Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Pogubiłam się po drodze... 17:48, 03 cze 2016

Do góry
zawartosc i stan paczki
hakone ładne, jak dla mnie oczywiście, na przód

Turzyca Prairie fire

ML z trzech jak nic wyjdzie jedna, marne

turzyce Bronca i Buchanana są w porządku

smialek darniowy Goldtau i Rozplenica japoska
Pszczelarnia 16:44, 03 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania, myślę, że jednak pisałaś to na ostatnich nogach....

Nie zgadzam się z tym, jakoby wszyscy sadzili pod linijkę hortki, żurawki i coś tam jeszcze - ja myślę, że my generalnie kierujemy się (nawet niechcący) pewnymi trendami, wzajemnie się inspirujemy i nakręcamy na te same rośliny. Ale te same posadzone rośliny w każdym ogrodzie mają się inaczej i inaczej wyglądają, więc nie ma monotonii.

Ja myślę że rozplenica z rozchodnikami i jeżówkami teraz to takie żelazne zestawienie jak niegdysiejsze żurawki - hortki. Najważniejsze, żeby te rośliny miały się dobrze w naszych ogrodach i nas cieszyły.

Ewa, zgadzam się z Tobą w 100%
Pszczelarnia 15:59, 03 cze 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Pod wpływem O. wszyscy sadzą głownie pod linijkę hortki, żurawki i coś tam jeszcze .. (...)

(...)

Ania, myślę, że jednak pisałaś to na ostatnich nogach....

Nie zgadzam się z tym, jakoby wszyscy sadzili pod linijkę hortki, żurawki i coś tam jeszcze - ja myślę, że my generalnie kierujemy się (nawet niechcący) pewnymi trendami, wzajemnie się inspirujemy i nakręcamy na te same rośliny. Ale te same posadzone rośliny w każdym ogrodzie mają się inaczej i inaczej wyglądają, więc nie ma monotonii.

Ja myślę że rozplenica z rozchodnikami i jeżówkami teraz to takie żelazne zestawienie jak niegdysiejsze żurawki - hortki. Najważniejsze, żeby te rośliny miały się dobrze w naszych ogrodach i nas cieszyły.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:59, 03 cze 2016

Do góry
fenkuł od Justyny już ma właściwy kolorek
i tę zwiewność, połączyłam go z rutewkami

miłorzęby, przytulam się do emowego

kolejny liliowiec kwitnie i tegoroczne patyki anabelki

i trawa Samba
będę obserwować różnice, bo podobna do Rubrum, ale ciut ma większe i szersze liście
dokładnie rozplenica Summer Samba
i u siebie tyle, teraz do was, bo jutro wybywam w gości, zwiedzac różany ogród, po powrocie robota w swoim ogrodzie i czasu nie będzie
To miejsce trzeba kochać 14:01, 03 cze 2016

Do góry
Wzdłuż ogrodzenia posadzone świerki serbskie, przed nimi "kule" bukszpanowe. Nie były kulami jak je kupowałam, były po 20 zł i całkiem duże. Bedę je formować. Pomiędzy bukszpanami lawnda. Posadziłam już kilkanaście krzaczków ale malutkie i jeszcze ich nie widać.

Po prawej miały wzdłuż płotu miały być brzozy doorebos podsadzone rozplenicą. Rósł tam już jeden platan całkiem ładny. Baliśmy się, że przy przesadzaniu nam padnie i dokupiliśmy jeszcze dwa platany. A więc zamiast brzóz 3 platany. Z tyłu żywopłot z cisa Hicksi.

Stwierdziłam, że zanim rozplenica wystartuje będzie chwastów co niemiara. Dostadziłam do rozplenicy rozchodniki mr goodbud mam nadzieje.
Posadziłam też berberysy Maria, a przed nimi chcę posadzić żuraki. Myślałam o carmel lub jakiejś innej pomarańczowej.
Wąski cienisty przedogódek 08:00, 03 cze 2016

Do góry
ewalm napisał(a)
Albo turzycę 'Ice dance' w cieniu a w słońcu niskie rozplenice 'Liitle boy' albo 'Little bunny', pomieszane nieregularnie z niskimi liliowcami 'Stella d'oro'(wystartuja dużo wczesniej niż rozplenica) i trochę wysokich białych czosnków za bukszpanami

Kupiłam turzycę ice dance. Posadziłam. Zostaje. Ładna jest i pasuje. Rozplenic małych nie było ale jeszcze poszukam.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 06:35, 03 cze 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Mam wrażenie, ze wszystkie Twoje rośliny są w przyśpieszonym stadium w porównaniu z moimi. Ostróżki jeszcze u mnie w pąkach. Twoja stipa taka dorodna. Moja malusieńka w porównaniu, ale za chwilę sama zobaczysz
Rabatka-jęzor bardzo mi się podoba

Ewa inaczej być nie mogło. Stipa w ilości ośmiu sztuk nie mogła wypaść blado. Podobnie jak jedyna rozplenica od Przemka. Starałam sie dbać o nie jak najlepiej. Jeszcze trochę muszę powalczyć o rozplenicę, by nic jej nie zerzarło. Wszystkie trawy sadziłam tego samego dnia. A ostróżki, cóż sama nie wiem jak się to stało
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:46, 02 cze 2016

Do góry
Najbrzydza w zeszlym roku rozplenica narazie najladniejza

Rdest

Molinia ed

Sesleria jesienna dalej z grubymi źdźbłami
Mirkowy ogród (początki) 09:55, 02 cze 2016

Do góry
Kasiu ta rozplenica u mnie jeszcze w wielodoniczce rośnie.W weekend dopiero będę miała czas na posadzenie na działce.Podlewam jak ziemia przeschnie.Jak rosła na działce w zeszłym roku to mało podlewałam i rosła super zakwitła pałkami pieknymi i miałam nasionka.Wiesz jakie było gorące lato i dała radę wiec nie potrzebuje dużo wody ale jedzenia tak
Ogród wśród pól i wiatrów 09:51, 02 cze 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Ja właśnie wczoraj trafiłam kwitnącą i strasznie się ucieszyłam, że to właśnie TA Z tymi nie kwitnącymi to loteria jest, już raz się nacięłam, teraz uważam. Trawka o którą pytasz to rozplenica, chyba hameln, ale pewności nie mam. Kupiłam 3 lata temu w tesco, pod nazwą super precyzyjną nazwą "trawa ozdobna"!!
tak właśnie myślałam że to hameln, moje podobne tylko śmieszne w tym roku bo od połowy odbijają reszta chyba zgniła, wczoraj zaczęłam te suche skubać to normalnie jak zgniłe. Takie będą śmieszne pół-kępki
Ogród wśród pól i wiatrów 09:39, 02 cze 2016

Do góry
iwka napisał(a)
piękne te piwonie kupiłaś, chyba nawet takie same jak moje ja nigdy jeszcze u siebie nie trafiłam kwitnących w ogrodniczym, moje wszystkie dostane jedną białą kupiłam, tzn kłącza i gdzieś zginęła w tłumie
a mnie ciekawi co to za trawka między cisami a hostami, rozplenica jakaś?

Ja właśnie wczoraj trafiłam kwitnącą i strasznie się ucieszyłam, że to właśnie TA Z tymi nie kwitnącymi to loteria jest, już raz się nacięłam, teraz uważam. Trawka o którą pytasz to rozplenica, chyba hameln, ale pewności nie mam. Kupiłam 3 lata temu w tesco, pod nazwą super precyzyjną nazwą "trawa ozdobna"!!
Ogród wśród pól i wiatrów 09:30, 02 cze 2016

Do góry
piękne te piwonie kupiłaś, chyba nawet takie same jak moje ja nigdy jeszcze u siebie nie trafiłam kwitnących w ogrodniczym, moje wszystkie dostane jedną białą kupiłam, tzn kłącza i gdzieś zginęła w tłumie

a mnie ciekawi co to za trawka między cisami a hostami, rozplenica jakaś?
Mirkowy ogród (początki) 08:45, 02 cze 2016

Do góry
Rozplenica Bleck aż mi się jej nie chce wsadzić bo cała zeszłoroczna produkcja nie wystartowała.Dam jej chyba ostatnią szansę.Werbena szaleje w weekend idzie do ziemi.Bardzo ładne mam sadzonki kocimiętki.

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:57, 01 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Michał a jakie trawy planujesz na melodii traw? Masz już wytypowane?

Hmmmm, ciężko powiedzieć, ale wiesz wiem co bym chciał mieć na rabacie, tylko zobaczymy co będzie z czym grać…
Dużo będzie zależeć od podpowiedzi Przemka oraz wszystkich WAS
Na ten czas moimi faworytami są Rozplenica Moudry, mam tylko 1 sztukę, może inne ich odmiany, Stipy różne, choć będę szukał wieloletnich, jakieś Carexy się pojawią oraz może Miskanty, tylko… na skarpie? Nie do końca tam je widzę…
Nie mogę się oprzeć Kleine Fontane chcę go mieć, jak nie tu, to znajdę mu inne miejsce Strasznie mi się podoba
Nie mam Red Baron jeszcze, i Hakone innych odmian niż AllGold i Aureola.
Tawuła też jest opcją...

Pewnie jakiś akcent z "kwiatuszkami" się również pojawi….
Czas pokaże.
Możemy już zacząć dyskusję, do obsadzenia rabata - skarpa przy planowanym basenie, długość ok 7m, szerokość, czyli wysokość skarpy to ok 2,5m
Ogród bez roweru 22:32, 01 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Marysiu, Amazony trzeba już wykopać - krzyżyk im na drogę.
Bronze Form wykopać, przekroić nożem jak ciastko na 4 i posadzić

Rozplenice można jeszcze podzielić - podkop pół kępy, przekrój nożem, wykop tą połówkę, a drugiej nie ruszaj. Masz już dwie, a jak połówka duża to i trzy

siewki traw już są duze i co tu dużo gadać, duże kępy jak miały ruszyć to ruszyły. Te co nie ruszają, cóż, pogrzeb im wyprawisz w kompoście.

Witaj Toszka.

Bardzo mi miło, że do mnie wpadłaś. Czytając różne wątki często spotykam Twoje wpisy i jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy i tego jak się nią dzielisz. Zwykle to wiedza ogrodnicza, ale ostatnio jak czytałam u Iwki o Twoim sposobie na przekonanie młodego obywatela, że warto się uczyć to ... no cóż... nie wpadłabym na to.

Dzielenie traw (i innych roślin) na części to moja specjalność. Kupuję, dzielę, sadzę. Bronze Form, które mam, też powstały w wyniku podziału. Zastanawiam się czy jest taka trawa, której nie dzieliłam. Chyba tylko rozplenica Little Honey.

Z Bronze Form jeszcze czekam, bo nie jest mi łatwo na 100% stwierdzić, które są martwe. Sądziłam, że większość padła, bo jakoś nie ruszyły po cięciu. Ale potem zauważyłam maleńkie kłoski. Więc się jeszcze wstrzymam aż te kłoski wyraźnie się pokażą. Po kolorze to ja nie jestem w stanie stwierdzić, które są martwe.

A Amazony wykopię. Tylko jeszcze najpierw muszę wymyślić czym je zastąpić.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:38, 01 cze 2016

Do góry
LUTECZKA
szukaj, jest super i dzięki
ROZAJERYCHA
cmokam mocno i powodznia z ogrodem
ENSATA
carex Elata super zimuje i szybko rusza, rozplenica Samba nie zimuje
OLIWKA
Kasiu ratuj, napisałam u ciebie i dziękuję

wiciokrzew włoski
Mój nowy stary ogród 11:14, 01 cze 2016

Do góry
katel napisał(a)
Pewnie to nie rozplenica Vertigo tylko Rubrum i ja w tym roku dwie kupiłam Vertigo ale jakoś pewności nie mam.
Dziewczyny i ja właśnie odkręcam jedną imprezkę bo też chcę do Beatki

Na razie tylko jeden kwiat się pokazał, możliwe że zamienione, bo vertigo miałam przez dwa poprzednie sezony i nigdy nie zakwitło

Jest szansa na spotkanie
Mój nowy stary ogród 22:29, 31 maj 2016

Do góry
Pewnie to nie rozplenica Vertigo tylko Rubrum i ja w tym roku dwie kupiłam Vertigo ale jakoś pewności nie mam.
Dziewczyny i ja właśnie odkręcam jedną imprezkę bo też chcę do Beatki
Ogród z uśmiechem 22:22, 31 maj 2016

Do góry
Zanim poodpowiadam wkleję trochę zdjęć z dzisiejszego popołudnia

Jakas lilia , która posadziłam w ubieglym roku i o niej zapomnialam

Miłorząb Mariken ale nie na pieńku tylko na ziemi

Jedyna rozplenica, która łaskawie przezimowała we właściwy sposób i jestem jej za to nad wyraz wdzięczna

I taki tam widoczek

cdn
To tu... 11:50, 31 maj 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Magda z czym masz zamiar buka skomponować, uchyl rąbka tajemnicy

Najchętniej z ogrodzeniem frontowym... Bez niego za bardzo sobie na froncie nie poszaleję. Ale w okolicy buka będzie zywopłot cisowy, obwódka i kulki buksowe, lawenda, rozplenica, może róża. Zobaczymy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies