Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogród Tosi 23:02, 13 paź 2013

Do góry
Tosia ambrowiec cudowny!!! Własnie takie trzy czerwone dzisiaj widzialam, będe je mieć,, napisz kiedy swoje kupowalaś i jak duźe sadziłaś. Jesli mogę prosić o cenę na prive?
Ogród Magdalenka 22:57, 13 paź 2013

Do góry
Madziu Twój leżak sam się taki wybielony zrobił czy go czymś pomalowałaś? Własnie taki kolor kcem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:07, 13 paź 2013

Do góry
AniaK napisał(a)
Marzenko dobrze, że zima idzie, to troszkę zwolniszbo tu u Ciebie nie nadążam, rewolucja za rewolucją. A poza tym to pięknie u Ciebie mimo jesieni i w ogóle nie widzę miejsc do rewolucji
Ja swoje cebule skończyłam sadzić, uff.
Pozdrawiam

Własnie mam bojowy nastrój do zmian....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:05, 13 paź 2013

Do góry
Byłam dzisiaj na długim spacerze... Trafiłam w rejony mojej wsi gdzie kiedyś mieszkałam. Obejrzałam jakie zmiany nastąpiły w ogrodach, ktore mnie zachwycaly przed 5 laty.... I co..... Masakra jakaś jesienna....
Drzewa sadzone bez ładu i składu, nie strzyżone iglaki, winobluszcze sadzone wszędzie i po pierwszych pryzmrozkach łyse, sosny wymieniajace igły...widok był opłakany i mialam ochotę polatać z sekatorem po tych ogrodach.
Morał z tego taki, nawet najpiekniejszy ogrod wymaga stałej opieki i formowania. Jesli chcesz mieć naturalny ogród to należy sensownie sadzić drzewa i krzewy....
Po powrocie do domu miałam ochotę upiłować moje dwie brzozy..... I utwierdziłam się w przekonaniu że nie ma nic piekniejszego niż cisy i bukszpany... Cały rok są piekne. I ambrowce mnie zachwyciły...zatem na 100% znajdą się w moim ogrodzie wiosną.

I jeszcze jedno ogrod jest najpiękniejszy po 3 latach a potem to równia pochyła w dół.... Chyba mam jesienny kryzys ogrodnika....
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:56, 13 paź 2013

Do góry
Aniu jesień to chyba typowy okres chandry ogrodnika..... Wczoraj kochalam swój ogrod .... Dzisiaj. Po powrocie ze spaceru spojrzałam na niego krytycznie i już mi się nic nie podoba.... Więc to chyba normalny objaw???
Ogród Magdalenka 20:42, 13 paź 2013

Do góry
noemi napisał(a)
czy to przędzior? pryskałam Topisnem ... w sezonie ładnie wyglądał... teraz zbrązowiał a listki ma w takie białe kreseczki ... w sezonie raz był nawożony , może zagłodzony ... ?

Wg mnie to przędzior lub jakis inny pasożyt... Czytalam ostatnio o szpecielach na bukszpanach.... Pryskaj koniecznie: mospilan, Karate lub ortus. Wczesnie wiosną musimy też działać.
Moje identycznie wyglądają.....
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:39, 13 paź 2013

Do góry
Ten glut Gabi to mi na zakażenie bakteryjne wygląda. Moja siostro ogrodowa czy Wy wymaz z nosa robiliście?
Ja jestem zwolenniczką chodzenia z dzieckiem jesienią..... Jeśli tylko oskrzela i płuca zdowe to katar i tak bakteryjny...spacer mu nie zaszkodzi.... A się lepiej oczyści....

A tak na marginesie to i Generał i ogród cudny. Wiesz że tęsknię? Gdyby nie te cebule to bym wczoraj się wybrała... Za tydzień znów wyjeżdżam... Ale może spotkamy się u mnie 26?

A dni takie krótkie nawet nie ma jak się w tygodniu spotkać bo już ciemno....
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:57, 13 paź 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko bardzo dziękuje, jabłoń obrośnięta jest trzmieliną, wiosną gdy kwitnie w połączeniu z nowymi przyrostami trzmieliny widok jest cudowny.
Co do pędraków, przyniesieni ich z żurawkami jest raczej niemożliwe bo nie wsadzałem w tym roku nowych, a robale pojawiły się tylko w przedogródku na trawniku. Zastanawia mnie tylko jedno... zawsze w maju latały te paskudy chrabąszcze majowe i nigdy nie miałem problemu z trawnikiem, a tym bardziej z wypadaniem roślin z niewyjaśnionych przyczyn. 5 lat temu miałem plage chrabąszcza majowego, wieczorem wyjście na dwór było wręcz ohydnym doznaniem,a żadnych strat w roślinach i trawniku nie zauważyłem. Jakiś pechowy rok dla tego stworzenia. Robale były małe, więc zapewne to pierwszy rok. Na wiosne będę kombionował, dobrze że ta częśc odgordzona jest od reszty ogrodu chodnikiem betonowym grubym na 40cm zawsze to jakieś zabezpieczeni
Nie dam im stołować się w żurawkach, nie ze mną takie numery , a na przyszły rok planuje inwazje żurawkową.....

Okres wylegu tych potworów to 3-4 lata....wiec jak złoźyły jaja to teraz się zywią.....
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:04, 13 paź 2013

Do góry
po chwilowym niebycie związanym z awarią sprzętu powróciłem na łono zaopatrzony w nowy (bardzo stary) sprzęt

Gosia uśmieszki podwójne

Ewa moje podłoże jest totalnie zdrenowane

Bogdan wiąz jest i zjawiskowy i wkurzający ale to pierwsze przeważa

Halinka działam bo to mnie kręci Tatry i parę innych rzeczy też

Natalia ((Zbyszek bez p. ) okaz piękny i chyba taniej za 1,5m nigdzie się nie znajdzie

Madżenka z iglastych po wiosennych próbach przyjął się tylko jeden modrzew, sosny i świerki nie - chyba przez maść sadowniczą, teraz będę próbował bez maści i doniczki z podkładkami zabiorę do piwnicy, ziemia była tak zmarznięta że nie mogłem ich wykopać

testowe zdjęcia mojego nowego 7letniego starocia jak na poranną mgiełkę ujdzie

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:36, 13 paź 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
moja bergenia tez ma czerwone liście ... poza tym będzie eksmitowana pod taras ... nie mam pojęcia co wetknę pod drzewo ...

kolejne rewolucje ... no i coś w tym jest ... ))) dwie brzozy i kilka kulek wygląda lepiej niż kilka dizajnerskich krzeseł )))) ...

Ja kocham dizajn ... Oglądać.... A potem daję zarobić Chińczykom.....
Gdy wyciepałam świecznice to kocham moje brzozy. Zastanwiam się czy te świecznice trwale nie przesadzić....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:33, 13 paź 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Czemu wyskubujesz największe liście?
...dostałam od sąsiadki bergenie i ma wielgaśne liście

Moja będzie wiosną miała już trzy lata i chcę ją ciut odmłodzic, aby była bardziej zwarta , gęsta a nie wysoka.
Kondziowy Ogród :) 11:31, 13 paź 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
u tej czarnej hi hi hi

A ja myślałam, ze u Kindzi i zgłupiałam, bo tam był inny skład
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:30, 13 paź 2013

Do góry
Aniu klon red sunset.... Muszę o nim poczytać bo jest zachwycający.......

Napisz mi czy te twoje najpiekniejsze czerwone berberysy lysieją calkiem zimą i jak wyglądają latem? Bo planuję berberysy połączyć z lawendą przed ogrodzeniem i na dodatek mają chronić przed toaletą psia....
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:25, 13 paź 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Marzenko, my też o tym marzyliśmy, uwielbiam okolice Bielska Białej.
Mamy pewnego rodzaju kompromis. Mieszkam w mieście,ale nie w ścisłym centrum, mamy góry w nazwie i tarasowy ogród, który jest absolutnie spełnieniem naszych marzeń Jestem góralka,ale taka niskopienna

Ja też jestem góralka z kotliny i duszę się w płaskim Wrocławiu.... W dzieciństwie każdy spacer to były wzgórza lub górki... A teraz płasko az oczy bolą.... Dopiero w okolicach Trzebnicy czuję się jak u siebie W góry na starość już nie wrócę, bo z kolei nie lubię szybkich przymrozków i długiej zimy (z powodu ogrodu )
A miało być tak pięknie.... 11:22, 13 paź 2013

Do góry
Rabata mi się podoba i za chwilę trzwki podrosną. Ja osobiście nie sadzę begoni, bo roboty co wiosnę z tym dużo.... Zamieniłabym je na róże lub po całości żurawki kolorowe. Brakuje mi na tej rabacie koloru a reszta jest ok. Czyli duże plamy zurawek lub bordowych berebrysów lub coś kwitnącego.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:20, 13 paź 2013

Do góry
Zbyszku czy ty samodzielnie próbowałeś szczepić drzewa na podkładce?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:16, 13 paź 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Pozdrowionka niedzielne zostawiam

Ewo macham
Zrobie jakieś zdjęcia aby to nadal było forum ogrodnicze a nie klubokawiarnia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:15, 13 paź 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

U mnie też już czewrwienieje. Spoko, to jej barwy zimowe - ochronne.

Bergenia jest niezniszczalna Moją wiosna i tak wyskubię z największych liści
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:14, 13 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Ja jednego forum nie ogarniam.. gdzie czas na inne .....

Ja tylko gościnnie wpadałm na muratora i stwierdziłam, ze nie będę tam wchodzić bo będę chciała szybko nowy dom budowac.... A obiecalam sobie że w tym 15 lat wytrzymam.... Do tej pory mam jednak średnią 7 lat.... W moim obecnym mieszkam 3 lata
I jeszcze doszłam do wniosku,mże nie mogę się nakręcać na designerskie wyposażenie.... Bo np. Na krzesła po 1,5 zl mnie nie stać ani nie chciałabym się nakręcać na myśl, że takie bym chciała.... Wystarczą mi z ikea.... Wolę dumać jak zaszczepić moje brzozy aby wszystkie były pendule....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:10, 13 paź 2013

Do góry
jolka napisał(a)
Hej Madżen Pozdrawiam niedzielnie
Widzę, że u Ciebie umbry zieleniutkie. U mnie już płoną czerwienią i pomarańczem.
I to mi się dosyć podoba. Gorzej z bergenią. Też jest cała czerwona, a u Ciebie widzę - zielona.
Myślisz, że to normalne??

To wszystko zaleźy od naslonecznienia i temepratur. Nie ma żadnej reguły. Nie obawiaj się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies