Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Jak zabezpieczyć nasadzenia przed zwierzętami? 17:20, 13 mar 2015

Do góry
pchla141444 napisał(a)
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w kwestii kotów w ogrodzie . Wlasnie wylazly z ziemi moje ukochane tulipany i ... naliczyłam ponad 20 cebul które zostały przez nich wygrzebane. Czy znacie jakies sprawdzone sposoby na te futrzaki w ogrodzie? Będę wdzęczna za pomoc.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 16:20, 13 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie się zdaje, że za bardzo poplątany jest ogród

Kiedy tak napisałaś o tym "poplątaniu" to uderzyło to od razu celnie we mnie i moje wariacje ogrodowe .

Mam ten sam problem "poplątania ogrodu", który wynikał przede wszystkim z dwóch podstawowych błędów popełnionych na samym początku:

1. Braku jednolitego planu
2. Braku doświadczenia w doborze i nasadzeniach roślin.

Cóż taka dola nas początkujących, których szczere chęci i pasja nie wystarczają jednak przy braku wiedzy i praktyki.

Pozdrowienia dla wszystkich "zaplątanych ogrodników"
System automatycznego nawadniania 09:37, 13 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten pasek na trawnik jest za wąski, rabata będzie lepsza. Moje zdanie ma siłe wodospadu

Tylko fachowcowi nie mów kto wniósł uwagi Zapytaj go jaka jest dla Twojego terenu ewapotranspiracja, jak nie będzie wiedział, to nie fachowiec.

Mam takie samo zdanie w kwestii rabaty Tylko ten mój M uparty
Fachowca zapytam po prostu o zwiększenie zasięgów we wskazanych miejscach i sekcje (zwalę na dociekliwość M) i ... zrobię mu test
System automatycznego nawadniania 00:00, 13 mar 2015

Do góry
Ten pasek na trawnik jest za wąski, rabata będzie lepsza. Moje zdanie ma siłe wodospadu

Tylko fachowcowi nie mów kto wniósł uwagi Zapytaj go jaka jest dla Twojego terenu ewapotranspiracja, jak nie będzie wiedział, to nie fachowiec.
Wasabi 23:06, 12 mar 2015

Do góry
Nie słyszałam aby u nas ktoś miał tę roślinę, ale poczekajmy może ktoś się odezwie.
Ogród 23:03, 12 mar 2015

Do góry
To jest forum, należy założyć wątek, pokazać zdjęcia ogrodu, nie jest to konkurs ofert na projekt. Zapraszam nieustająco, ale to pytanie o ogród i projekt jest zbyt ogólnikowe.

Projektów kompleksowych tutaj nie robimy, motywujemy do samodzielnego działania. Podpowiadamy, są inspiracje. Moja 5 letnia praca przynosi efekty, działania forumowiczów także. Ogrody pięknieją jak widać
Styrakowiec japoński - Pterostyrax hispida 22:57, 12 mar 2015

Do góry
Niestety usuwam zdjęcia z pierwszego postu bo ściągnęłaś je z netu. Wątek o nowej roślinie zakładamy jeśli mamy jej zdjęcia i ewentualnie doświadczenia z uprawy. Nie wklejamy zdjęć nie swojego autorstwa.
Styrakowiec japoński - Pterostyrax hispida 22:55, 12 mar 2015

Do góry
Aleksandra posiada

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=styrakowiec&search_in=posts&commit=Szukaj

aleksandra_g napisał(a)
styrakowiec za to wygląda kiepsko i nie wiem jak mu pomóc ;(
Złotnica żółta - Aspodelina Lutea 22:37, 12 mar 2015

Do góry
Przydałoby się lepsze zdjęcie, bo to raczej nie zareklamuje tej rośliny

Poprawiam także nazwę aby była prawidłowa. Proszę ogrodników o pisanie poprawne.

Rodzaj piszemy dużą literą, gatunek małą.

Asphodeline lutea

Jej zdjęcia zamieściłam w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/348-ogrody-angielskie-packwood-house-garden/photos

W ogrodach angielskich bardzo często ją spotykałam.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:56, 12 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ponownie------

W zeszłym roku inauguracja była 1 marca, a krokusy zakwitły 15 marca, oj chyba jeszcze u mnie daleko do zakwitnięcia w tym roku.

Tak mnie to zdjęcie zainspirowało wczoraj, że jak dzisiaj pojechałam po krokusy (których z resztą nie bło) i trafiłam taką odmianę narcyzów, to kupiłam, aż 6 doniczek. Pozdrawiam.
System automatycznego nawadniania 21:17, 12 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witek powiedział, że zraszacze rozmieszczone - może być, ale zasięgi są za małe, jeśli nie dolewają do siebie to może być źle. Można dać większe dysze, ale jak sekcje źle obliczone to zmiana dysz może spowodować, że w sekcji zabraknie wody i też nie doleje.

Wąski pasek na dole powinien mieć 10 zraszaczy nie 4.

Dziękuję Danusiu
W takim razie jutro dzwonię do "projektanta" i wnoszę uwagi
Co do tego paska na dole 17,00m x 2,40m to cały czas nie jestem zdecydowana - marzy mi się tam rabata z brzozami pożytecznymi, trawą min Red Baron, hostami i kwiatami sezonowymi i może jeszcze dereniem ale ... mąż ciągle się upiera przy trawniku (pracuję nad tym żeby go przekonać)i wtedy wystarczyłaby linia kroplująca

Dziękuję raz jeszcze za podpowiedź Jesteś wspaniała
System automatycznego nawadniania 21:02, 12 mar 2015

Do góry
Witek powiedział, że zraszacze rozmieszczone - może być, ale zasięgi są za małe, jeśli nie dolewają do siebie to może być źle. Można dać większe dysze, ale jak sekcje źle obliczone to zmiana dysz może spowodować, że w sekcji zabraknie wody i też nie doleje.

Wąski pasek na dole powinien mieć 10 zraszaczy nie 4.
Ogródek Iwony 20:41, 12 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Troszku nadrobiłam. Bratki z ciemiernikami piękne. Szukałam u siebie całych białych bratków ale nie znalazłam. Spotkałaś się może z takimi?

Polinko, ja dziś widziałam białe bratki z żółtym środkiem, ale miniaturki jakieś.
Znalazłam u Danusi. Zdjęcie z 2012 roku, z Danusi wątku:
Gardenarium napisał(a)

Takie pewnie by ci pasowały. Skoro istnieją, to może na takie trafisz
System automatycznego nawadniania 20:18, 12 mar 2015

Do góry
No to źle w takim razie. Na moje patrzenie.

Musiałby Witek na to patrzeć, a ma angielski
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:57, 12 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

One są żywe, nie sztuczne

o wow! ale gafa! Chyba połączyłam z czytaniem o jedwabnych kwiatach i pomyślałam że sztuczne. Ale rozumiem, że to kupione w doniczkach są
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:16, 12 mar 2015

Do góry
Nina

Najbardziej przypomina mi to larwy bąka /bydlęcego? brązowego?/. Gdybyś podała orientacyjne wymiary /długość i grubość/ łatwiej byłoby je zidentyfikować.

Gardenarium

Poczwarka jest dość dobrze "zabezpieczona" i środki chemiczne na nią nie oddziałują. Na rolnice i drutowce sprawdzam dopiero mieszankę ekstraktów i tylko to mogę powiedzieć, że mieszanka octów wrotyczowo - piołunowego w pewnym rozcieńczeniu podziałała bardzo skutecznie, ale opuchlaków nie mam i na nich nie mogę tego sprawdzić. Ocet z tych ziół dlatego że można stosować również pod rośliny kwasolubne.

Pozdrawiam
System automatycznego nawadniania 15:47, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Witajcie!
Pytałam już w swoim wątku, ale przyszłam jeszcze tutaj z moim projektem nawadniania. Dostałam taki projekt i nie wiem czy wszystko w nim ok?

Pomóżcie mi, bo muszę wkrótce podjąć decyzję

Źle, nieprofesjonalnie, niezgodnie ze sztuką, zraszacze powinny dolewać do siebie a nie dolewają, to oznacza nierównomierny opad na całej powierzchni,

Poza tym nie ma na rogu domu np, prawy górny róg? Toż trawnik w tym miejscu będzie cierpiał z braku wody.

Typowy oszczędnościowy projekt żeby robić a nie żeby dobrze podlało

Nie ma na środku lewy dolny trawnik i bardzo rzadkooo

Oznacz jeszcze północ. Bo jeśli w cieniu ten dolny lewy to jeszcze może by dało radę.

Tu gdzie R3 czerwony napis - za mało wody. To najbardziej radykalne błędy, ale jakby zaprojektować dobrze, to okaże się że trzeba dwa razy tyle zraszaczy dać. Fachwocy boją się robić dobrze albo nie umieją, w każdym razie najlepiej złapać klienta na tani system, a to, że nie będzie podlany ogród to już mało kogo obchodzi.

Ale nie wiem, nie znam odległości (wymiarów trawnika) ani stron świata.

Mam nadzieję, że rotacyjne ze statycznymi nie są w jednej sekcji, bo jak są to pogoń fachowca.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:40, 12 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Fajna ta nawcześniejsza odmiana tulipanów Fajny trick.. będą kwitnąć do października

One są żywe, nie sztuczne
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:36, 12 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
nie mam pewności ale wydaje mi się, że nie mamy zraszaczy statycznych.
Linia kroplująca 200m ale będzie na razie wykorzystana może w 10%(nie mam jeszcze rabat)
a ilosć sekcji? może wstyd, ale nie wiem.
załączam projekt położenia rur

Zaręczam, że nie jest to dobre rozmieszczenie zraszaczy, są puste pola czyli brak pokrycia wodą, jest za mało zraszaczy.

Jest to jedynie namiastka nawadniania Kurczę, źle
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:16, 12 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=71#

Teraz to nie pryskać, bo to nic nie da, raczej stosować powyżej 12 stopni lanie doglebowe nicieniami (Larvanem)

Dziękuję za pomoc i za wątek-bardzo się przyda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies