Elu pocieszasz
Ja kupowałam te irysy w doniczce i każdy miał już rozkwitniętego kwiatka
Jeden jest biały, drugi fioletowy. Gdzieś jeszcze mam karteczki z nazwami tych roślin.
Dziwne, że teraz, w gruncie nie kwitną a w doniczce w sklepie ogrodniczym kwitły?
Dlatego mam wątpliwość czy aby ich za głęboko nie posadziłam...
Elu u nas ostatnio pada sporo, ziemia jest już mocno nasiąknięta. Widzę, że służy to roślinom. Zresztą ja wolę mokre lata, niż suche - dlatego nie narzekam na pogodę
Na drugiej fotce po lewej stronie to szałwia, u mnie drugi rok Stipa jest tegoroczna, dlatego już taka duża
Funkie uwielbiam i w formie hostowisk i jako zapchajdziury
Buźka
A to nowa rabata przy tarasie z Suzanką
Magnolia otulona pięcioma trawami - rozplenicą j. 'Black Beauty', bordowa obwódka z berberysu thunbergii 'Helmond Pillar', po środku srebrna trawa 'Elymus mgellanicus' i trzy szałwie Nie wiem czy to dobre zestawienie ale w mojej wyobraźni nie jest źle Trawy urosną, szałwia zakwitnie, powinno być ok. Ten berberys zbyt się nie rozrasta, będzie cięty więc też powinien się sprawdzić jako mały żywopłocik - to tak zamiast bukszpanu ...
Kupuj mieczyki, fajnie się mnożą. W zeszłym roku był najpierw późny przymrozek i załatwił im liście, później przyszła susza i nie zakwitły w ogóle. Myślałam, że już po nich. A w tym roku jest ich trzy razy tyle. Najwyraźniej rok bez kwitnienia im dobrze posłużył
Ale zieloniutko u Ciebie . Moja szałwia Ostfriesland też już tuż, tuż. I przypomniałaś mi o mieczykach bizantyjskich - miałam sobie kupić w zeszłym roku, ale u mnie wciąż jakieś przesadzanki, może w tym roku?
az nie chce sie wierzyc, juz takie trawy??? matko jedyna czym je karmisz, u mnie ledwo co zielone widac. a moze ty mieszkasz w jakiejs strefie cieplarnianej
przy twojej moja zielenina w powijakach, jakis miesiac do tyłu a po ostatnich przymrozkach nawet 1,5 miesiaca
Mirelko, powtarzam- U ciebie już normalnie lato! moje róze to dopiero zawiązują pąki, szałwia wylazła z ziemi i o kwiatach jeszcze nie myśli nawet...reszta tez w lesie
Myślałam o tych hortkach. W głębi naprzeciwko rodków zostawię vanilki a pod nimi funkie guacamole. Z drogi fajnie widać ten zakątek a czysty kolor limek ożywi delikatnie ten nieco ciemny zakątek.
Mam faktycznie dylemat ze szpalerem - co sadzić. Teraz są tam tulipany i szałwia caradonna. Szpaler w tym miejscu mi się podoba, pozostaje wybrać gatunek tzn wysadzić szałwie a posadzić hortki.
Kasiu wiesz, że na tej rabatce mam jedną hortkę bobo Między cyprysikiem groszkowym fifera aurea a pojedynczym rodkiem. Jest ładna i mała, ciekawie się starzeje. No jest pomysł
Drugi mniej kosztowny to vanilki bo na szpaler uzbierałabym ze swojej działki spokojnie. Przebarwiającym się kolorem pasowałyby do bordowych drzew. Tylko czy nie będą za wysokie... Dlatego tak jak Ewcia proponuje albo Kasia Little lime albo Bobo...Temat do przemyślenia.
Jeśli pójdę w różowawe hortki to wtedy mam dużo jeżówki Cherry fluff, które można przed hortkami posadzić...
I jeszcze jeden pomysł Wysadzę chyba tego jednego rodka... Niby z tyłu jest szpaler do towarzystwa ale on jeden na górce zaczyna mi się wydawać bez sensu. Odsłoni się wtedy cis co do którego trzeba będzie zadecydować czy zostawić w formie luźnej czy zrobić kulę...
Może pójść w kule i dosadzić jeszcze dwa cisy... A cyprysik groszkowy za niedługo zarośnie od prawej strony (rosła tam kosodrzewina, którą rok temu wycięłam), dlatego na razie z jednego boku jest łysawy
Myślałam o takich uskokach równoległych do ściany domu ( ogrodzenie jest niestety po skosie) . Pomiędzy grabami byłyby gracki , w bocznych rabatach przed grabami białe jeżówki i ewentualnie zawilce białe zatopione w seslerii jesiennej. a w środku coś bordowego , rózowego, fiolet w nawiązaniu do rozchodników matrona ( szałwia, lawenda, kocimiętka ???) od bza do grabów przy studni byłyby zimozielone kulki a w nich werbena i może jakas trawka ... Nie wiem czy nie za dużo tego wszystkiego ....
Kupoc chce Rozplenice Hameln
Carex variegata 3-5 sztuk
Sesleria jesienna 3 szt i tą na h też 3 ( bo się zdecydować nie mogę)
3 trzemiliny gold na pniu ( pewnie na wysokości 100cm)
Jeżówki różowe i białe
Rozchodniki też chce kupić
Tymczasem południowa rabata ciągle śpi:
kocimiętka czeka
szałwia czeka
z całej rabaty tylko niski irysek kwitnie
O tej małej rabacie już nawet nie wspominam. Iryski holenderskie, które w marcu czarowały, teraz całą rabatę zabałaganiły swoimi długaśnymi liśćmi. Lawenda też jakaś brzydka, chyba będę musiała wymienić.