Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Altana w ogrodzie 20:34, 04 mar 2015

Do góry
Pod każdy mur, ścianę altany także, głębokość fundamentu powinna być poniżej strefy przemarzania gruntu, czyli nie wiem ile u ciebie pół metra (piaski) czy na 1,5 metra (glina).

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 20:30, 04 mar 2015

Do góry
Bardzo ładna ta odmiana, gdy tylko spotkam na pewno komuś posadzę
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:29, 04 mar 2015

Do góry
Mogło spłynąć z trawy, zadbaj o bidulka, szkoda aby się zmarnował. Wytnij spore kwadraty, wzrusz ziemię delikatnie, korą przekompostowaną wyściółkuj, podlewaj.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:27, 04 mar 2015

Do góry
Nic im nie będzie. Zaczną rosnąć i będą piękne. Przytnij, zabudują się, wyrównają.
Opuchlaki 20:25, 04 mar 2015

Do góry
Myślę, że z opuchlakami walka jest przegrana, zawsze będą nam towarzyszyć. Przyjdą zza płota albo larwy z nowymi roślinami, albo dorosłe.

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 20:23, 04 mar 2015

Do góry
Rh sadzi się w grupach, dość gęsto między sobą, ale nie mogę pozwolić żeby mi zarzucono, że z powodu zbyt bliskiego posadzenia tuje wyłysieją, dlatego pisze tak, jak powinno być. Możesz posadzić pół metra od tui i nie będzie łyso, ale tuje będą łyse. Albo tak albo tak
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:06, 04 mar 2015

Do góry
Myślę, że można zacząć, najwyżej będziesz korygował
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:05, 04 mar 2015

Do góry
Chyba ten miskant może być bo to dereń Ivory halo a on jest niski przecież) Boję się że magnolia będzie kiepska latem. Magnolii bym nie sadziła chyba w tak reprezentacyjnym miejscu, za krótko jest ozdobna.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:57, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na rysunku mało widać, ale może rozszyfruję

Do dereni lepiej pasuje albo Variegatus albo lepiej Gracillimus. Morning za blady chyba i za niski.

Wierzby wywal chyba.

Danusiu, problem w tym, że nie chcę tu dużo kupować - już i tak wymyśliłem te derenie, bo to kilka złotych za sadzonkę - źródło na ogród w tym roku wyschło... Wierzby na pewno zostaną, bo są już duże i mimo wszystko wyglądają ładnie w sezonie, taka namiastka drzew, które się u mnie nie mieszczą
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:54, 04 mar 2015

Do góry
Na rysunku mało widać, ale może rozszyfruję

Do dereni lepiej pasuje albo Variegatus albo lepiej Gracillimus. Morning za blady chyba i za niski.

Wierzby wywal chyba.
Opuchlaki 18:55, 04 mar 2015

Do góry
Ja jestem za leniwa i raczej moja głowa tego gadania nie pojmie, aby wgryzać się w naukowe opracowania i po prostu nie mam na to czasu ani chęci, głowa też nie ta, to nie moja bajka..gdyby chodziło o nowe odmiany lub jak formować topiary to tak ale "entomopatogenne mikroorganizmy" całkiem mnie nie kręcą.

Pod tym hasłem znalazłam wiele stron i nic mi to nie mówi, co faktycznie zjada te krewetki, czyżby to były te nicienie, które my stosujemy, czy inne? Czy całkiem nie nicienie?

Ja nie chcę naukowego gadania, to mnie nie interesuje, interesuje mnie informacja typu:

- w marcu-kwietniu kiedy temp. wynosi min, tyle i tyle - stosowałem to i to'
- następnie ... itd.

Mam opuchlaki i będę miała, chciałbym wydać im walkę biologiczną ale to walka z wiatrakami bo one ciągle są (opuchlaki) i gryzą dziury.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:37, 04 mar 2015

Do góry
aneta_swieca napisał(a)

Nie mam zamiaru się sprzeczać ale jak sobie Pan wejdzie na stronę producenta to zobaczy poprawna nazwę Ja mam areator obrotowy a co Pan ma to juz Pana sprawa...

I tu się Anetko mylisz w całej rozciągłości albowiem producent sam nie wie co sprzedaje. Waldek jak najbardziej ma rację i nie był to na pewno aerator. Aerator służy do napowietrzania trawnika. A nie do przycinania wąsów na brzegu. Z pewnością nie masz aeratora, choć kupiłaś ten przyrząd pod taką nazwą.
Opuchlaki 18:04, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napisz po prostu po kolei jak "krowie na rowie", co robić od wiosny do wiosny. Mamy opuchlaki, każdy chyba ma, a nie chcemy lać świństwa, więc co robić i kiedy. Naukowe gadanie niepotrzebne, potrzebny prosty przepis, albo skomplikowany, aby był zrozumiały dla amatorów.

Kochana Danusiu.
Właśnie staram się to czynić we własnym wątku opisując niekonwencjonalne metody uprawy ogrodu od wiosny, do wiosny.
Chemicznego świństwa uśmiercającego pędraki nikt już nie będzie lał w swoich ogrodach, ponieważ wycofane są z obrotu wszystkie doglebowe preparaty które były dotychczas stosowane.
Danuś. Staram się unikać jak ognia naukowego gadania z tym, że nie wypada mi napisać o entomopatogennych mikroorganizmach, iż jest to ,,coś co wyjada krewetki z ziemi".
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:59, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
1.5 metra.

to długo będzie tam łyso zanim urosną
eh, niełatwo sadzić rośliny w docelowych miejscach i czekać aż pustka się zapełni, chciałoby się upychać
Verbena bonariensis - werbena patagońska 10:00, 04 mar 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
O losie dziś wyrwałam jeden stray ususzony pęd a przy korzeniu były małe zielone świeżutkie pędy

Wsadź z powrotem.
Paeonia - Piwonia 09:58, 04 mar 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
kochani kupiłam kłącze w markecie budowlanym i ono mimo że jest w pomieszczeniu ciemnym o temperaturze 14 stopni zaczęły kiełkować. Co mam zrobić sadzić do donic w domu , do gruntu - rabata na której mają być jeszcze nie powstała ???

Posadź do donic, ale na zewnątrz nie wystawiaj bo zmarzną delikatne listki. Przetrzymaj w świetle i podlewaj aż zrobi się ciepło. Wtedy dopiero przesadź do gruntu.
Tojeść rozesłana (Lysimachia nummularia) 09:55, 04 mar 2015

Do góry
Raczej jako ekspansywną bym jej nie określiła, wystarczy wyrwać brzegi kępy. Ekspansywny to jest rdestowiec japoński.
Świerk serbski - Picea omorika 09:52, 04 mar 2015

Do góry
Jeśli zdecydowałaś się ciąć, to rób to wiosną, wtedy ładnie się zagęści. Tylko czy jest przesłanka żeby ciąć, pokaz jak wyglądają.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 09:50, 04 mar 2015

Do góry
1.5 metra.
Świerk serbski - Picea omorika 09:49, 04 mar 2015

Do góry
Tnie się po całej linii równo, co wystaje poza linię, jest ucięte, ja tutaj tylko dałam inny przykład cięcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies