Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:21, 03 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Więc się plamkami nie przejmuj. Będą w przyszłym roku.
Te z plamkami to 2-wu laty

Zacisze Alicji 21:40, 02 lis 2022

Do góry
Pięknie przebarwiające się proso. Ja nie mam szczęścia zlikwidowałam je mam tylko jedno które miało się przebarwiać na czerwono jest żółte.
Miałam proso które po każdym deszczu się łamało po prostu leżało jak każde zboże.

Zæbki czosnku sądź wyrosną wiosna i będą kwitły. Też takie sądziłam wczoraj z moich które się rozmnożyły po 3 latach z jednego zabka posadzonego 3 lata temu wczoraj wykopała 30 ząbków.

Więc się nie przejmuj czy zakwitnie wiosna.

Elu! Bardzo mi się spodobało, więc kupiłam, zobaczymy jak się u mnie zaaklimatyzuje.
Dzięki za informacje o czosnku, posadziłam.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:28, 02 lis 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Ostatki w brzozach

Też mam jeszcze grzyby kozaki. Podobne urodom do twojego.
To jest ten o grubej nóżce i brązowym kapeluszu.
Najwięcej miałam kozlarzy i bardzo dużo rydzy. Cieszę się, że nie muszę latać po lesie mam swoje. EM znalazł 4 prawdziwki u sąsiada pod dębem i jestem bardzo zadowolona z tegorocznych grzybków.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:16, 02 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sypałam resztki z czyszczenia grzybów pod drzewami i teraz miałam poletko maślaków i kozaki w brzeziniaku. Ale ważne by sypać pod właściwe drzewa. Maślaki pod sosny i modrzewie, kozaki pod brzozy. W tym sezonie pod bukami sypałam prawdziwki

A ja wszystko jak leci sypalam do kompostu i w tym roku jak wybierałam ziemię z kompostu rosły pieczarki.
Nie zrobiłam fotek bielusienkie pieczarki w środku ziemi.

Z tym sypaniem zrębków to nie tak nie można ich sypać tylko trzeba je zakopać i dopiero po 2 latach mogą wyrosnąć grzyby o ile na tych zrebkach bedzie grzybnia.
Ptasi gaj 19:11, 02 lis 2022

Do góry
anpi napisał(a)
Elu, różnorodna i barwna jesień u Ciebie. Jest co podziwiać, bo tyle drzew i róże i trawy... ogród duży, to jest gdzie spacerować. Widoczki piękne! Pogoda na razie nas rozpieszcza, to pewnie też dłużej możesz cieszyć się sezonem ogrodowym na działce!? Ja dzięki niej trochę nadrabiam zaległości z cięciem , sadzeniem i przeróbkmi. Oby było jak najdłużej ciepło to szybko zleci do wiosny

Dzięki Aniu takie lubię jesienne kiedy jest mnóstwo kolorów.
Też liczę miesiące do wiosny, ale jeszcze jesienne sloty i byle jaka zima może dać nam popalić.

U mnie Bonici i Artemis kwitną na całego może lubią taką pogodę nie przypala ich.
Nic nie przesadzslam czekam do wiosny muszę poszerzyć rabaty. Na wciskalsm roślin wszędzie i trzeba je przesadzać szczególnie trawy rozrosły się i mają ciasno.

U mnie teraz grabienie liści najwazniejsza robota
Ptasi gaj 19:01, 02 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Bardzo ładna ta kępka. Co to, aster?

Tak Martka aster (Marcinek) długo się nie rozwijały kwiat, ale jak już to na całego. Dobra odmiana nie ima się go szara pleśń zaczyna kwiat rozowiec.
Ptasi gaj 18:02, 02 lis 2022

Do góry
Cd

Bardzo ładna ta kępka. Co to, aster?
Ptasi gaj 16:23, 02 lis 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Metasekwoje to olbrzymie drzewa, mniej więcej jaką mają wysokość u Ciebie?

Bożena te 3 szt to najmniejsze mam obok bardzo wysoką i puen dużo grubszy jak poszukam fotę to pokaże. Mają bardzo ładne pnie. Jak oglądam nieraz nawet w filmach ameryk jakie one duże. Np w parku sekwoji w Kalifornii takie olbrzymy jak z czasów dinozaurów.
Lubią tereny podmokłe i z taką myślą je posadziłam a teraz je podlewam od czasu do czasu ze względu na suszę
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:33, 02 lis 2022

Do góry
Więc się plamkami nie przejmuj. Będą w przyszłym roku.
Te z plamkami to 2-wu laty
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:07, 02 lis 2022

Do góry
Przepis za pół godziny będzie na priv[/quot

Ha ha ha mam to s a one na pewno tylko moje są malutkie mają tez takie ciemne i jasne białe kropki. Dzięki za przepis---odpisalam .
Ogród Basi 22:24, 01 lis 2022

Do góry

Miałam kilka krzaków tej irgi i je wywaliłam. Jeden krzak został gdzieś w kącie. A ona taka ładna w grupie. Mus wyciągnąć z kąta i dokupić aby było tak pieknie.

Elu, tu jest jedna sztuka. Przycinałam ją i poza tym ma już kilka lat.
Ogród Basi 22:06, 01 lis 2022

Do góry

Miałam kilka krzaków tej irgi i je wywaliłam. Jeden krzak został gdzieś w kącie. A ona taka ładna w grupie. Mus wyciągnąć z kąta i dokupić aby było tak pieknie.
Ogród Basi 21:54, 01 lis 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Witam Basiu

U ciebie wszystko w blokach startowych jakby zimy nie miało być. U mnie pierwiosnki to ledwo ledwo ładnie wyglądały całe lato a teraz coś zmarnialy.
Piękne brunety,ciemierniki zielone masz już pąki kwiatowe.
U mnie niektóre już mają, ale jeszcze maleńkie

Basiu to ty mnie pytasz o hortensje a masz tak piękna ogrodowe różowa.
Jeżeli chodzi o bukietowe to prawdę mówiąc wszystkie na początku są białe najszybciej i najladniej na różowo przebarwia się wanilla Freis. Zobacz sobie
Nie kupuj teraz hortensji bo przebrane wiosna co prawda będą droższe jak wszystko, ale jest duży wybór.

Ptasi gaj 20:42, 01 lis 2022

Do góry
Cd

Mokre bo mgla

Ptasi gaj 20:35, 01 lis 2022

Do góry
Tak wygląda gaura ma nakrapiane liscie młode też tylko mniej

Dzisiaj mglista pogoda, ale cieplo

Metasekwoje zolkna, trawy zmieniają kolory

Perukowiec młodziak
Ogród z koniczynką 20:24, 01 lis 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Dziewczyny, dziękuję za próby idetyfikacji i poszukiwania...w googlach szukając, najbardziej z liści przypomina mi klon kapadocki rubrum, tylko, że tu liście są żółte. Tego drzewka nie mam jeszcze w ogrodzie. Będąc na spacerze zauważyłam w chaszczach niezwykle urokliwe jego liście. Rosnie to biedactwo wśród plątaniny różnych gałęzi i tak sobie pomyślałam, że mogłabym go wykopać stamtąd i zaprosić do ogrodu, gdzie byłby zadbany i wyeksponowany...ale z drugiej strony nie chciałabym też wprowadzić sobie do ogrodu jakiegoś ekspansywnego gatunku, jak np sumak octowiec. A ten chyba nie jest ekspansywny, bo rośnie tam pojedyńczo.

Klony nie są ekspansywne. Sumak ma inny korzeń też się nie krzewi jeżeli nie dotkniesz jego korzenia. To pewnie klon kapadocki rubrum też sprawdzałam. Znałazłas go w zaroślach mogło nasionko przyfrunąć to przecież fruwajki (noski). Wykop i posadź bo bardzo ładny. Jak zmieni stanowisko może zmienić i kolor liści.
Ogród z koniczynką 20:08, 01 lis 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Witam Rumianka

Piękny perukowiec też sobie takiego pieknego sprawiłam 2 tygodnie temu. Mam już tam jakieś, ale nie miałam takiego czerwonego. Więc mam nadzieję, że będę mogła w przyszłym roku pochwalić się takiem widokiem.
U ciebie kolorów moc. Dęb błotny w pięknych kolorach. U mnie w tym roku tylko jednego złapałam w kolorach przyszedł 1-dniowy mróz -5 i liście zbrązowiały i mam czekolady.
U nas dzisiaj cały dzień mglisto ale ciepło.
Już koniec ciepełka.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:51, 01 lis 2022

Do góry
Przepis za pół godziny będzie na priv
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:44, 01 lis 2022

Do góry
zawitka napisał(a)

No jak mi powiesz ze to nie one !!!!!!

Kropki na nich są te co sa schowane pod kwiatkami mają je białe ale jak sie dobrze przyjrzysz to są i czarne .Nawet próbowałam żeby je usunąc bo myślałam ze to ziemiaale nie to kropeczki czarne .No to co z nimi robić zostawić w ziemi czy hodować w domu?????

To białe to rosa

Poniżej widać te bordowe kropki. Zresztą na tych młodych też widać. Już jesień i się zmieniaja Powyżej sadzonki z tego roku poniżej z zeszłego roku.
Wg mnie twoje to są młode siewki gaury z tego roku. Popatrz na brzegi liści jakie podobne. Nie usuwaj ich. Nie spiesz się też wiosna z pieleniem co najmniej metr od krzaczka matki.

U mnie jeszcze fotki są.

Bawarka 12:05, 01 lis 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Jesien hortensja debowa sie zaczela...
To moja pierwsza z tej odmiany, dlugo sie przed nia bronilam.

Jeszcze hortku dębowej nie mam, ale jest piękna i zapotrzebowanie moje zrealizuje gorzej z posadzeniem gdzie.
Kasiu a to zawilce za hortensja rosną? Wygląda to jakby kwitł powojnik Rubens, ale to nie wiosna.
Pięknie to wygląda.
Jeżeli chodzi o lotosy z nadmiaru też może głową boleć i trzeba oddawać w dobre ręce. Masz dobrą rękę do nich nie ma co ukrywać.
Piękny ogród, ciekawe rośliny, ale musi być też łagodny klimat aby takie nasadzenia mieć.

Pozdrawiam z mglistej Wawy, ale jest ciepło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies