Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:54, 04 mar 2015

Do góry
Na rysunku mało widać, ale może rozszyfruję

Do dereni lepiej pasuje albo Variegatus albo lepiej Gracillimus. Morning za blady chyba i za niski.

Wierzby wywal chyba.
Opuchlaki 18:55, 04 mar 2015

Do góry
Ja jestem za leniwa i raczej moja głowa tego gadania nie pojmie, aby wgryzać się w naukowe opracowania i po prostu nie mam na to czasu ani chęci, głowa też nie ta, to nie moja bajka..gdyby chodziło o nowe odmiany lub jak formować topiary to tak ale "entomopatogenne mikroorganizmy" całkiem mnie nie kręcą.

Pod tym hasłem znalazłam wiele stron i nic mi to nie mówi, co faktycznie zjada te krewetki, czyżby to były te nicienie, które my stosujemy, czy inne? Czy całkiem nie nicienie?

Ja nie chcę naukowego gadania, to mnie nie interesuje, interesuje mnie informacja typu:

- w marcu-kwietniu kiedy temp. wynosi min, tyle i tyle - stosowałem to i to'
- następnie ... itd.

Mam opuchlaki i będę miała, chciałbym wydać im walkę biologiczną ale to walka z wiatrakami bo one ciągle są (opuchlaki) i gryzą dziury.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:37, 04 mar 2015

Do góry
aneta_swieca napisał(a)

Nie mam zamiaru się sprzeczać ale jak sobie Pan wejdzie na stronę producenta to zobaczy poprawna nazwę Ja mam areator obrotowy a co Pan ma to juz Pana sprawa...

I tu się Anetko mylisz w całej rozciągłości albowiem producent sam nie wie co sprzedaje. Waldek jak najbardziej ma rację i nie był to na pewno aerator. Aerator służy do napowietrzania trawnika. A nie do przycinania wąsów na brzegu. Z pewnością nie masz aeratora, choć kupiłaś ten przyrząd pod taką nazwą.
Opuchlaki 18:04, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napisz po prostu po kolei jak "krowie na rowie", co robić od wiosny do wiosny. Mamy opuchlaki, każdy chyba ma, a nie chcemy lać świństwa, więc co robić i kiedy. Naukowe gadanie niepotrzebne, potrzebny prosty przepis, albo skomplikowany, aby był zrozumiały dla amatorów.

Kochana Danusiu.
Właśnie staram się to czynić we własnym wątku opisując niekonwencjonalne metody uprawy ogrodu od wiosny, do wiosny.
Chemicznego świństwa uśmiercającego pędraki nikt już nie będzie lał w swoich ogrodach, ponieważ wycofane są z obrotu wszystkie doglebowe preparaty które były dotychczas stosowane.
Danuś. Staram się unikać jak ognia naukowego gadania z tym, że nie wypada mi napisać o entomopatogennych mikroorganizmach, iż jest to ,,coś co wyjada krewetki z ziemi".
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:59, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
1.5 metra.

to długo będzie tam łyso zanim urosną
eh, niełatwo sadzić rośliny w docelowych miejscach i czekać aż pustka się zapełni, chciałoby się upychać
Verbena bonariensis - werbena patagońska 10:00, 04 mar 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
O losie dziś wyrwałam jeden stray ususzony pęd a przy korzeniu były małe zielone świeżutkie pędy

Wsadź z powrotem.
Paeonia - Piwonia 09:58, 04 mar 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
kochani kupiłam kłącze w markecie budowlanym i ono mimo że jest w pomieszczeniu ciemnym o temperaturze 14 stopni zaczęły kiełkować. Co mam zrobić sadzić do donic w domu , do gruntu - rabata na której mają być jeszcze nie powstała ???

Posadź do donic, ale na zewnątrz nie wystawiaj bo zmarzną delikatne listki. Przetrzymaj w świetle i podlewaj aż zrobi się ciepło. Wtedy dopiero przesadź do gruntu.
Tojeść rozesłana (Lysimachia nummularia) 09:55, 04 mar 2015

Do góry
Raczej jako ekspansywną bym jej nie określiła, wystarczy wyrwać brzegi kępy. Ekspansywny to jest rdestowiec japoński.
Świerk serbski - Picea omorika 09:52, 04 mar 2015

Do góry
Jeśli zdecydowałaś się ciąć, to rób to wiosną, wtedy ładnie się zagęści. Tylko czy jest przesłanka żeby ciąć, pokaz jak wyglądają.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 09:50, 04 mar 2015

Do góry
1.5 metra.
Świerk serbski - Picea omorika 09:49, 04 mar 2015

Do góry
Tnie się po całej linii równo, co wystaje poza linię, jest ucięte, ja tutaj tylko dałam inny przykład cięcia.
Cis - Taxus 09:47, 04 mar 2015

Do góry
To dość "pokraczna", lekko zwisająca odmiana, nie nadaje się na stożek a jako soliter w trawniku lub na rabacie. Ma żółte zabarwienie igieł.
Thuja "Aureospicata" 09:38, 04 mar 2015

Do góry
Przerabiałam ten ogródek dawno temu, jak tam weszłam, tuje miały około 7 lat, były zachwaszczone, nierówne i brzydkie. Pomiędzy duże rzadko posadzone wsadziłam mniejsze, ale tę samą odmianę. W jeden sezon po "naprawie" sytuacji odzyskały urodę i kolor. Zostały wypielone i wyściółkowane. Zostały też równo przycięte górą, do poziomu.

Maty tam nie ma, jest tylko kora i system nawadniający pod korą. Podlewa systematycznie, dzięki czemu tuje zdrowo wyglądają i nie sypią się, nie brązowieją.

Chwasty sieją się, ale jest to znikoma ilość i trzeba je po prostu wyrwać. Gdyby była mata - też by się siały, rosły i wrastały w matę. Nie ma tak, żeby coś ochroniło ogród przed chwastami, to naturalna sytuacja związana z uprawą ogrodu. Wyrywasz i nie ma

To mało reprezentacyjna część ogrodu z tyłu, więc są tylko tuje, ale rabata może być szersza i skomponowana z bylin, różaneczników czy hortensji bukietowych. Tak jak robię w innych ogrodach. np tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:33, 04 mar 2015

Do góry
katel napisał(a)

Zdjęcia z 2015

Na dzień dzisiejszy wyglądają zupełnie inaczej jak widać jedna zrobiła się żółta no i początkowo pomyślałam że to może inna odmiana ale świerki które rosną obok też różnią się kolorami no i tak myślę czy to może być przenawożenie? Mój M przyznał że mógł przesadzić z nawozem wiosną 2014.
Zdjęcia jeszcze poprzestawiałam może będzie lepiej widać.

Mogło być przenawożenie jeśli przesadzał. Teraz opiel z trawy i lej wodę.
Opuchlaki 09:29, 04 mar 2015

Do góry
Napisz po prostu po kolei jak "krowie na rowie", co robić od wiosny do wiosny. Mamy opuchlaki, każdy chyba ma, a nie chcemy lać świństwa, więc co robić i kiedy. Naukowe gadanie niepotrzebne, potrzebny prosty przepis, albo skomplikowany, aby był zrozumiały dla amatorów.
Brzoza - Betula 09:25, 04 mar 2015

Do góry
Matylda napisał(a)
Witam,
W jakiej odległości od tuj można posadzić brzozę?

Zależy jaką brzozę? Zwykłą czy odmianową, jak wysoko korona? Albo jak wysoko będzie miała koronę za 10 lat?
Jarząb pospolity 'Pendula' 09:24, 04 mar 2015

Do góry
Nie warto sadzić.
Opuchlaki 09:12, 04 mar 2015

Do góry
Stosowałam nicienie, ale czy zmniejszyła się liczebność opuchlaków? wątpię, znajdowaliśmy ich codziennie ponad 100 szt. Masakra, dlatego oświeć nas nazwą preparatu lub jak go zrobić

Co z tego, że my walczmy skoro przylatują, przyłażą zewsząd. Cykl rozwojowy jest dość skomplikowany, bo w jednym momencie jest i larwa i owad dorosły itd.

Jeśli masz skuteczny program ochrony (ekologiczny) przedstaw go proszę

Czy gnojówka z wrotyczu nie zabija pożytecznych organizmów?
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 09:04, 04 mar 2015

Do góry
On nie tnie kantów a jedynie wąsy, ale śmieci przy tym na korę, Nie warto.
Wcześniej pokazywałąm taki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-kanty-brzegi-trawnika?page=2
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:01, 04 mar 2015

Do góry
Dzisiejszy dzień stracony, w gabinecie ciemno... wyłączyli prąd. Jest jedna zaleta...sąsiad nie będzie piłował
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies