak jak są posadzone teraz z wystającymi cebulkami czy głębiej?

Od nowa ... na przekór wszystkim 13:26, 05 kwi 2018

Do góry
dla przypomnienia odgrzebałam mój plan

I tak, na pierwszy rzut idzie rabata z grabami

muszę z niej wysadzić białe jeżówki, szałwię caradonna, molinię ED i śmiałka, uporządkować seslerie i posadzić bukszpany.

konieczna będzie kolejna rabata bo muszę gdzieś te wysadzone wsadzić
i tak sobie myślę żeby śmiałka dać pod brzozy. Coś bym w niego wsadziła, ten mój rozchodnik gigant, albo caradonnę właśnie, tylko nie wiem czy tak będzie dobrze. W linijkę to bym umiała posadzić, ale już coś pomieszać to mam problem

chodzi o to miejsce

Metamorfoza- nowy ze starego 13:06, 05 kwi 2018

Do góry

Toszka powiedz mi czy przegięłam z cięciem cisa? Jest nadzieja że coś z niego będzie?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:41, 05 kwi 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A tu dla tych co się nie brzydzą, choć pewnie wśród ogrodników o takich trudno
Efekt sypania trocin i przyczyna kretów

przyjrzyjcie się uważnie tej pierwszej fotce bo za moment w powiększeniu

Powiększenie

kalifornijskich mieć nie muszę bo moje własne w ilościach hurtowych

Ciesze się, że masz tyle pseudo kalifornijskach.
Jak siałam mój pierwszy trawnik rozsypslam też kompost z kalifornijskimi" myślaŁam trawa wzejdzie i bedzie czarna. Jak przyjechałam za tydzień za głowę się złapała na 30 m2 nie było jednego miejsca 0 5 m aby nie było tunelu czy kopca już trawa wchodziła. Najpierw miejsce koło miejsca udeptywalam później walec. Rzeczywiście w tym miejscu można nie siać nawozów trawnik zawsze, ma soczysta zieleń. Krety się wyniosły.
Przesyłam zielona trawa i przerobia ja
Do raju daleko - u Ewy 12:35, 05 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Ewa, u ciebie też całe alejki krokusów
Ukorzeniasz patykihortensji czy wywalasz?
Anabelki u mnie cale w pąkach, to nagłe ciepło w 2 dni zmiany dokonało

Muszę tę alejkę wydłużyć, żeby mieć przy całej ścieżce. A widzę, że te krokusiki pięknie się namnażają, więc będę chciała je poprzesadzać. Kiedy to zrobić najlepiej?

Mam sporo ukorzenionych hortensji z ubiegłego roku. W tym roku ukorzenię tylko Limelight i Phantom. Resztę rozsyłam koleżankom z forum

Do raju daleko - u Ewy 12:30, 05 kwi 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Masz Ewuniu piękna rzekę krokusów. Co to za odmiana, pamiętasz ?

To są jakieś botaniczne. W tej chwili nie pamiętam nazwy, ale wieczorkiem poszukam i Ci napiszę

Do raju daleko - u Ewy 12:25, 05 kwi 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ewa dziękuję za zdjęcia. Napisz gdzie je masz posadzone czyli przy jakich roślinach?
Kupiłam trzy takie wysokie i zastanawiam się gdzie je posadzić żeby wiosną były widoczne i nie przeszkadzały w wiosennej pielęgnacji innych roślin.
Koszyczek brzozowy sama plotłaś ? Fajny

Koszyczek kupiłam gotowy W Nowych Ogrodach

Nie szukałam ciemiernikom specjalnego miejsca. Starałam się sadzić je z brzegu rabat, żeby było je widać na początku wiosny. Moje rosną w towarzystwie hortensji ogrodowych. One długo są "gołe", więc nie zasłaniają światła. Kilka będę musiała przesadzić, bo rosną za blisko traw.

Tu się schowały białe - a myślałam, że takich nie mam

Moje nowe nabytki - przebiśniegi To są chyba te zwykłe. Kwitną i mnie bardzo cieszą

Do raju daleko - u Ewy 12:20, 05 kwi 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Piękne dekoracje, a u mnie jeszcze szaro buro, ale sprzątnęłam rabaty...

Odkąd jestem na Ogrodowisku sadzę wiosenne kwiaty do donic już w marcu, żeby cieszyły oczy. W tym roku później, bo zimno było. Te donice widzę przez drzwi tarasowe, gdy siedzę przy stole

Do raju daleko - u Ewy 12:18, 05 kwi 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Ja nie mam ręki do krokusów. Dwa lata temu posadziłam i mi nie kwitły.

Dekoracje śliczne, od razu weselej.

U mnie krokusy trochę wędrują po ogrodzie, bo jak latem coś sadzę, to przy okazji jakieś cebulki się wykopie, a nie pamiętam co to, więc sadzę gdzie popadnie

Dziś zakwitły krokusy wielkokwiatowe, a wczoraj nic na to nie wskazywało. Rośliny rosną w oczach

Mirkowy ogród (początki) 12:17, 05 kwi 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonka w tym roku orlików nie siałam. W zeszłym roku mi szybko wzeszły ale siałam w maju. Ciekawe czy zakwitną . Rudbekia u mnie w pierwszym roku miałam do kolan(te pikowane) a tych co mi się już nie chciało pikować były niższe.

Ps. Molinia nie wykiełkowała bo w kłosach nie było nasion.
Za to Sesleria piękna.

U mnie orliki bardzo szybko weszły 7 dni teraz mają ok 3-4 cm.
Również stipa też ładnie rośnie ale wschodzi jak jej się podoba.
W tym roku rudbekii nie siałam byłam nią rozczarowana wyrosla na ponad metr i się polamAła leżała na ziemi. Może się rozsieje sama. Lubię czynie wysiewał do gruntu i nie bawię się w wysiewy lutowe.
Mirus pięknie było ale kosteczki i mięśnie bolą teraz.
Pozdrawiam.
Typografia ogrodu 11:54, 05 kwi 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
moje sypialniane poletko

a nie sieją ci się same na potęgę wokół stip ?
Kosolkowa Pasja 11:43, 05 kwi 2018

Do góry
Piękny miałaś. Cudnie komponujesz rabaty, właśnie przeglądam zdjęcia z ub. roku.
Nowy ogród też będzie taki duży?

co to za roślina na pierwszym planie?

Typografia ogrodu 11:38, 05 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Magnolio właścicielko poletka stipowego... Jak sobie radzisz z siewkami izarastanym przez nie polem stipowym ... Wyrywasz?
moje sypialniane poletko

Przerwa na kawę... 11:37, 05 kwi 2018

Do góry
Dziewczyny, ja zrobiłam jeszcze jeden myk - pomiędzy irysami są też wsadzone inne cebulowe - szafirki i białe narcyzy. W założeniu jak irysy przekwitną bo one niestety krótko kwitną, za tydzień już śladu po nich nie będzie, to następne już powinny kwitnące wychodzić z ziemi. Zobaczymy, czy to się uda. Będę obserwowała tej wiosny

Wezmę jutro aparat z pracy i jak porządki porobię to i może porządne zdjęcia się uda. Bo na razie ptaki obs...y wszystko pod drzewami. Są urocze ale śmiecą strasznie.

Jadąc do pracy wymyśliłam projekt na następną wiosnę, że przed tą rzeczką krokusową w trawę wkopię płyty duże 80 cm x 20 cm takie, jakie mam w kręgu pod palenisko. Ułożę je w wachlarz a pomiędzy nimi w trawę dosadzę białe duże krokusy. Zmienię też układ żółtych - bardziej po łuku będą bo teraz prosto dziwnie to wygląda. Coś w tym stylu jak poniżej na szybko namazałam tylko tu na zdjęciu z lata bo tylko takie miałam pod ręką Na czerwono płyty i obwódkę z kostki zaznaczyłam.

Już to miejsce na leżaki wykorzystywaliśmy. jak trochę odsunę od rabaty idealnie na 2 leżaki będzie. Na wiosne będzie kwitnąco a na lato fajne miejsce na odpoczynek bo tam lekki półcień rano i po południu jest.

Płyty takie jak tu

co o tym pomyśle myślicie?
Kosolkowa Pasja 11:36, 05 kwi 2018

Do góry
Kochani, nie bylo mnie tu pol roku!! Z różnych powodów.. I zamiast zdjęć jesieni, mam zdjęcia wiosny

I jeszcze takie.. :

Moje rośliny wyprowadzają się razem z nami.. To znaczy mały ich procent, ale na start i rozmnażanie będzie. Jeszcze troche donic przybedzie, do momentu aż M.popuka się w głowę i zapyta czy wynajme do nich dodatkowe auto Bardziej niż za domem, będę tęsknić za ogrodem. To w niego wlozylam więcej serca i pracy. Zabranie ze sobą roślin trochę pomaga, mysle ze będę tęsknić za nim troche mniej.
Wiec- za jakiś czas zacznie powstawać nowy Kosolkowy ogród.. Na pewno będzie mi łatwiej, jeden juz robilam od podstaw , ale stylu na pewno nie zmienie
Buziaki!
Zakątek z fioletową ławeczką 11:23, 05 kwi 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Pozdrawiam również wszystkie Ogrodowiczanki

Wiosna na całego

Pozdrowionka dla Ciebieco robisz???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies