Mam takie samo zdanie w kwestii rabaty Tylko ten mój M uparty
Fachowca zapytam po prostu o zwiększenie zasięgów we wskazanych miejscach i sekcje (zwalę na dociekliwość M) i ... zrobię mu test
To jest forum, należy założyć wątek, pokazać zdjęcia ogrodu, nie jest to konkurs ofert na projekt. Zapraszam nieustająco, ale to pytanie o ogród i projekt jest zbyt ogólnikowe.
Projektów kompleksowych tutaj nie robimy, motywujemy do samodzielnego działania. Podpowiadamy, są inspiracje. Moja 5 letnia praca przynosi efekty, działania forumowiczów także. Ogrody pięknieją jak widać
Niestety usuwam zdjęcia z pierwszego postu bo ściągnęłaś je z netu. Wątek o nowej roślinie zakładamy jeśli mamy jej zdjęcia i ewentualnie doświadczenia z uprawy. Nie wklejamy zdjęć nie swojego autorstwa.
Tak mnie to zdjęcie zainspirowało wczoraj, że jak dzisiaj pojechałam po krokusy (których z resztą nie bło) i trafiłam taką odmianę narcyzów, to kupiłam, aż 6 doniczek. Pozdrawiam.
Dziękuję Danusiu
W takim razie jutro dzwonię do "projektanta" i wnoszę uwagi
Co do tego paska na dole 17,00m x 2,40m to cały czas nie jestem zdecydowana - marzy mi się tam rabata z brzozami pożytecznymi, trawą min Red Baron, hostami i kwiatami sezonowymi i może jeszcze dereniem ale ... mąż ciągle się upiera przy trawniku (pracuję nad tym żeby go przekonać)i wtedy wystarczyłaby linia kroplująca
Dziękuję raz jeszcze za podpowiedź Jesteś wspaniała
Witek powiedział, że zraszacze rozmieszczone - może być, ale zasięgi są za małe, jeśli nie dolewają do siebie to może być źle. Można dać większe dysze, ale jak sekcje źle obliczone to zmiana dysz może spowodować, że w sekcji zabraknie wody i też nie doleje.
Wąski pasek na dole powinien mieć 10 zraszaczy nie 4.
Najbardziej przypomina mi to larwy bąka /bydlęcego? brązowego?/. Gdybyś podała orientacyjne wymiary /długość i grubość/ łatwiej byłoby je zidentyfikować.
Gardenarium
Poczwarka jest dość dobrze "zabezpieczona" i środki chemiczne na nią nie oddziałują. Na rolnice i drutowce sprawdzam dopiero mieszankę ekstraktów i tylko to mogę powiedzieć, że mieszanka octów wrotyczowo - piołunowego w pewnym rozcieńczeniu podziałała bardzo skutecznie, ale opuchlaków nie mam i na nich nie mogę tego sprawdzić. Ocet z tych ziół dlatego że można stosować również pod rośliny kwasolubne.
Źle, nieprofesjonalnie, niezgodnie ze sztuką, zraszacze powinny dolewać do siebie a nie dolewają, to oznacza nierównomierny opad na całej powierzchni,
Poza tym nie ma na rogu domu np, prawy górny róg? Toż trawnik w tym miejscu będzie cierpiał z braku wody.
Typowy oszczędnościowy projekt żeby robić a nie żeby dobrze podlało
Nie ma na środku lewy dolny trawnik i bardzo rzadkooo
Oznacz jeszcze północ. Bo jeśli w cieniu ten dolny lewy to jeszcze może by dało radę.
Tu gdzie R3 czerwony napis - za mało wody. To najbardziej radykalne błędy, ale jakby zaprojektować dobrze, to okaże się że trzeba dwa razy tyle zraszaczy dać. Fachwocy boją się robić dobrze albo nie umieją, w każdym razie najlepiej złapać klienta na tani system, a to, że nie będzie podlany ogród to już mało kogo obchodzi.
Ale nie wiem, nie znam odległości (wymiarów trawnika) ani stron świata.
Mam nadzieję, że rotacyjne ze statycznymi nie są w jednej sekcji, bo jak są to pogoń fachowca.