Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:50, 05 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Świetny pomysł z tym laskiem. Czy to akwarium?

Monia jeśli to nie problem zrobisz mi zdjęcie tej szałwii co Anda ci polecała jak teraz po zimie wygląda. Mam ją cały czas na liście chciejstw do rozważenia

Anitko to akwarium, eMuś na razie rybek nie ma, stało, to wykorzystałam
A szałwia, powiem ci jest warta uwagi, cały sezon wygląda bardzo dobrze, teraz tak się prezentuje po zimie
Stwórz ze mną mój ogród 08:48, 05 mar 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Tak jak Paweł napisał, też mi brakuje tego jednego graba za chatką.
Buka Purple Fountain bardzo lubię i znalazłaś dla niego bardzo dobre miejsce, to typowe drzewo na soliter. Proponowałabym go podsadzić jakimiś niskimi trawkami typu Carex montana, Hakonechloa macra Greenhills, Hakonechloa macra Albostriata (jasno paskowana).
Patrząc na to, że świerki masz w rozstawie co 4 metry, to raczej trudno będzie tam wcisnąć po trzy hortensje. Oczywiście teraz jak będą małe to ok., ale świerki dosyć szybko rosną i dla 3 sztuk nie będzie tam miejsca (one też spore rosną). Do podsadzenia jasna trawa Hakonechloa macra Aureola (piękna).

Będę szczera i powiem, że nie za bardzo podoba mi się prawa strona. Na tak długim odcinku miskanty, kosodrzewina i szałwia to jak dla mnie trochę aż nazbyt minimalistycznie. Po drugie masz w górnej części 2 m szerokości rabaty - kosodrzewinę narysowałaś jako wąski paseczek, ona będzie potrzebowała docelowo z 80-100 cm, na miskanta też trzeba około tyle liczyć.
Brakuje mi drzew po prawej stronie. Masz wąskie rabaty, mogę zaproponować kolumnową wiśnię Amanogawa, posadziłabym 3 sztuki między drewutnią a przyszłym garażem. Przepięknie kwitną wiosną a jesienią ślicznie się przebarwiają.

Oczywiście to są moje uwagi, z którymi masz absolutne prawo się nie zgadzać.

Zana a jak podsadzić tego buka purple fountain tymi Hakone? jak ja tam mam już pasy bukszpan i rozplenicy?
jeszcze jeden pas hakone? czy to nie będzie za trawiasto względem tych bukszpanów? czy mam całkiem je poprzesadzać?

A czy mogłabyś mi jeszcze jakoś jaśniej napisać o tej prawej stronie?

Żeby tu do szamba te wiśnie ale co oprócz nich? i dalej mam lecieć z klonami?

Stwórz ze mną mój ogród 21:42, 03 mar 2019

Do góry
pawel2806 napisał(a)
Wydaje mi się że grabowa będzie pasowała tam gdzie ją planowałaś bierz pod uwagę to (było już wspominane) że miskantów jakiś czas nie będzie a graby nawet bez liści dadzą ażurową osłonę zajrzyj do nawigatorki (typografia ogrodu) np na str 3495 dla mnie najpiękniejsza grabowa na forum
Co do mojego ogrodu nie mam wątku ogród jest realizowany od 2 lat stopniowo, rośliny małe dużo z nich z własnych patyczków więc nie ma co pokazywać bo mało co widać, mimo że działka też niewielka 5a

Paweł a co ile te hortki sadzić? gdzieś u Nawigatorki znalazłam 1,6m? czy 1,5m mogę przyjąć?
No to tak się zastanawiam, że te graby podsadzone hortkami (nie mam chyba tyle pieniędzy ale co tam ) z tyłu te świerki a z prawej jednak misant cukrowy (nie kleine fontane bo nisko będzie), szałwia i pod znakiem zapytania stoją kosodrzewiny chociaż je lubię a nie widzę na ogrodowisku może będę pierwsza . A czy ten mój warzywnik może zostać parterowy? zaczęłam się zastanawiać nad skrzyniami ale to znowu idziemy w koszta ale tak z bomby mam to umiejscowione dużo cienia może na podwyższonych by lepiej rosło.. ah ja to skaczę z tymi tematami
jak zacznie się sezon "sadzeniowy" to zacznę od buka purple fountain bo chociaż to jest pewne
Trawy kupię na allegro bo te moje rozplenice z internetu okazały się ładniejsze niż ze szkółki ale czy zaryzykować hortki z allegro?
Działeczka Asi :) 13:49, 03 mar 2019

Do góry
Asiu, wiosna na bogato u mnie w styczniu juz szałwia wychodziła, a teraz cisza za to u Ciebie oczy nacieszyłam
Stwórz ze mną mój ogród 11:05, 03 mar 2019

Do góry
Tak jak Paweł napisał, też mi brakuje tego jednego graba za chatką.
Buka Purple Fountain bardzo lubię i znalazłaś dla niego bardzo dobre miejsce, to typowe drzewo na soliter. Proponowałabym go podsadzić jakimiś niskimi trawkami typu Carex montana, Hakonechloa macra Greenhills, Hakonechloa macra Albostriata (jasno paskowana).
Patrząc na to, że świerki masz w rozstawie co 4 metry, to raczej trudno będzie tam wcisnąć po trzy hortensje. Oczywiście teraz jak będą małe to ok., ale świerki dosyć szybko rosną i dla 3 sztuk nie będzie tam miejsca (one też spore rosną). Do podsadzenia jasna trawa Hakonechloa macra Aureola (piękna).

Będę szczera i powiem, że nie za bardzo podoba mi się prawa strona. Na tak długim odcinku miskanty, kosodrzewina i szałwia to jak dla mnie trochę aż nazbyt minimalistycznie. Po drugie masz w górnej części 2 m szerokości rabaty - kosodrzewinę narysowałaś jako wąski paseczek, ona będzie potrzebowała docelowo z 80-100 cm, na miskanta też trzeba około tyle liczyć.
Brakuje mi drzew po prawej stronie. Masz wąskie rabaty, mogę zaproponować kolumnową wiśnię Amanogawa, posadziłabym 3 sztuki między drewutnią a przyszłym garażem. Przepięknie kwitną wiosną a jesienią ślicznie się przebarwiają.

Oczywiście to są moje uwagi, z którymi masz absolutne prawo się nie zgadzać.
Słoneczny Ogród 22:14, 01 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Oczywiście inspiruj się,kup koniecznie, szałwię z całego serca Ci polecam właśnie tę odmianę, ale jejciu nie chciałam nic Ci sugerować, żeby u Ciebie było coś nie tak, no bron Boże! Coś mi się porypało
Ta szałwia jest super! Gęsta, wyraźny kolor no i ma grube kwiatostany. W tamtym roku ją sadziłam i kwitła mi 3 razy, ładnie się przy tym rozrosła.
Czekam już z aparatem na nią

Nic nie sugerowałaś to ja sama stwierdziłam, że ta moja brzydka. Ja luzak jestem hihi działam spontanicznie ; jest pomysł to zaraz wykonanie!
Słoneczny Ogród 22:06, 01 mar 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Super ta szałwia - bo zwarta !!!

No właśnie i dlatego tworzy niesamowite barwne plamy
Słoneczny Ogród 22:05, 01 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Niesamowicie ten duet wygląda. Chyba jednak wymienię te moje szałwie na tą odmianę Compacta deep blue. Wygląda na bardzo zwartą. Dziękuję!

Oczywiście inspiruj się,kup koniecznie, szałwię z całego serca Ci polecam właśnie tę odmianę, ale jejciu nie chciałam nic Ci sugerować, żeby u Ciebie było coś nie tak, no bron Boże! Coś mi się porypało
Ta szałwia jest super! Gęsta, wyraźny kolor no i ma grube kwiatostany. W tamtym roku ją sadziłam i kwitła mi 3 razy, ładnie się przy tym rozrosła.
Czekam już z aparatem na nią
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:00, 01 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ja mam odmiany Szałwia omszona 'New Dimension Blue' Salvia nemorosa i o niej jeszcze nie mam zdania bo mam ją krótko, natomiast Violet Queen jest u mnie beznadziejna bo się pokłada i ma bardzo długie pędy. Może za mało słońca miała i to był powód.

Też mam tą New Dimension blue
możliwe, że to za mało słońca
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:56, 01 mar 2019

Do góry
Ja mam odmiany Szałwia omszona 'New Dimension Blue' Salvia nemorosa i o niej jeszcze nie mam zdania bo mam ją krótko, natomiast Violet Queen jest u mnie beznadziejna bo się pokłada i ma bardzo długie pędy. Może za mało słońca miała i to był powód.
Słoneczny Ogród 20:51, 01 mar 2019

Do góry
Super ta szałwia - bo zwarta !!!
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:40, 01 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny ja mam szałwię z seslerią i powiem Wam moja to szałwia Deep Blue Compacta , inne odmiany są wysokie a copacta jest zwarta i tworzy mocną plamę koloru. Ja swoją mam od dziewczyn z Ogrodowiska. W tamtym roku sadziłam i ładnie się krzewi ale zostawiłam jej bardzo dużo miejsca wkoło, żeby nie rozsadzać co rok. Teraz czekam aż się wszystko rozrośnie.
Zobaczcie sobie bo taką szałwię miały dziewczyny np. Ogród Sylwii od początku u Nawigatorki, Mirelli, marzenia i plany vs...

Compacta deep blue jest bardzo ładna,ale wg mnie za niska do seslerii jak się rozrośnie nie mówiąc o hakone
Myślę,że ona jest dobra na obwódkę

Ja mam New dimension blue i super rosła do tej pory....ale ostatnio w jedntm miejscu jakaś niższa urosła i słabsza nie wiem czemu być może trzeba ją odmładzać jak inne byliny
Teraz kupiłam Caradonnę,bo porzebuję wysokiej i sztywnej
Ogród z koniczynką 11:57, 01 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ładnie podoba mi się.
A co masz posadzone przy tym kole -łuku?

Obwódka to bukszpan, następna obwódka w środku, której tu nie widać to pierwiosnki, jest również szałwia omszona...a ten iglaczek tworzący koszyk to jałowiec Pfizeriana...jest w fazie zagęszczania...efekt końcowy mam nadzieję - niebawem (za kilka lat...
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:48, 01 mar 2019

Do góry
Dziewczyny ja mam szałwię z seslerią i powiem Wam moja to szałwia Deep Blue Compacta , inne odmiany są wysokie a copacta jest zwarta i tworzy mocną plamę koloru. Ja swoją mam od dziewczyn z Ogrodowiska. W tamtym roku sadziłam i ładnie się krzewi ale zostawiłam jej bardzo dużo miejsca wkoło, żeby nie rozsadzać co rok. Teraz czekam aż się wszystko rozrośnie.
Zobaczcie sobie bo taką szałwię miały dziewczyny np. Ogród Sylwii od początku u Nawigatorki, Mirelli, marzenia i plany vs...
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:43, 01 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Szałwia jest,choć w zeszlym roku jakoś słabo odbiła...a w tym to chyba nic z niej nie będzie.....nie wiem czemu,może trzeba ją odmładzać co 3 lata....?
Ale w sumie to hakonki je zjadły,masz rację ....do nich trzeba Caradonnę

Też tak gęsto mam posadzone hakonki naprzemian z innymi roślinkami i obawiam się, że czeka mnie przesadzanie. Co do szałwi to w sumie nie wiem, jakoś u mnie brzydko rośnie i rozłazi się na boki. Daje jej ostatnia szansę
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:40, 01 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Widzę, że przesadziłaś od tamtego czasu szałwię, pewnie hakonki ją zjadły?

Szałwia jest,choć w zeszlym roku jakoś słabo odbiła...a w tym to chyba nic z niej nie będzie.....nie wiem czemu,może trzeba ją odmładzać co 3 lata....?
Ale w sumie to hakonki je zjadły,masz rację ....do nich trzeba Caradonnę
Miejski azyl 13:40, 28 lut 2019

Do góry
Kilka zdjęć przed sprzątaniem

Sucha szałwia piękna nawet przez zimę (jak ktoś lubi suche badyle oczywiście)

A tu już zaczynają wychodzić jej małe dzieci

Małe rojniki też ruszają

Hortensja prezentuje brązowe piękno

Ogródek Iwony II 19:15, 27 lut 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
...

Masz przy kulach bukszpanowych strzęplice sine? Dobrze pamiętam ? Jeśli tak to proszę powiedz mi co robisz z nimi na wiosnę. Wyskubujesz czy przycinasz suche końce czy całą trawkę ?

Anitko, musiałam przypomnieć sobie fotki z zeszłego roku.
strzęplicę najlepiej wyskubać. Suche części łatwo wychodzą w całości. Najlepiej zebrać od spodu roślinki, ze środka wychodzą nowe zielone części.
Tutaj przed:

I po oczyszczeniu:

Dziś była piękna pogoda, więc właśnie wysprzątałam rabatę przy domu. Podwiązałam pnącą różę New dawn, Przycięłam rozplenice i miskanta memory. Szałwia, kocimiętka i sasanki wypuszczają już młode listki.

Tak wyglądała w maju zeszłego roku:

Doświadczalnia bylinowo-różana 19:24, 21 lut 2019

Do góry
roma2 napisał(a)
Nawet nie spoglądam, jak ceny zaporowe . Ewo, ja po radę. Jesienią odkryłam niestety pędraki w trawniku. Na bank chrząszcza majowego. Tydzień po wertykulacji zajechałm na działkę i oczom ukazał mi się armagedon. Kreci. Zostawiłam te krety w spokoju, poniewąż stwierdziłam, że skoro tak ryją bez opamiętania, to mają co jeść. Ale do rzeczy. Wiosną chcę trochę powalczyć z pędrakami. Mam wrotycz i kupiłam piołun. I pytanie. Można to mieszać? czy lać w trawnik naprzemiennie?
Edit: i od kiedy? bo, że systematycznie to wiem

Obejrzeć można za darmo

Piołun ogólnie ma działanie odstraszające na owady, pędraki, ale też na dżdżownice.
Możesz stosować piołun razem z wrotyczem lub osobno, jak wolisz.
Wyciąg na pędraki powinno się robić 30g suszu na 10 L deszczówki, moczyć minimum 24 godziny do maximum 3 dni.

Działanie odstraszające na pędraki mają jeszcze szałwia lekarska i tymianek Te również możesz ze sobą mieszać.

Lać możesz już od zaraz
Blaski i cienie nowego życia 16:46, 21 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ula, musisz pokazać zdjecie również po lewej. Tam są jakieś betonowe donice (muszą być?). Brakuje szerszej perspektywy.

Ja tak narysowałam kule (mogą byc duże i różnej średnicy). Żeby lepiej to rozplanować potrzebny rysunek wierny na papierze kratkowym 1 cm - 1 m.

Te 3 kule na górze - powstanie taki fajny przesmyk z tym co po drugiej stronie. Co jest pod samym murem pod oknem?

Przy takim ułożeniu kul zawijasek z rośin wypełniających sam ci się zrobi (tawuły niskie, trzmieliny i trawy sesleria jesienna, szałwia, trzmielina - tylko kulki musisz mieć, resztę rozmnożysz).

Ewo, zacznę od donic - one są do usunięcia, to najmniejszy problem. Z lewej już nic więcej nie ma tylko gruz wysypany na docelowy podjazd pod budynkiem.

Miejsce na kulki dobrze narysowałaś, dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies