Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:52, 16 lut 2018

Do góry
u nas tez pruszylo w nocy, lekko przypudrowalo a teraz znow ocieplenie wiec wszystko sie topi. Karmnik juz odkryty przez sikorki mamy teraz przy sniadaniu kino bambino

a urlop spedzam oczywicie na szyciu
Ogród Cioci cz. 3 09:51, 16 lut 2018
Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Pierwsze krokusy były u Kasika w ZG już końcem stycznia. U mnie pomimo śniegu też już są Nie tylko krokusy, chwasty też w tym miejscu mają raj

to jest pierwszy sezon kiedy pierwsze krokusy na forum nie sa wrocławskie

Pozdrawiam Gosiu)) ....niebawem sie zacznie wyczekiwane ogrodniczkowanie
Ogród w Klein Kottorz 09:37, 16 lut 2018

Do góry
Kochani, ja cały rok spędzam pod palmami

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:36, 16 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A ja sobie ostatnio siedzę, rozmyślam, "rysuję" jak by tu zaplanować te moje puste kawałki rabat. Ale idzie mi to tak maskrycznie ciężko, że sama się już ze sobą męczę I tak najpierw muszę niby zaczekać na cebulowe, żeby nie zrobić im kuku wykopując jakieś rośliny do przeprowadzki...

Przypomnę moje rabaty do zagospodarowania w pierwszej kolejności.

To pierwsza:

Wyobraźmy sobie, że jest pusto, a jedynie już jest posadzona róża Artemis przy płocie (dokladnie na wysokości przęsła) i od strony opaski Pashmina (tak ciut po skosie w lewo przez Artemisem). Prostopadła rabata ma szpaler lawendy na brzegu

Kiedyś już robiłam jakieś przymiarki wizualizacyjne, ale podejście drugie robie - pseudo zarys - jaka trawka posadzona miedzy Artemis i Pashminą mogłaby się tak fajnie przewieszac? Montana nie będzie za niska?

Na razie wstawiłam obie róże między nimi jakaś trawa z miarę wąskimi źdzbłami, przetacznik niebieski, potem Pashmina. Projektuję przy założeniu, że wszystko co tam rośnie chcę przesadzić.

Mogę tam zagospodarować liatrę fioletową, jarzmiankę Shaggy, Florence.
Ten mały suchy krzaczorek powyżej lawendy to agrest eMa- nie ruszamy... Pierwsza większa roślina po lewej tuż za kadrem to parkowa róża Cinderella (blady róż)

Kasia a długa jest ta rabata w lewo patrząc? co jest dalej?masz zdjęcie z dalsza?
chceszmieć różnorodną tam różankę? https://pl.pinterest.com/pin/166422148708534173/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708255483/
a może pójść w elegancki minimal https://pl.pinterest.com/pin/166422148708255733/ lub https://pl.pinterest.com/pin/166422148711343465/ ale tutaj to bardziej chodzi mi o dokupienie Artemisów i Pashmin do tego stipa i lawendy i to wszystko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wow Dopiero dostrzegłam Doczekałam się od Pani pięknego szkicu
Proszę tylko jeszcze o legendę

Edytuję bo zdecydowałam się zgadywać

I propozycja:

Trzy kule bukszpanowe na pniu, miłorząb Mariken, wokół bukszpanów żółte żurawki

II propozycja
buk, śliwa?, trzy trzmimeliny na pniu, zielone żurawki wokół bukszpanów?
Ogród w remoncie 09:07, 16 lut 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Niby odłożyłam rozważania nad zaplanowaniem tej mojej rabaty ze świerkami i sosnowym niwakiem ale nie mogę zupełnie przestać myśleć o tym miejscu. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Gdyby przedzielić ten teren żywopłocikiem,taką niby obwódką zimozieloną i od strony ronda przy altanie dać jakieś niewielkie drzewka najlepiej kolumnowe?

???

Myślę....
Linię żywopłotu poprowadziłabym trochę inaczej, ale to detal.
Taki żywopłot trzeba byłoby powtórzyć w innym miejscu - gdzie?
Powinien mieć różną wysokość: wysoki przy świerkach, niski przy niwaku;
coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/163748136425772541/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859235313/

Kolumnowe powiadasz? I nieduże? To byłyby chyba amanogawy i/lub kruszyna fine line.
A co pod nimi?
Nowocześnie z różAnką :D 09:05, 16 lut 2018

Do góry
Kolejna rzecz nad którą myślę. Ognisko
miało byś coś jak u siaki, betonowe z ławkami po bokach i dodatkowo ruszt jak u Gosi malkul.

ale wczoraj przeglądając Gosi wizytówkę pomyślałam że fajnie by było mieć obok miejsce gdzie będzie się można schować gdy zacznie padać. coś w stylu Gosi tylko że z dachem

moze macie jakieś praktyczne wskazówki jakie powinno mieć wymiary takie miejsce czy jakieś ładne inspiracje na takie połaczenie ogniska z zadaszoną altaną?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:54, 16 lut 2018

Do góry
Gosia jakie u Ciebie ma wymiary to miejsce

zmieniłabyś coś? powiekszyła?poszerzyła? jakies praktyczne uwagi?
miało być u mnie tylko ognisko ale pomyślałam wczoraj oglądając setny raz twoja wizytowkę że skoro na tarasie nie mam przeciwdeszczowej osłony to może tam zrobię. wiem że u ciebie dachu nie ma, ja muszę coś wykombinować
Bukiety 08:53, 16 lut 2018

Do góry
Ogród Mirelli 08:49, 16 lut 2018

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:46, 16 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)
Mam pytanie, czy są w ogóle jakieś zimozielone drzewa, na pniu min. 180 cm?
Mam obecnie 4 klony. Myślałam, ze zimą nie będzie mi przeszkadzał widok domu sąsiada, jednak okazało się inaczej.

Ostatnio widziałam na okolicznym osiedlu tego typu sosny/jodły (?) lecz nie wiem czy to nie będą wielkie drzewa. Mi chodzi raczej o coś do małego ogrodu.

Możesz taką formę wyprowadzić ze świerka serbskiego, kula na pniu.
Ogródek Iwony II 08:37, 16 lut 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, róża biała pnąca - Schneewittchen, dostaliśmy na urodziny zamiast ciętego kwiatka - wtedy 3 róże u nas zamieszkały. Kwitłą do mrozów. Szybko przyrasta.
Musiałam jej znaleźć miejsce.
Tu pisałam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=778#post_8
A potem Zbyszek zrobił pergolę

Pierwszy raz widzę to miejsce u Ciebie - bardzo mi się podoba
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:34, 16 lut 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Pomozcie mi prosze, bo mysle od tygodni i nie wiem co robic. Chcialabym cos przewieszajacego sie, by zakryc te betonowe palisady. Najlepiej cos zimozielonego. Gleba gliniasto-piaszczysta, slonce do 11. Posrodku sa hortensje ogrodowe. Myslalam nad hakenochloe ale musialabym ja ograniczyc by rosla tylko przy palisadzie. Bo usuwanie wiosna lisci spomiedzy hortensji mi sie nie usmiecha. Myslalam nad the beatles ale podobno sie roznosi. Myslalam nad frosted curls ale nie jestem przekonana do koloru. Moze macie jakies inne pomysly?Cos co da sie pogodzic z hortensjami i wyeksponuje cisa, bedzie wokol niego roslo?Bardzo lubie hakone ale ona na zime traci liscie.

Trzmielina 'Emerald'n Gold gęsto i potem jak oblezie palisadę to ją w taki płaszczyk przycinać poziomo i zaokrąglać.

Chodzi o to żeby otulała te palisadę oraz kulę szczelnie

zdjęcie

drugie zdjęcie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 16 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)

Może doradzisz Danusiu jak przekształcić tę rabatę? To miała być wizytówka domu, jest przy samym wejściu a wyszło takie misz-masz

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:29, 16 lut 2018

Do góry
Mam pytanie, czy są w ogóle jakieś zimozielone drzewa, na pniu min. 180 cm?
Mam obecnie 4 klony. Myślałam, ze zimą nie będzie mi przeszkadzał widok domu sąsiada, jednak okazało się inaczej.

Ostatnio widziałam na okolicznym osiedlu tego typu sosny/jodły (?) lecz nie wiem czy to nie będą wielkie drzewa. Mi chodzi raczej o coś do małego ogrodu.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 08:15, 16 lut 2018

Do góry
Fotka z dzisiaj, trochę śniegu spadło rano .
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:14, 16 lut 2018

Do góry
No patrz! To ja już rozumiem zachwyt nad stolikiem na insta

Będę spamować, a potem pokasuję. Zdjęcia lokalne
Sam stolik nie za ciężki, ale rzeźbienia w pieńku da się zrobić. Bardzo mi się podobają.

Ten drugi obfocę z bliska, to co wrzucę.

BTW. Zrób betonowy, zrób! Może i ja zamówię u Ciebie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:07, 16 lut 2018

Do góry
Efffa napisał(a)

Mogłaś to zdjęciami podkleic,lubię patrzeć na Twój ogrod

Ja tu spamuję, ile wlezie
A co.do tej zmiany, to jeszcze nie zaczęłam planować na papierze. Może po powrocie z ferii.
Tymczasem pozdrawiam z Zakopanego!
Ot, taka rabata za oknem

Ogród w remoncie 08:06, 16 lut 2018

Do góry
Niby odłożyłam rozważania nad zaplanowaniem tej mojej rabaty ze świerkami i sosnowym niwakiem ale nie mogę zupełnie przestać myśleć o tym miejscu. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Gdyby przedzielić ten teren żywopłocikiem,taką niby obwódką zimozieloną i od strony ronda przy altanie dać jakieś niewielkie drzewka najlepiej kolumnowe?

???
Zakręcony ogród 08:03, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Za wąska rabata Ile ma szer?

Danusiu ona ma teraz inny kształt ( koło ) i jest szersza niż na zdjęciu.
Dla zobrazowanie zdjęcie juz z nowymi kształtami z wymiarami.W najwęższym miejscu ok 2 m w najszerszym 4m. Ale nie ma problemu jeżeli jeszcze trzeba powiększyć Ja już w wir wycinania się wkręciłam i mąż już nawet nie marudzi bardzo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies