Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mirkowy ogród (początki) 23:54, 05 paź 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Stipa pięknie się komponuje z różnymi roślinami i to jej największa zaleta.
No tak tylko jak zechce rosnąć a u mnie ostatnio coś jej nie pasi☺
Mirkowy ogród (początki) 23:51, 05 paź 2017

Do góry
Stipa pięknie się komponuje z różnymi roślinami i to jej największa zaleta.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:47, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iwonka, pobuszowałam wczoraj po Twoim wątku, super Ci wszystko porosło - w tym roku już widać, że ogród zapowiada się bajecznie.

Szczególnie przyglądałam się tej rabacie z rozchodnikami, stipą i seslerią jesienną - teraz mam wrażenie, że przeważają na niej rozchodniki, trawki są jeszcze mało widoczne, to faktycznie tak jest?

Jak szeroką masz tą rabatę?
Tam są dwie odmiany rozchodników?

w projekcie była chyba tylko stipa, seslerię dołożyłaś od siebie?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=125

A gdzie Ty masz te penstemony posadzone, w jakim towarzystwie są bo w planach ich nie widzę, a szkółkę świetną przygotowałaś.

Edytko odnośnie tej rabaty z rozchodnikami :
- szeroka na 3 metry z czego metr zajmują rozplenice
- w trzech rzędach co 60 cm rośnie jesienna
- w jesiennej rosna rozchodniki takie zwykłe rosną jak szalone i jest trochę matrony ale nie widać bo mała jeszcze
- rosną też tam jeżówki vintage wine one kwitną w lecie a poźniej zaczynają rozchodniki.
W założeniu zamiast jesiennej miała być stipa ale bałam się że będzie wymarzać stąd Magnolia doradzała jesienną.
Rozchodniki opanowały teraz tą rabatę, ale jesienna jest u mnie bardzo kiepska ponieważ w jej kępach rośnie zwykła trawa która spłynęła podczas wysiewania w tamtym roku . Na wiosnę trudno było rozpoznać czy to chwast czy sesleria dopiero bliżej jesieni kiedy jesienna trochę sie wybarwiła na limonkowy widać że to chwasty. Teraz pasuje każdą kępę wykopać i wyczyścić - masakra jest ich pewnie ze 100.
Ogólnie rozchodniki w stipie też super nawet bez seslerii. Spróbuj jak masz na tyle stipy i Ci nie przemarza zawsze możesz później dosadzić seslerię.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:09, 05 paź 2017

Do góry
Iwonka, pobuszowałam wczoraj po Twoim wątku, super Ci wszystko porosło - w tym roku już widać, że ogród zapowiada się bajecznie.

Szczególnie przyglądałam się tej rabacie z rozchodnikami, stipą i seslerią jesienną - teraz mam wrażenie, że przeważają na niej rozchodniki, trawki są jeszcze mało widoczne, to faktycznie tak jest?

Jak szeroką masz tą rabatę?
Tam są dwie odmiany rozchodników?

w projekcie była chyba tylko stipa, seslerię dołożyłaś od siebie?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=125

A gdzie Ty masz te penstemony posadzone, w jakim towarzystwie są bo w planach ich nie widzę, a szkółkę świetną przygotowałaś.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:37, 04 paź 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Oglądam po raz kolejny...
Uwielbiam Twoje białe murki!

Zawilce mnie zachwycają! Stipa bomba!
Ach! I ta werbena!

Miło kiedy ktoś zachwyca się czymś w co wklada sie tyle pracy, zapału i serca
A zawilce mam nadzieję, że pokażą na co je stać w przyszlym sezonie
Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 21:15, 04 paź 2017

Do góry
a teraz połączenia - stipa z dzielżanem

krokosmie w dużej grupie pięknie wyglądają nawet po kwitnieniu

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 21:02, 04 paź 2017

Do góry
to trochę moich migawek z ogrodu

Persikaria gości w tym ogrodzie w wielu odmianach i wielu miejscach

stipa w sporej ilości w połączeniu z bylinami bardzo ujęła mnie i potwierdziło mi się że bardzo ją lubię choć czasem wyrośnięte grzywy irytują

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:43, 04 paź 2017

Do góry
Miałam wątpliwości, czy gaura poradzi sobie w moim ogrodzie. Za sobą ma już dwie zimy. Kwitnie nieprzerwanie od początku lata.

Długo broniłam się przed stipa w ogrodzie. Tak jakoś bez przekonania ją wprowadziłam. Teraz staram się znaleźć dla niej więcej miejsca. Bardzo specyficzna trawa. Inna niż wszystkie. Zieloną imperate cylindryczna miałam od zawsze. I każdego roku z takim samym napięciem oczekuję momentu, kiedy zacznie się przebarwiać.

Przebarwią się te bodziszki, czy nie?

Madżenie ogrodnika sezon 2017 11:03, 04 paź 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Mirela chyba lepiej zadać pytanie czego tam nie mam?
Carex morrovi variegata, Carex evergreen, Carex Kyoto, rozplenica Medium Boy, dwa rodzaje prosa (nie pamietam nazw), kostrzewa Maire'a (nigdy nie pamietam jak to się pisze!), miskanty MorningLight, gracillimus, grosse fontaine, seleria heufleriana, stipa.... Tyle pamietam

Madżenko czy to znaczy, że przy niższych odmianach róż sądzisz niższe trawy, a przy wyższych wyższe?
Chętnie też bym trawy między róże dała tylko nie wiem jakie.
Twoja trawiasta wyliczanka dużo mi pomaga w podjęciu decyzji
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:00, 03 paź 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko oprócz tej trawy, którą będziesz sadziła jakie już masz na różance?

Mirela chyba lepiej zadać pytanie czego tam nie mam?
Carex morrovi variegata, Carex evergreen, Carex Kyoto, rozplenica Medium Boy, dwa rodzaje prosa (nie pamietam nazw), kostrzewa Maire'a (nigdy nie pamietam jak to się pisze!), miskanty MorningLight, gracillimus, grosse fontaine, seleria heufleriana, stipa.... Tyle pamietam
Tu ma być ogród :) 15:49, 03 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Edytko ja doradzać nie umiem, więc nie pomogę, ale pozdrawiam i zaglądam chociaż nie wiem, czy bym się nie skłoniła i nie wzięła pod uwagę trawek, tych, które już masz w ogrodzie i nie zrobiła powtórzenia, pierwsza myśl stipa albo rozplenica, fajne nie zasłaniające trawki, zwłaszcza, że chcesz mieć widok na ściankę i wtedy taka wąska rabatka fajnie by wyglądała.. nie wiem, ja myślę, że na pewno wykombinujesz coś niesamowitego

brałabym mocno pod uwagę rozplenice, ale wiosną zbyt późno dają oznaki życia i byłyby na tej rabacie pustki, dlatego sesleria wydaje mi się zdecydowanie lepsza w to miejsce.
Stipa jest kapryśna, może nie przeżyć zimy, jej w ogóle nie biorę pod uwagę.
Tu ma być ogród :) 14:55, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No właśnie jest wręcz przeciwnie - miałam ją na rabacie przed wykuszem 2 lata temu i po zimie nie odbiła.
W zeszłym roku z 30 szt. posadziłam na rabacie ze świdośliwami i żyje 5.

Także stipa zbyt niepewna.
ja tam lubie po lopacie poskakać. Robota bez wysilku
Tu ma być ogród :) 14:45, 03 paź 2017

Do góry
Edytko ja doradzać nie umiem, więc nie pomogę, ale pozdrawiam i zaglądam chociaż nie wiem, czy bym się nie skłoniła i nie wzięła pod uwagę trawek, tych, które już masz w ogrodzie i nie zrobiła powtórzenia, pierwsza myśl stipa albo rozplenica, fajne nie zasłaniające trawki, zwłaszcza, że chcesz mieć widok na ściankę i wtedy taka wąska rabatka fajnie by wyglądała.. nie wiem, ja myślę, że na pewno wykombinujesz coś niesamowitego
Tu ma być ogród :) 14:36, 03 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Popieram ... za bardzo formalnie też nie może być

U Ciebie Edytka stipa tak pięknie rośnie ... nie myślałaś o jakimś większym łanie właśnie tej trawy? Siaka taki piękny efekt nimi u siebie zrobiła

No właśnie jest wręcz przeciwnie - miałam ją na rabacie przed wykuszem 2 lata temu i po zimie nie odbiła.
W zeszłym roku z 30 szt. posadziłam na rabacie ze świdośliwami i żyje 5.

Także stipa zbyt niepewna.
Tu ma być ogród :) 14:08, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Masz spory trawnik więc myślę, że z szerokością możesz ciut poszaleć
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.

Popieram ... za bardzo formalnie też nie może być

U Ciebie Edytka stipa tak pięknie rośnie ... nie myślałaś o jakimś większym łanie właśnie tej trawy? Siaka taki piękny efekt nimi u siebie zrobiła
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:46, 03 paź 2017

Do góry
Zaznaczyłam najjaśniejszym kolorem trawnik, ciemne - juz troszke zwężone rabaty to żywopłoty, limonkowe to rabaty (pewnie w praniu wyjdzie, ze powinny być szersze). Przy placyku brązowym dorysowałam rabatę na wysokie trawy(też ciemno zielony kolor). Naszdzenia na rabatach pod żywopłotami będą podobne do tych co już mam czyli buksy, trzmielina, thuja danica, byliny, trawy. Jedynie pod te od strony placyku basenowego do placyku na tyłach dam więcej bylin - będzie tam rząd irysów, trawy(mam też rozmnożonego trzcinnika overdam).
Na placyku leśnym będą brzozy a lekko za nimi rodki (może być takie zestawienie?), z przodu stipa i jeżeli sie wysiały to białe ostróżki
Będzie to jakoś pasowało???
Te 3 pojedyńcze drzewa to: przy placyku basenowym-?, przy tarasie klon palmowy czerwony a z tyłu ambrowiec
Wzgórze chaosu 10:19, 03 paź 2017

Do góry
admete napisał(a)

A widziałaś u mnie na zdjęciach z ogrodu Marty stipę pod brzozami?
może jakieś trawy? rozplenicę hameln? albo własnie stipę ja kocham ten zakątek u Marty chyba najbardziej mi się podoba z jej ogrodu

Będzie stipa! Sprawdzone pomysły są najlepsze dla takiego laika jak ja
Zakątek u Marty cudny!!!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:44, 03 paź 2017

Do góry
Oglądam po raz kolejny...
Uwielbiam Twoje białe murki!

Zawilce mnie zachwycają! Stipa bomba!
Ach! I ta werbena!
Do raju daleko - u Ewy 16:59, 02 paź 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Ewa Phantom bardzo ładnie się przebarwia. Ogólnie stwierdzam, że w tym sezonie wszystko dłużej jest zielone. To za sprawą deszczy. Trawy jednoroczne jak Stipa czy Pegassus w porównaniu z zeszłym sezonem o tej porze były w kolorze słomy. Ja u Ciebie jeszcze nie widzę nadchodzącej jesieni.

Nie było mnie teraz w domu przez kilka dni, podczas których nie było deszczu. Wszystko suche. Teraz trzeba się zabrać za podlewanie
Do raju daleko - u Ewy 23:40, 30 wrz 2017

Do góry
Ewa Phantom bardzo ładnie się przebarwia. Ogólnie stwierdzam, że w tym sezonie wszystko dłużej jest zielone. To za sprawą deszczy. Trawy jednoroczne jak Stipa czy Pegassus w porównaniu z zeszłym sezonem o tej porze były w kolorze słomy. Ja u Ciebie jeszcze nie widzę nadchodzącej jesieni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies