Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Makusia 16:00, 27 kwi 2018

Jezusie, jakie masz stipy!!!!! No zbieram szczękę normalnie!!!! Zapamiętam, żeby nie pikować, bo faktycznie Twoje, to jakieś (nie obrażając, a doceniając) bydlęta!
Pszczelarnia 17:55, 27 kwi 2018

Nie trzeba. W przyszłym już posieję. Nie trzeba mieć wszystkiego.

Ja nie potrafię tak z umiarem podlewać, ciągle jeszcze przelewam i dobrze, że mam dziurki (robię drutem w opakowaniach po jogurcie), to podlewam od dołu (te już popikowane rośliny).

Mirka 20:36, 28 kwi 2018

Floksy w trzech kolorach.

Mirka 20:44, 28 kwi 2018

Na jesieni sypnęłam nasionka Rudbeki Scherry Brandy obok już rosnących. Dziś tam pieliłam i odkryłam siewki.
Ciekawe czy to one.
Mirka 20:53, 28 kwi 2018

Niektóre rośliny dobrze sobie radzą przy jałowcach.

Kocimiętka o ciemnych kwiatach

Iwk4 13:44, 30 kwi 2018

Gosialuk napisał(a)
Stipa wyrośnięcia, że hej. Dobry sposób wymyśliłaś na nią. Może w przyszłym roku spróbuję.

Ja rok temu też ten sposób zastosowałam. Nie do końca byłam zadowolona, bo w niektórych pojemniczkach nierówno wzeszła. W tym roku stipę wysiałam do dwóch pojemniczków po lodach, ale wstrzymałam się z pikowaniem do drugiego miesiąca. Niedawno ją podzieliłam kępkami i wsadziłam do małych doniczek. Po pierwsze była większa, miała już lepszy system korzeniowy, łatwiej się brało ją do dłoni małymi kępkami. Poza tym była piękna pogoda i bawiłam się w sadzonkowanie na stole w ogrodzie - więc było bardzo przyjemnie. Mam ok. 50 doniczek. Teraz doniczki trzymam w tunelu foliowym. Kilka wysadziłam już do donic razem z pelargoniami. Mam nadzieję, ze zimni ogrodnicy nas ominą w tym roku. A jak nie, to pelargonie i stipa są w ochronnych doniczkach, można zabrać je do domu na noc
Tak się zastanawiam i nei mogę znaleźć odpowiedzi: Skoro stipa zimuje (czasem), siewki wysiewają się w gruncie i dają radę, to czemu z sadzonkami stipy trzeba czekać do 15 maja? jednego roku wysadziłam do ziemi szybciej i do jesieni nabrały fajnej masy i zakwitły

Mirko, odpowiedziałam u mnie ci o trawce, o którą pytałaś
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=900#post_0
Iwk4 13:45, 30 kwi 2018

Mirka napisał(a)

Kocimiętka o ciemnych kwiatach

Ale, że co? Już kwitnie????
Mirka 19:23, 01 maj 2018

Iwk4 napisał(a)

Ale, że co? Już kwitnie????
Iwonko tak już kwitnie tylko to jest ta zwykła kocimiętka. Ta od Ewy Bacowej jeszcze nie kwitnie.Kurczę muszę nazwy poszukać. Jak nie zapiszesz to nie pamiętasz ech.
Edit: Od Ewy to kocimietka Walker's Low.
Mirka 19:28, 01 maj 2018

Iwk4 napisał(a)

Ja rok temu też ten sposób zastosowałam. Nie do końca byłam zadowolona, bo w niektórych pojemniczkach nierówno wzeszła. W tym roku stipę wysiałam do dwóch pojemniczków po lodach, ale wstrzymałam się z pikowaniem do drugiego miesiąca. Niedawno ją podzieliłam kępkami i wsadziłam do małych doniczek. Po pierwsze była większa, miała już lepszy system korzeniowy, łatwiej się brało ją do dłoni małymi kępkami. Poza tym była piękna pogoda i bawiłam się w sadzonkowanie na stole w ogrodzie - więc było bardzo przyjemnie. Mam ok. 50 doniczek. Teraz doniczki trzymam w tunelu foliowym. Kilka wysadziłam już do donic razem z pelargoniami. Mam nadzieję, ze zimni ogrodnicy nas ominą w tym roku. A jak nie, to pelargonie i stipa są w ochronnych doniczkach, można zabrać je do domu na noc
Tak się zastanawiam i nei mogę znaleźć odpowiedzi: Skoro stipa zimuje (czasem), siewki wysiewają się w gruncie i dają radę, to czemu z sadzonkami stipy trzeba czekać do 15 maja? jednego roku wysadziłam do ziemi szybciej i do jesieni nabrały fajnej masy i zakwitły

Mirko, odpowiedziałam u mnie ci o trawce, o którą pytałaś
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?
page=900#post_0

Ja chyba w sobotę już stipę do ogrodu posadzę.W zeszłym roku mi zmarniała za długo w doniczkach była.
Iwonka o trawce czytałam dzięki
lindsay80 18:02, 02 maj 2018

Mirka, miałaś tych wysiewów od groma, pracy przy tym masę, ale najważniejsze, że się udały, potem będziemy zazdrościć, że tyle Ci się udało wyhodować od nasionka.