Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:32, 11 kwi 2018

Ruszyły hortensje i kosodrzewina Pumilio. Niedługo trzeba będzie uszczykiwać im świeczki, żeby się ładnie zagęściły.

Z miniaturowych narcyzów w niektórych miejscach nie było żadnego pożytku. Podmarzły. Nieźle zapowiadają się czosnki i piwonie. Na modernizowanej rabacie podokiennej wsadziłam jesienią świdośliwę. Sadzonka była mizerna i długo musiałabym czekać na spodziewany efekt. Dzisiaj dokupiłam większy egzemplarz i posadziłam obie do jednego dołka.

Wciąż nie mam dobrej opinii o azaliach japońskich. Nie wiem, czy kiedykolwiek zakwitną. Klon pensylwański przezimował bez szwanku.

Pogoda wciąż słoneczna. Można przysiąść na tarasie i cieszyć oko tym, co rośnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 19:49, 11 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam dwie magnolie. Obie kupowane jako 30 cm patyczek. W tym roku wyglądają tak

Może dożyję kwitnienia.

Super!
Uwielbiam magnolie
tulucy 20:22, 11 kwi 2018

Ogród wiadomo że pięknie, ale ślimor? z tą zaskoczoną miną.. debeściak...
Gruszka_na_w... 20:36, 11 kwi 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Super!
Uwielbiam magnolie

Unikałam jak ognia sadzenia wydelikaconych, wrażliwych roślin, a magnolie do takich zaliczam. Te dwa patyczki zjawiły się niespodziewanie. Póki co rosną. Jeszcze nie mam do nich stosunku emocjonalnego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:39, 11 kwi 2018

tulucy napisał(a)
Ogród wiadomo że pięknie, ale ślimor? z tą zaskoczoną miną.. debeściak...

Ślimor to darowizna od osoby wizytującej ogród. Wygląda refleksyjnie. Skłania mnie do myślenia o tym, czy jego żywi pobratymcy znowu zaatakują. W pobliżu rosną funkie.
mrokasia 20:56, 11 kwi 2018

Pumilio już takie świeczki ma???
Gruszka_na_w... 21:04, 11 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Pumilio już takie świeczki ma???

Ma. Sporo ich mam w ogrodzie. Będę miała zajęcie.
Zana 22:38, 11 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ślimor to darowizna od osoby wizytującej ogród. Wygląda refleksyjnie. Skłania mnie do myślenia o tym, czy jego żywi pobratymcy znowu zaatakują. W pobliżu rosną funkie.

Prowokacja?
mira 23:59, 11 kwi 2018

Obejrzałam te duże kadry z ogrodu - pięknie

ja z warzywnika nie wychodzę - coś wolno mi idzie

kiedy sadzi się pory i selery? muszę kupić sadzonki, wiem że nie za wcześnie ale nie wiem kiedy
AgataP 08:51, 12 kwi 2018

Pory i selery - nie ma ich jeszcze u mnie na ryneczku. Ale jak mawia mój wuj - jak gospodarze posadzą u siebie, to nadwyżki wystawią na sprzedaż
Ot taka myśl rolnika

Gruszko czemu nie lubisz azalii japońskich? w planach miałam ich sadzenie, bo takie piękne są u Bożenki... ale teraz mnie zastanowiłaś...

U mnie kosodrzewina też cięta, moja ma z 18 lat jest kompaktowa i gęsta przez to.