niezwykle mi się podoba to co napisałaś bo u mnie tez zazwyczaj nie wyglada wykwintnie a całkiem dobrze smakuje
kalina juz kwitne??? chyba to New Dawn - ja taka kiedys sobie kupiłam i w drugim sezonie wymarzła ...nie doczekałam kwiatów a ponoc ładny zapach maja kupiłam na pocieszenie angielskie ... te tez maja cudowny zapach tyle ze w maju
moja kalina jak widac dopiero zaczyna, te na fotkach tych pierwszych to kalina kolo poczty w miescie, zakochalam sie w niej i na wiosne kupilam swoja wlasna moja dopiero rozwija paczki. Troche mala jeszcze jest do tej pocztowej nie dorasta ale coz poczekam a tym czasem ciesze sie, ze juz pierwsze kwiatki beda lada dzien. Myslalam, ze dopiero w styczniu beda.
Ciasto z fasoli? Chetnie bym takie sprobowala. Niestety, tylko ja z mojej rodziny lubie probowac nowosci. Ostatnio zrobilam falafel i Hirsotto, czyli rosotto z prosa z warzywami i zarowno M jak i corcia krecili nosami.
Pieknie kwitnie kalina. Warto miec jakies o tej porze kwitnace drzew w ogrodzie. Do wiosny jakby krocej
Sylwio ale która kalina???
PS o to zdjęcie chodzi?
Bo tak teraz się dopatrzyłam, że odpisałam Asi i wstawiłam tą fotke.. i mogło wynikać, że to kalina. Ale to mój nowy nabytek (a w zasadzie nabytki) -klon pospolity 'Columnare', jeszcze w donicy. w przyszłym sezonie je dokarmię.
To wielbicieli sosen jest więcej bo i ja z Emem się zapisujemy, choć większość naszych jest nn.
Fotki z korą cudne, ale powiedz mi czy kalina takie listki cały sezon miała? Czy dopiero teraz jesienią? Bo jeśli wcześniej też to ma chyba jakieś niedobory pierwiastków
Asiu z montany jestem bardzo zadowolona. Piękna, bezproblemowa i cudownie się przebarwia. A krzew o który pytasz to zwykła kalina koralowa 'Compactum'.
Mirko cudowny... patyczków nie wyrzucę jeżeli będę cięła. Kwitnie cały czas odkąd go kupiłam, tj od lipca.
Witaj Asiu. Ja właśnie "siedzę " u ciebie... jak ja zazdroszczę tej kopary... A klon warty zasadzenia.
No Monty ma chyba niezłą ekpię.
Mam nadzieję że są jeszcze Twoje kaliny w szkółce. Nie byłam.Mam szanse jutro jak będę wracać od lekarza. Nie dałam rady ale nie zapomniałam.
zostawię igliwie na tej rabacie do wiosny.
kalina od Sylwuśki ślicznie się wyzłociłą
i jeszcze jeden niekonwencjonalny karmnik - doniczkę na kwietniku położyłam w poprzek i do środka dałam michę samego dobra dla skrzydlatych .
Ewo, też zostawiłam dwie pelargonie, jedną białą z dużych donic i jedną fuksjową na sadzonki
Pomiędzy żywopłotem a rabatą jest trawa na szerokość dwóch kosiarek. Musi być dojście do przycinania żywopłotu.
kalina zaczyna
Widzę, że ostro działasz w ogrodzie. Wszystkie prace wykonane jak na filmiku u Monty Dona. Efekty będą widoczne w przyszłym sezonie.
Jak tam moja kalina?
Moja koralowa jeszcze nie kwitła bo to kurdupelek sadzony pod koniec lata. Kwiatami Burkowoodi będę cieszyć się wiosną. Zastanawia mnie jaka Kalina kwitnie o tej porze roku, może widziałaś Kalinę bodnantską 'Dawn'
Przyznam że dla niej miejsce znajdę.
Z wymienionych przez Ciebie mam tylko Kaliny, koralową i burkowooda. Na Oczar mam chęć, ale miejsca na wszystkie zachciewajki zaczyna brakować.
Muszą wystarczyć fotki.
oj tak teraz to juz do marca tylko fotki nam zostaly. No chyba, ze na parapecie cos zakwitnie (u mnie wlasnie grudnik zaczal). No i moze kalina i hamamelis beda juz w lutym.
Kasia, czy te derenie można prowadzić jak niewielkie drzewka czy będą zawsze dążyć do bycia krzewem? Nie wiesz czy pod nimi można grzebać w ziemi, czyli mieć byliny, przesadzać rośliny.Jak się korzenią, płytko czy głęboko?
Szukam niewielkiego drzewka, które będzie miało koronę na wysokości ponad 2 m i będzie miało szeroką koronę.
Tylko one b wolno rosną, boję się że nie doczekam takiej formy Twój piękny, ale jak na 7 lat to b wolno rośnie