ten nawóz to u mnie na trawnik idzie .....choc nawozenie to mi sie wydaje że to temat indywidualny bo ja jednak lubie te granulki kurskie czy bydlece ..i rózne gnojówki i biohumus ...sztucznych uzywam zdecydowanie mniej ...i bardziej sporadycznie.
ooo to będziesz miec kompleksową pomoc ...oby tylko wzajemne zrozumienie było ....bo z eMami to róznie bywa ...człowiek mówi swoje ...a ten i tak robi co chce ...bo tak sobie akurat bzdurnie umyslał
Możesz spać spokojnie, jest i jeszcze długo będzie z czego wybierać.
Dużo z tego co mi opowiadał, bardziej interesujące jest dla hodowców, niż takich ogrodników jak my.
Ale np powiedział, że do nawożenia stosuje Yara Complex i polecał użyć tego na wiosnę
To jest ogrodnik, który zajmuje się ogrodami 2 moich znajomych i ma przeszłość budowlańca - dla mnie idealnie, bo na początek zajmie się u mnie budowaniem.
Generalnie to będzie ktoś, kto będzie robił ciężkie prace w ogrodzie, na które mój eM nie ma czasu.
- zaokrąglona jest ścieżka z kostki brukowej
- rabaty ograniczone tą kostką wokół domu (czyli front i bok aż do tarasu)
- rabaty w narożnikach (to można w łatwy sposób zmienić)
- prosta jest rabata z umbrami
- rabata z grabami
- ścianka będzie prostokątna
- miejsce na siedzisko też w kształcie prostokąta.
A pokusiłabyś się o narysowanie tych linii wg Twojej koncepcji?
Zdjęcie bez wymiarów, do opracowania
Cały czas trawnik musiał sobie radzić sam, mimo, że od 2 lat wszystko do zrobienia nawadniania leży w garażu, eM to chyba na emeryture musiałby pójść, żeby mieć czas mi to zrobić - tylko znając życie on się wiekiem emerytalnym przejmować nie będzie, dlatego oboje się cieszymy, że zrobi nam to ktoś inny.
Stwierdziłam, że wrzucam na luz, nie muszę ich mieć już teraz, tym bardziej jak zobaczyłam ile on tam tego jeszcze ma
Wyobraź sobie, że Pan mi podesłał maila z cała serią zdjęć swojej kolekcji, a wczoraj wisiałam z nim z godzinę na telefonie i zdradził mi trochę tajników ich uprawy i pielęgnacji
Oczywiście wspominał, że mu jedna Pani niedawno ogołociła plantację z kul na pniu
Iwonka, pobuszowałam wczoraj po Twoim wątku, super Ci wszystko porosło - w tym roku już widać, że ogród zapowiada się bajecznie.
Szczególnie przyglądałam się tej rabacie z rozchodnikami, stipą i seslerią jesienną - teraz mam wrażenie, że przeważają na niej rozchodniki, trawki są jeszcze mało widoczne, to faktycznie tak jest?
Jak szeroką masz tą rabatę?
Tam są dwie odmiany rozchodników?
w projekcie była chyba tylko stipa, seslerię dołożyłaś od siebie?
Teraz na pewno to przekonywanie idzie dużo prościej niż rok, czy dwa lata temu.
Dziś eM miał mi z Wa-wy jechać pod Poznań po cisy - sam od siebie zaproponował, że to zrobi i nie ma problemu
Ale w donicach Pan miał tylko kilka, które mi odpowiadały, resztę musiałby kopać z gruntu i stwierdziłam, że wolę nie ryzykować - zarezerwowałam je, a pojedziemy po nie wiosną.
Serio? w takim razie warto pomysł przemyśleć, tym bardziej, że wiosną na pewno nawadnianie będzie robione - gdybym miała na eMa liczyć to tego "na pewno" bym nie napisała, ale w końcu znalazłam Pana, któremu będę mogła powierzyć część prac w ogrodzie.
W planach chce też ująć to miejsce gdzie teraz jest plac zabaw, żeby w przyszłości nie trzeba było nawadniania trawnika przerabiać.