Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

mamuska1980 18:23, 08 paź 2017

U mnie pogoda w kratkę. Słońce, deszcz, słońce itd.
Cisy - na ten moment jest ok, ale później na pewno masy w czuprynce nabiorą,
chyba lepiej będzie je odsunąć od siebie.
anbu 18:28, 08 paź 2017

Ja bym je podsadziła Hakone all gold
MirellaB 23:05, 08 paź 2017

Alicja, a nie odwrotnie te kulki tak jak kiedyś Ci pisałam?

Alicja kupiłam hacone All Gold i posadziłam pomiędzy kulkami tujkami danica. Szczerze mówiąc to mi się nie podoba. Kolorystycznie mi zgrzyta

Na Twojej rabacie bym widziała Carex The Beatles.

Za dużo tam nie sadź. Znasz ogród Angeliki - ona ma przestrzeń na rabatach z kulkami i to jest super. Carexy The Beatles też sadziła.

kamcia 23:05, 08 paź 2017

Też mam wrażenie, że te cisy są za blisko, chyba, że tak tylko na zdjęciu wygląda.
inka74 10:18, 09 paź 2017

Hmmm... dziewczyny ale wy chyba wiecie, że cisy bardzo dobrze znoszą cięcie i że można je formować. Za 10 lat przy prawidłowym cięciu mogą mieć taką samą wielkość lub być nieznacznie większe jak teraz i tylko nabrać bardziej kulistego kształtu. To tylko zależy od Alicji... Ala zastanów się jak duże chcesz mieć docelowo kule i daj między nimi odległości 1/2 promienia kuli + ok. 5 cm jak mają być blisko siebie lub więcej jak dalej.

Co do tulipanów to kochają słońce a tam cień jest. Nie wiem, może z cebulowych żonkile by wytrzymały lub ciemierniki powinny sobie poradzić. Te ostatnie przez cały sezon mają listki. Polecam odmiany z serii Double Ellen - wyższe niż Nigra (choć tą odmianę też bardzo lubię ) i o ślicznych podwójnych kwiatach. Picotte już zaczął u mnie kwitnąć choć normalnie to kwiaty późnej zimy i wczesnej wiosny. Po przekwitnięciu też są ładne, bardzo długo się utrzymują.
Basiula 15:47, 09 paź 2017

Super wszyło
Coś zimozielonego by się przydało i też jestem za turzycami.
Hakone jest super, ale znika na jakiś czas, mam w kulach bukszpanowych i mi się bardzo podoba, wszyscy zwracają uwagę na tę trawę.
alis 18:40, 09 paź 2017

Zbiorowo dziękuję Wam za głos w sprawie rabaty, wszystkie uwagi dokładnie analizuję.
I przepraszam za ten bałagan, ale ciągle pada i nie da się nie nabrudzić grzebiąc w ziemi.

Rozsunęłam trochę cisy, sama nie wiem czy jest lepiej, chyba bardziej do mnie przemawiała wcześniejsza odległość, eM twierdzi, że odsunięte od siebie wyglądają korzystniej.

wcześniej

teraz

Podsadzone hostami

brązowe doniczki-hakone
białe donice z rubrum i zielona doniczka-trzciniak Overdam
No i chyba większa kulka bukszpanowa przydałaby się tutaj, bo zginie w hostach.

Trzciniaka widziałam u Mirelki i bardzo mi się spodobał, chyba byłby tam odpowiedni z uwagi na swój średni wzrost
Co Wy na to?

roma2 19:11, 09 paź 2017

Mnie sie podobają przysunięte . Nad trzcinnikiem się zastanów, bo on wcale nie jest mały jak zakwitnie. Obawiam się, że Ci zje cały urok cisów na nóżkach.
alis 19:27, 09 paź 2017

Romcia a znasz jakieś średnie trawy? Ostatecznie stipa zostanie
olga80 19:35, 09 paź 2017

Nie jestem ekspertem,ale ja bym raczej ograniczyła gatunki na tej rabacie. Trzcinnik ładnie kwitnie a dołem nie jest raczej reprezentacyjny.
Może same kulki dać na tej rabacie 2 większe po bokach i 3 mniejsze a między nie hakone.