Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

leon60 22:04, 22 cze 2016

babka napisał(a)

Dzięki Oluś będę się u Ciebie konsultować w sprawie roślinek oczkowych ok ?

no jasne
Anda 22:13, 22 cze 2016

babka napisał(a)

Uetersener Klosterrose
Róża Jasmina
Perennial Blue
Rosengarten Zweibrücken
Róża Eden Rose 85

NIe ukrywam, że moją faworytką jest Eden Rose.
Co myślisz ?
Generalnie szukam róży na 2,5 - 3 metry

Jak decyzja zapadnie to będę drążyć temat w sklepie

To o ten plebiscyt chodzi?

Wszystkie te róże są świetne, ale na żywo widziałam chyba tylko dwie.. Edenkę widziałam kwitnącą na pergoli i wygladała pięknie. Niestety nie pachnie. Rosengarten Zweibrücken pachnie ślicznie i intensywnie i ma fajne, miękkie pędy, które można doskonale prowadzić. Na dodatek ma mało kolców.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
babka 23:23, 22 cze 2016

Zana napisał(a)
Przeczytałam sobie wszystko co zaległe u Ciebie, suuuuper masz pomysł z oczkiem, będzie pięknie. Jeżeli kusi Cię opcja droższa, ale bardziej efektowna to może warto poczekać. Wiem, że chciałoby się już! (sama tak mam, a potem poprawiam!), ale potem możesz żałować.
Rozplenica, jeżeli to wschodnia, to może być problemowa w zimowaniu (jakiś czas temu zgłębiałam temat, ale trudno o informacje). Ja chciałam kupić wschodnią, odmianę Karley Rose, ale chyba zrezygnuję. Fakt, że one kwitną wcześniej niż te pozostałe. Oglądając zdjęcia zachwyciłam się Twoimi jeżówkami, a potem czytam że to odmiana Glowing Dream i się uradowałam, bo 3 sztuki zamówiłam sobie tej właśnie odmiany. Z lustem też super pomysł mi się podoba. Prężnie działasz kobieto.

Bardzo fajnie, że też staniesz się posiadaczką GD, śliczne są i kwitną wcześniej od innych.
Ta moja rozplenica kotkami mnie nie zachwyca, jej kłosy wyrastają na dziwnych pędach z kolankiem. Wyglądają jak dziczki. Ale listki ma delikatne i jak narazie fajnie je przewiesza na rozchodniku. Zobaczymy czy przezimuje w tej donicy, jeśli nie trudno, płakać nie będę
Oczko chyba będzie musiało poczekać po przeanalizowaniu kosztów zaczynamy się skłaniać do wersji tańszej niestety. W orzeciwnym wypadku musiałoby zostać takie rozgrzebane do przyszłego sezonu. Trochę mi szkoda ale zawsze będzie można wrócić do pierwotnego planu
babka 23:25, 22 cze 2016

amelia_b napisał(a)
nawet głęboko będzie, to i nóżki będzie można pomoczyć fajnie że się Olu dzieje coś na plus, u mnie nici w tym roku z większych robót

No widzisz, nie do końca się i u mnie dzieje tak jak bym chciała. Łudzę się tylko, że co się odwlecze to nie uciecze
babka 23:27, 22 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Nie doradzę, ale ostatnio też skłaniam się do Eden Rose... Zbierałam opinie i Ci, którzy ją mają są zadowoleni... ponoć długo trzyma kwiat i go nie zwiesza jak pokazują na zdjęciach w szkółce.
Innych w sumie nie znam... Dla mnie warta uwagi jest jeszcze Uetersener Klosterrose, ale nic o niej nie wiem

To różyczka która też do mnie bardzo przemawia Dzięki
babka 23:28, 22 cze 2016

leon60 napisał(a)

no jasne

Zana 23:31, 22 cze 2016

Moje GD przyjadą jutro i już się nie mogę doczekać. Szkoda, że z oczkiem nie wyjdzie tak jakbyś chciała od razu. Ale kasa siła wyższa, co zrobić. Grunt, że wersja tańsza nie wyklucza realizacji tej wymarzonej. Kiedyś zrobisz tak jak byś chciała i tego trzeba się trzymać.
babka 23:31, 22 cze 2016

Anda napisał(a)

To o ten plebiscyt chodzi?

Wszystkie te róże są świetne, ale na żywo widziałam chyba tylko dwie.. Edenkę widziałam kwitnącą na pergoli i wygladała pięknie. Niestety nie pachnie. Rosengarten Zweibrücken pachnie ślicznie i intensywnie i ma fajne, miękkie pędy, które można doskonale prowadzić. Na dodatek ma mało kolców.

A nie wiesz jak długo kwitnie i czy kwiaty dlugo się utrzymują na pędach ??
Tym zapachem chyba mnie do niej przekonałaś
Chociaż nie jestem pewna czy byłby to dobry wybór bo ona ma kwiaty kremowe a sciana budynku też taka kremowo żółta.
babka 23:34, 22 cze 2016

Zana napisał(a)
Moje GD przyjadą jutro i już się nie mogę doczekać. Szkoda, że z oczkiem nie wyjdzie tak jakbyś chciała od razu. Ale kasa siła wyższa, co zrobić. Grunt, że wersja tańsza nie wyklucza realizacji tej wymarzonej. Kiedyś zrobisz tak jak byś chciała i tego trzeba się trzymać.

No tak właśnie Zamiast głębokiej wody ma być ciurkadełko ale kiedyś postawię na swoim
babka 23:34, 22 cze 2016

Chciałam pobuszować ale nie dam rady, oczy juz mi się same zamykają. Jutro do Was przyjdę Dobrej nocki dla wszystkich